Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '16

 
Kategori
Dünya
 

Trump ve Dilbilgisi

Trump ve Dilbilgisi
 

google


Bir haber:

“Öte yandan Donald Trump’ın 11 yaşında bir çocuğun kelime dağarcığına sahip olduğu ve yeterli dil bilgisinden yoksun olduğu belirtildi. ABD’de yapılan bir akademik incelemeye göre, Trump İngilizceyi düzgün konuşma konusunda rakiplerine göre bir hayli geri durumda, en fazla 11 yaşında bir çocuğun kelime dağarcığına ve gramer bilgisine sahip ve uzun cümleler kurmakta zorlanıyor.”

http://www.radikal.com.tr/dunya/anonymous-trumpin-telefon-numarasini-verdi-1531956

Haberde eksik bırakılan bilgiler şunlar:

İnsanlar, 3 yaşında 0-100, 40 yaşında 100 bin sözcük dağarcığına sahip olurlar. Bu 100 bin sözcüğün çoğu özel adlardan oluşur.

İnsanlar, olağanda 5 sözcüklük tümceler kurarlar. 10-50 sözcüklük tümceler, uzun tümcelerdir. Bu türden karmaşık tümce yapısı da, daha çok 20. Yüzyıl’a özgüdür. Not: Burada kastedilen, Oğuz Atay veya James Joyce tarzı değildir.

İngilizce’deki ortalama 4, Türkçe’deki ortalama 7 harflik sözcük yapısı, aynı karakter sayısındaki tümcelerde, bazı dilleri öne veya arkaya çeker.

21. Yüzyıl’daki dilbilgisi yapısıyla, 5-10 alttümcelik tek bir tümceyi, aralarındaki virgülleri ve noktalı virgülleri noktalara dönüştürerek, pekala fazla sayılı tümceler yapmak mümkündür. Tek bir tümce, tek bir düşünce birimi olduğu için, uzum tümce yeğlenir. Eskiden, birim paragraf idi.

Gelelim Trump’a:

Politikacılar, düşünmeye pek fırsat bulamadıkları gibi, düşünmemeye epeyi fırsat bulurlar.

Bunun temel nedeni, bir gruptaki insan sayısı arttıkça, grubun ortalama zekasının sıfıra doğru azalmasıdır. Bir politikacı da kimi milyonlarca kişilik kitlelere hitap eder kimi zaman. Yani gerizekalılık, siyaset mesleğinin gereklerindendir. Trump, James Joyce tümceleriyle seçim konuşması yapsa, ‘laa, enteğe bak laa’ denir.

Ek bilgi: Kuş ve balık sürülerinde, kaotik matematiğin limit fraktal geometrik sınırlarına uygun bir sürü zekası vardır. Bunu, kuşların topluca uçuşlarından veya balıkların topluca avcılardan kaçışlarından gözleyebiliriz. Sürüler, inanılmaz güzellikte dinamik-formlar çizer.

İşte politikacılar, bu sürü geometrisinden / mantığından habersizdir. Kimi zaman Hitler gibiler, çağın / anın ruhunu yakalar ve kitleyi dosdoğru kubura ve kabire sürerler. Sürü, epeyi geç olarak ayıldığında, ‘la, piz ne poh yedik la?’ olur.

1980-2015 arasında, önceleri de aptal ve cahil olan ABD kitlesi, hepten mafiş oldu. Üniversite öğrencileri, Çin’i Dünya haritasında gösteremiyor artık örneğin.

Trump, ne yapsın?

Böyle bir kitleye deriin deriin konuşacak değil ya...

Zaten, ABD başkanlarının düşündüğü hiç mi hiç vaki değildir. Tutarlar danışmanları, uyarlar onlara. Baktılar durum b.ka sarıyor, kovarlar onları, yeni salakları işe alırlar.

Bizi burada ilgilendiren durum şu:

Bırakın 6. Milenyum’unda yazıyı, 1 milyonuncu yılında konuşamyı bile, kullanamayan insanlar çoğunlukta.

Gerçekten:

Neo-liberalizm, insanlara doğru düzgün konuşmayı ve doğru düzgün yürümeyi unutturdu.

Tam bir disütopik bilimkurgu roman gibi: Bakınız ‘Sonsuzluğun Rayları’...

Kimsenin fecaati taktığı felan da yok.

Sana diyorum, 40 yaş ergeni alaturka Homo Maganda...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..