Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebekten korkmayın!

Tüp bebekten korkmayın!
 

Tüp bebek


Tüp bebek tedavisi kısırlık ile mücadele eden çiftlere çocuk sahibi olmalarına olanak sağlayan bir işlemdir. Ancak teknolojinin tıp alanında çok gelişmesine ve hale gelişmekte olmasına karşın çiftler tüp bebek tedavisi hakkında bazı kaygılar taşımaktadır. Çoğu çift tüp bebek yöntemi ile doğan çocukların normal şartlarda doğan çocuklardan farklı olduğunu düşünmekte ve tüp bebek tedavisine sıcak bakmamaktadır. Fakat unutulmaması gereken bir gerçek var… Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebeklerin doğal yollarla dünyaya gelen bebeklerden hiçbir farkı yoktur.

Aşağıdaki videoda tüp bebek ile normal gebelik arasındaki farkı anlatmaya çalıştım.

Tüp bebek ilaçları zararsızdır!

Bazı çiftler ise tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların zararlı olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle de tüp bebek tedavisinde uzaklaşmaktalar. Ancak tedavide kullanılan ilaçların hiçbir zararı yoktur ve böyle bir gerçek kanıtlanmamıştır. Tedavi süresince kullanılan hormon içerikli ilaçlar vücudun salgılamış olduğu hormonlar ile aynı içeriğe sahiptir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan tek fark vücudun üretmiş olduğu hormon düzeyinden fazlası hastaya uygulanmaktadır. İçeriğinde hormon barındıran ilaçlar aşırı kilo ve kanser hastalığı gibi komplikasyonlara yol açmaz.
Başarısızlıktan Korkmayın

Aslında tüp bebek tedavisinde çiftleri tedirgin eden en önemli konu tedavinin başarısız sonuçlanacağıdır. Çiftler başarısız bir tedavi sonrası hayal kırıklığına uğramamak için karar aşamasında kalır ve tedaviyi daha sonraki zamanlara erteler. Aslında tüp bebek tedavisinde başarı şansı ne kadar çabuk başlanırsa o kadar artar. Bu sebeple çiftler bütün korkularını ve kaygılarını bir kenara bırakarak vakit kaybetmeden tedaviye karar vermelidir. Erken uygulanantüp bebek tedavilerinde başarı oranı daha yüksektir. Vakit kaybeden çiftlerde zaman ilerledikçe yaşa bağlı olarak başarısızlık görülebilir. Yapılan bir çok araştırmada tüp bebek tedavisi üçüncü denemede başarılı olmaktadır. İlk denemelerin başarısız olması normal karşılanmalı ve buna hazırlıklı başlanmalıdır.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığı tetikleyen bir çok etken bulunur. Aşağıdaki videoda bu etkenleri bulabilirsiniz


Çiftleri ürküten bir başka ayrıntı ise tedavinin maliyetidir. Tüp bebek tedavisi diğer tedavilere bakarak maliyeti yüksek bir tedavidir. Maddi açıdan sıkıntılar gerekçe sunularaktüp bebek tedavisini erteleyen çiftler vardır. Bazı çiftlerde tedavinin olumsuz sonlanacağını ve bu nedenle aile ilişkilerinin bozulacağını düşünür. Fakat tüp bebek tedavisinde anne adayında yumurta baba adayında da sperm olduğu sürece her zaman bir umut vardır…

Çiftler tüp bebek tedavisini neden tercih etmeli?

Tüp bebek neden tercih edilmeli tüp bebekten korkmayın!tüp bebek neden tercih edilmeli Tüp Bebekten Korkmayın!

Yardımcı üreme tedavileri arasında en çok tartışmaya neden olan tüp bebek tedavisidir. Kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalan ve alternatif bütün tedavileri deneyerek bir sonuca ulaşamayan çiftler son çare olarak tüp bebektedavisine başvurmaktadır. Çocuk sahibi olamayan bireylerde hangi tedavinin uygulanacağı çeşitli araştırmalar sonucu karar verilir. Çiftlerin hangi tedaviye uygun görüldüğü uzman doktorlar tarafından karar verilir. Direkt tüp bebektedavisinin uygulandığı vakalar ileri yaş grubu ve açıklanamayan kısırlık vakalarıdır. Çocuğu olmayan ve bu konuda mücadele eden çiftlerin bir kısmı direkt tüp bebektedavisine başvurur. Tüp bebeğe başvurma nedenlerinin başında tedavinin diğer üreme tedavilerinden daha başarılı ve daha güvenilir olduğudur. Ayrıca tüp bebek tedavisi diğer üreme tedavilerinden daha kolaydır.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..