Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '14

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Tüp bebek tedavisinde baba adayının rolü

Tüp bebek tedavisinde baba adayının rolü
 

Tüp bebek tedavisinde baba adayının rolü


Tüp bebek tedavisinde anne adayının sağlıklı olması oldukça önemlidir. Anne adayı beslenmesinden, fizyolojik sağlığına kadar her konuya dikkat etmelidir. Bu süreçte bedenine girecek her yiyeceğe özen göstermeli, psikolojik olarak sağlıklı olmaya çalışmalıdır. Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kadına çeşitli ilaçlar verilmekte, hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bu süreçte kadında hormon artışına bağlı olarak stres görülmekte, psikolojik değişimler olmaktadır. Bu tedavide baba adayının uyması gereken bazı görevler vardır. Baba adayına uygulanan bazı tedaviler bulunmaktadır. Ancak genelde bütün yük anne adayının üzerinde olmaktadır. Bu nedenle baba adayı bu süreçte eşine destek olmalı, kaprislerine, nazına katlanmalı ve eşinin sıkıntılarını azaltmaya çalışmalıdır.

Baba adayları tüp bebek sürecinde nasıl davranmalıdır?

Tüp bebek tedavisi oldukça hassas bir süreci kapsamaktadır. Bu süreçte anne adayının aşırı stresli olması, üzüntülü olması gebeliğin oluşmasını ve kendi sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Baba adayının bu süreçte sabırlı davranması gerekir. Bu dönemde umursamaz ve kaygısız tavırları olan baba adayları sürecin başarısını daha olumsuz yönde etkileyeceği belirlenmiştir. O güne kadar çocuk sahibi olamamış olan çiftlerde baba adayı tüp bebek tedavisini yaptırmaya karar verdiği andan itibaren, daha tahammüllü olmalı ve eşine karşı daha özenli davranmalıdır. Bu şekilde davranamayacak olan baba adaylarının bencillik yaptığı, çocuk sahibi olmayı isteyip, bütün yükü eşine yükleyen biri olduğu söylenebilir.

Tüp bebek tedavisinde baba adaylarını neler beklemektedir?

Baba adayları her şeyden önce stresli bir döneme hazırlıklı olmalıdır. Ancak baba adayının bu süreçte daha bilinçli olması nedeniyle huzurlu, sakin ve eğlenceli bir dönem geçirilebilir. Yapılan tedavi sırasında anne adayının rahatı, huzuru ilk başta eşinin çabalarıyla olacaktır. Baba adayının eşinin ruhsal durumunu bu süreçteki hormonal değişime bağlı olduğunu düşünerek hareket etmesi, eşine vereceği en büyük destek olacaktır. Bu dönemi normal yaşamdaki bir dönem gibi görmemeleri gerekir. Bu sebeplerle baba adayları stresli geçecek bir dönemin hazırlığını yapmalıdır. Çünkü tüp bebek tedavisine başlama ve çocuk sahibi olma isteği sadece kadına ait olan bir karar değildir. Bu yüzden bu dönemdeki bütün yükün kadında olması hatalı bir davranıştır.

Tedavi sırasında bunun maliyeti açısından da sıkıntılar yaşayacak olan baba adayının, ilk başta buna hazırlıklı olması gerekir. Bu açıdan uygun olduğu dönemde tüp bebek tedavisine başlanmalıdır. Çünkü tüp bebek tedavisi masraflı bir yardımcı üreme yöntemidir. Bunların altında ezilerek, anne adayının ruhsal durumu bozulmamalıdır. Bu tedavinin başarısını olumsuz olarak etkileyecektir. Bu süreçte eşlerin birbirinden destek alması demek, zorlayıcı bir tedavide başarıyı getirecektir.

Tüp bebek tedavisi başlamadan baba adayları nasıl bir hazırlıktan geçer?

Bu tedavi başlamadan önce hem anne adayı, hem de baba adayı detaylı bir muayeneden geçirilmektedir. Tedavinin çoğu yükü anne adayının üzerinde olmasına rağmen, baba adayları da bazı hazırlıklar yapmaktadır.

Baba adaylarının yapması gerekenler:Baba adayının tüp bebek tedavisinden önceki iki aylık süreçte ateşli bir hastalık geçirmesi durumunda, bunu doktorla paylaşması gerekir. Bunun önemi ateşli hastalıkların erkeklerde sperm kalitesini düşürmesi ve bu yüzden tüp bebek tedavisini olumsuz olarak etkilemesindendir. Ayrıca baba adayının cinsel organında olan iltihap veenfeksiyon gibi hastalıklarını da doktorla paylaşması gerekir. Cinsel organda özellikle uçuk gibi hastalıklar yüzündenenfeksiyon varsa, bunu doktora aktarılması gerekmektedir.

Baba adayları tüp bebek tedavisinden önce ağır egzersizlerden kaçınmalı ve ağır sporlar yapmamalıdır. Böyle ağır aktivitelerin en az üç ay öncesinden kesilmesi tedavi için faydalı olur. Bu dönemde giyimlerine kadar dikkat etmeleri gerekir. Özellikle sıkı iç çamaşırlarından kaçınmaları gerekir. Eğer alkol ve sigara kullanma alışkanlıkları bulunuyorsa, tedavi başlamadan üç ay önce bu tür alışkanlıkları bırakmaları gerekir. Ayrıca düzenli olarak kullandıkları ilaçlar hakkında doktora gereken bilgiyi vermeleri gerekir. Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanacağı belirlendiğinde, bu süreç başlamadan önce üç gün boyunca cinsel ilişkiye girmemeleri gerekmektedir. Baba adayları uygulama sonrasında da 10 gün süreyle cinsel ilişkiye girmemelidir. Bundan başka tedaviden önceki üç ay süreyle kaplıca, hamam ve sauna gibi sıcak ortamlara girmemeleri gerekir. Böyle sıcak yerlerde bulunmak sperm kalitesini olumsuz olarak etkileyebilir. Tüp bebek tedavisinde bütün yükü eşlerinin çekeceğini göz önüne alan baba adayları, kendileri de önceden üzerlerine düşenleri yerine getirmelidir. Bu zorlu yolda eşiyle birlikte yürümeyi göze almaları gerekir. Elinden gelen hazırlıkları yapmalı, daha sonra eşine manevi olarak destek olmalıdır. ''Tüp Bebek Başarı Oranı Nasıl Artar?'' başlıklı yazımda tüp bebek başaranı oranı ile ilgili bilgiler verdim.

Tüp bebek tedavisinde stresle baş etmekte baba adayının rolü nedir?

Bu süreçte anne adayı kadar olması da, erkeklerde belli oranda stres yaşamaktadır. Eşler bu nedenle gerektiği takdirde bir uzmandan yardım alarak, birbirlerine destek olmalıdır. Buradaki en büyük görev baba adayına aittir. Eşleri zaten aldığı ilaçlardan ve yapılan işlemlerden dolayı stresi istemese bile yaşamaktadır. Anne adayına destek olacak ilk kişi baba adayıdır. Embriyo transferi yapıldıktan sonra gebeliğin oluşmasını belirlemek için yaklaşık olarak 12 gün beklenmektedir. Bu süre sonunda anne adayına bir kan testi yapılır. Bu dönemde anne adaylarının rahat ettirilmesi, psikolojik olarak huzurlu olması için baba adaylarına iş düşmektedir. Çünkü bu tüp bebek uygulamasının başarısını etkilemektedir. Anne adayının stresini azaltabilmek için;

    Stresin azaltılması için çiftlerin birbirine anlayışlı yaklaşması ve alacakları kararlarda uyumlu olmaları gerekir.
    Anne adaylarının rahatlamasını sağlayacak yoga ve meditasyonçalışmaları yapılmalıdır.
    Stresli durumdan çıkabilmek için gerekiyorsa, çiftlerin bir psikologdan destek alması gerekir.
    Anne adayının bu bekleme sürecinde huzurlu olması, sakin bir dönem geçirmesi için, özellikle kafeinli içeceklerden uzak durması ve hafif egzersizler yapması sağlanmalıdır. Bu konuda kendisine baba adayından daha yakın biri olmadığından, erkeğin eşinden gereken desteği esirgememesi gerekir.
    Gerektiği takdirde baba adayı ve kadının akupunktur yöntemine başvurması ve stresi yenmek için destek alması gerekir.

Tüp bebek tedavisinde çiftler hem maddi olarak, hem de manevi olarak hazırlıklı olmalıdır. Eşlerden kadının aktif olarak tedavinin içinde yer alması yüzünden, baba adayının rolü tedavinin aşamalarında çok büyüktür. Baba adayı destekleyici rolünü sonuna kadar devam ettirmelidir. Baba adayı üzerine düşen önemli rolün altından kalkabilmelidir. Eşine destek olmalı, her koşulda eşinin yanında olduğunu hissettirerek, eşinin yaşayacağı stresi azaltmalıdır.

Tüp bebek tedavisinde erkeğin rolü nedir?

    Tüp bebek tedavisi devam ederken eşlerin birbirine verdiği, özellikle erkeğin eşine verdiği destek tedavinin sonucuna olumlu olarak etki ediyorsa, baba adayının eşine destek vermemesi de olumsuz olarak etki etmektedir.
    Tüp bebek tedavisinde yaşanan sıkıntının en fazlasını anne adayı çekmektedir. Baba adayı ise kadının bu yükünü azaltmayı hedeflemelidir.
    Bebek sahibi olamayan yani sorunun hangi eşten olması tüp bebek tedavisinde önemli değildir. Çünkü her koşulda müdahaleler anne adayına yapılmaktadır. Bu yüzden baba adayının daha hassas olması ve eşine en azından manevi destek vermesi gerekir.
    Bu tedavinin her aşamasında baba adayına düşen görev eşine ilgi göstermek, sevgiyle yaklaşmak ve sürecin sonucunu almak için sabırla beklemektir.

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..