Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Trabzon terbastı ateş dansı!

Trabzon terbastı ateş dansı!
 

Repçilere inat, çılgın karadenizli Türk lerin yeni çıkardığı eğ başını, aç kolları, indir elleri, salla ayakları ardından ver coşkuyu, gerisi spontone gelen bir oyun olan Kolbastı

Bana göre de Terbastı ateş dansı..

Oynamak isterseniz yanınızda mutlaka yedek don ve havlu bulundurun.

Zira 10 dk oynayabilmek için 5 km koşu parkurunda tırısla koşu yapmasına eş değer enerji ve ter kaybettiriyor.

Antremansız oynayanların gün ertesi eklem ağrısına sebep olan bu oyunu yaşlıların, hamilelerin, kalp, tansiyon hastalarının oynaması kesinlikle yasaktır.

Bir rivayete göre kanadı kırık bir güvercinin yerde çırpınması, diğer rivayete göre 80 yıl öncesine ait, Trabzon un bi köyünde yaşayan " biri ayağı sakat biri de deli olan iki adamın kavgası" nı anlatan bu dansın asıl adı " faroz kesmesi " ya da "hoptek"tir.

Oyunun içinde kürek çekme, ağ atma, ağ çekme, olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figürü olan zeybek ve haramandalı na inat, kılıç kalkan figurleride sonradan eklenmiştir.

Oynarken hareketli müziğine, alkış sesine senkronize olup göbek atan kızları coşturan, pantolonun bir türlü kıçta durmadığı, fermuarının bir öne bir arkaya ve bütün iç organların yerlerini değiştirmesine sebep olan, karşıdan izlendiğinde bile adamı otururken yerinde hoplatan "ula, ula hele bi ben de kalkimda bir zıplayıvereyim" dedirten oyundur.

Hatta deneyin.

Benim gibi Trabzon lu bir arkadaşınız varsa dikkatli takip edin, çok efkarlı ya da üzüntülü ya da buna benzer bir durumda olduğunu gördüğünüz anda, açın telefonunuzdan kolbastı şarkısı ve onu test edin.

Ben buradan garanti ediyorum. En fazla 20 saniye dayanabilecektir. Ondan sonra aniden kalkıp "haa uşak haa" deyip " ninnirinininnini ninnirinininnini" diyerekten başlayacaktır oynamaya.

Haa.. Uyarımdır!!

Lütfen dikkat edin!!. Oynayan kişi özellikle Trabzon lu ise şarkı bitmeden sakın olaki dansını ya da şarkıyı yarıda kesmeyin..

Yan etki yapar, sonuçları sizin veya onun için çok ağır olabilir.

Çık, çık, çık..

Biliyormusunuz..


Ha şimdi geldiğumuz yere bu günkü duruma bakayrumda hiç inanamayrum.

Niçuuun diyeceksunuz?

Eskiden biz gençken bu oyunu düğünlerde oynardık. Horon seven, horon oynayan büyüklerimiz biz kolbastıya başladıkmı, oynayanlara sinirli bir şekilde ters, ters bakıp “ Ulaa, ulaa.. Habu millete noooliyi, niçun tepineyuler, çildurmişmudur, maniakmidur, delimidur nedurler “ derlerdi.

Haçan bizde; " galun got gafalilar " diye gınarduk onlari!!..

!!..

Eee şimdi bizdede yaş kemale erdi ya.

Yav, !!.. Bagayrum da golbastiyi bütün Türkiye oynayi.

Hele buna hiç inanamayirum!!.. İnadımıza 19 Mayis gençluk bayramında bile oynayilar. Oynatiyular..

!!..

Biri baa anlatsun daa, habu millete noooliyii..

!!..

 
Toplam blog
: 97
: 1839
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

İnsanım, eşitlikten ve hak’tan yana olan. Hiçbir şeye duyarsız olamadım. İnsanım ve merak ediyoru..