Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisindeki olası zorluklar

Tüp bebek tedavisindeki olası zorluklar
 

Tüp bebek tedavisindeki olası zorluklar


Tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin karşılaştığı en büyük problem etrafındaki insanların uyarılarıdır. Çevredekilerin tüp bebek tedavisi hakkındaki yanlış bilgileri çiftlere aktarması onların psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisi hakkında halk arasında ki söylentiler, kulaktan dolma bilgiler, gereksiz öğütler anne ve baba adaylarının bu tedavi yönteminden geri çekilmelerine neden olmaktadır. Bu gibi sebeplerden dolayı da birçok çift tüp bebek tedavisi hakkında bilinçlenmeyi reddederek bebek sahibi olma hayallerinden vazgeçtiler. Zaman geçtikçe iletişim imkanlarının çoğalmasıyla çiftler tüp bebek tedavisi hakkında bilinçlenerek yoğun bir ilgi göstermişlerdir.

Daha önceki dönemlerde kısırlığın psikolojik nedenlerden dolayı olduğu düşünülüyordu. Günümüze bakacak olursak infertilitenin çoğu fizyolojik nedenlerden dolayı olduğu bilinmektedir. Genel olarak kısırlığın %40 ı kadının üreme sistemindeki anomalilerden,  diğer %40 ı erkeğin üreme sistemindeki anomalilerden,  %10 u hem kadın hem erkeğe ait sebeplerden, son %10 u ise nedeni bilinmeyen kısırlık olduğu bilinmektedir.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları

    Öncelikle neden doğal yollarla bebek sahibi olunamadığının araştırıldığı ve teşhis edildiği dönem vardır.
    Daha sonrasında ise yumurtalıkların ilaçlar yardımıyla büyütülerek takip edildiği yumurta takibi dönemi vardır.
    Yumurtalar gereken olgunluğa geldiğinde toplanır.
    Bu işleme ovum  pick-up(OPU)  veya yumurta toplama işlemi denir.
    Bu işlemin yapıldığı günde baba adayından sperm alınır.
    Bu yumurtaların laboratuvarda döllenmesi sağlanır.
    Ovum pick-up işleminden 2-3 gün sonra embriyolar anneye transfer edilir.
    Yaklaşık 11 gün sonra kan testi uygulanarak gebelik oluşup oluşmadığı belirlenir.

Aşağıdaki videoda tüp bebek aşamaları hakkında bilgi vermeye çalıştım

Tedavideki aşamaların yarattığı sıkıntılar

Tüp bebek tedavisinde anne adaylarının genel olarak bazı sıkıntıları olmaktadır. Bunlardan bazıları ; yumurtaların ilaca cevap verip vermeyeceği, sağlıklı ve yeterli sayıda yumurtanın olup olmayacağı, eğer çalışan bir anne adayı ise işten izin alıp alamayacağı konusundaki endişesi  vb..

Bazı anne adayları da tüp bebekte kullanılan ilacın yan etkilerinden dolayı kaynaklanan sıkıntılardan şikayet ederler. Örneğin kilo alma veya şişme sinirlilik hali ve bu sebeplerden dolayı çevresindeki insanlara istemeyerek kötü davranmaları gibi.

Yumurta toplama işlemi sırasında da bazı kaygılar oluşmaktadır. Mesela anestezi kaygısı. Yani genel anestezi yöntemi uygulandığından dolayı oluşacak komplikasyonlardan anne adayının olumsuz etkilenmesi.

Tüp bebek sonrası bekleme süreci neden sıkıntılı?

Anne adayı yumurta toplamayla embriyo transferi arasında geçen 3 gün içerisinde gerilerek  tüp bebek merkezini ararlar yumurtanın döllenip döllenmediğini son durumda ne kadarının döllendiği bilgisini alırlar. Daha sonra gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin belli olduğu 11 günlük bekleyişin sonunda yapılan kan testiyle belli olur.  Bu 11 günlük süreç hem anne adayı için hem de baba adayı için belki de diğer süreçlerden daha stresli geçer. Bu yüzden çiftlerin psikolojilerinde değişmeler meydana gelir.

Unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavisi aşamalı bir tedavi olup, çiftlerin bu süreçte  birbirlerine anlayış ve sabır göstermeleri gerekmektedir. Çiftler bu şekilde davrandıkları müddetçe tedavi olumlu bir şekilde ilerler.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekklinigi.com/

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..