Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

TRT'nin neye yaradığı bilinmeyen kanalları

TRT'nin neye yaradığı bilinmeyen kanalları
 

TRT daha kaliteli yayınlar sunmalı.


Bizim vergilerimizle büyüdükçe büyüyen, semirdikçe semiren TRT'nin tam 11 televizyon, 18 radyo kanalı var. Web sitesinde öyle görünüyor.

TV kanalları:

TRT 1, TRT Haber (eski TRT 2), TRT 3 (Meclis ve spor kanalı olarak yayın yapıyor), TRT 4 , TRT Türk, TRT GAP (TRT 3 ile ortak yayın yapıyor), TRT Avaz , TRT Çocuk, TRT 6 (Kürtçe yayın yapıyor), TRT Belgesel, TRT Türk, TRT Anadolu, TRT Müzik ve TRT Arapça.

Bu kanallardan ne kadarını izliyorsunuz bilmiyorum ama ben rahatlıkla söyleyebilirim ki eskiden TRT daha sık izlediğim bir kanaldı, şimdi bu kadar çok kanalı olmasına rağmen neredeyse hiç izlemediğim kanallardan birisi oldu çıktı. Hiç izlemediğim bir kanal veya kanallar grubu için de devlete vergi ödüyoruz, her ay ödediğimiz elektrik faturalarının bir kısmı TRT'ye gidiyor.

TRT'nin hiç bir kanalında bana hitap eden bir şey bulamıyorum. Yerli dizileri hiç izlemem, TRT 1 i izleyeyim, yandaş sohbetlerine karnım tok, TRT 2 yi izleyeyim, spor izlemek için TRT 3 den çok daha güzel yayın yapan spor kanalları çok, arabeski sevmem TRT Müzik'i izleyeyim, Kürtçe ve Arapça bilmem, TRT Belgesel'de çok daha kaliteli belgesel kanalları var, geriye de bir şey kalmadı zaten.

Devamlı yaşıyla övünen TRT aslında bunca yıldır bir dünya televizyonu olamamıştır ve bu zihniyetle olamayacaktır. Katar'dan yayın yapan Al-Jazeera bugün Arapça ve İngilizce yayını ile dünya televizyonu olmayı başarmış ama TRT bunca yıldır yayın yapan Türk halkını uyutan TRT Al-Jazeera ayarında ayarında bir kanal kuramamıştır. Yaşıyla ve çok sayıda kanalı ile övüneceğine bu beceriksizliğin utancını duymalıdır. Halen dünyaya hitap edecek İngilizce yayın yapan bir kanalı yoktur.

Benim TRT'nin üstün zekalı yöneticilerine, bu kurum için vergi ödeyen bir vatandaş olarak acizane bir kaç önerim var. Tabii ki benim önerilerim, bence nasıl bir TRT olmalı konusunda:

Öncelikle TRT Haber İngilizce yayın yapan, ama tüm dünyaya hitap eden bir kanal olmalı, CNN, BBC, Al-Jazeera gibi.

TRT 1 de özel kanallarla rekabet edecek gibi abuk-sabuk diziler değil, BBC ayarında dünyaya hitap edebilecek diziler yayınlamalı. Ayrıca herkes yerli dizi izliyor diye yabancı diziler yayınlanmaz oldu. Halbuki çok güzel yabancı diziler var, bunlardan yayınlanmalı. Niye yayınlanmıyor? Gösterilirse yerlileri kimse izlemez diye mi korkuluyor? TRT yabancı dizi diye Kore dizisi gösteriyor.

Kaliteli, sansürsüz, ender bulunan, klasiklerin de yer alabileceği bir sinema kanalı veya kuşağı olmalı. Abuk sansür kurallarını işleteceklerse hiç olmasa da olur.

Ben şahsen vergisini ödediğim kurumun kanalını izlemek isterim, ama yayınlarının da izlenebilecek nitelikte olmasını istemek de en doğal hakkım.

 
Toplam blog
: 31
: 1485
Kayıt tarihi
: 27.03.09
 
 

İzmir doğumluyum. 1994 den beri İstanbul' da yerleşiğim. 25 yıl özel sektörde değişik firmalarda yön..