Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '11

 
Kategori
Kahve
 

Türk Kahvesi kültürümüz

Türk Kahvesi kültürümüz
 

Türk Kahvesi bizim vazgeçilmezimiz olmakla beraber, aynı zamanda kültürümüzün bir parçası. Lokumla ikram edildiğinde ayrıca bir şıklık ve tat içeren, sohbetlere eşlik eden, kız isteme merasimlerine şahit olan, bazılarımızın kahvaltı sonrası vazgeçilmezi olarak bilenen ve adıyla da Türkleri temsil eden bir kahve çeşidi.

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı. İlk olarak Tahtakale'de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu.

Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sardı. Küçük fincanlarla evlere misafirlik eden kahvenin birçok özelliği var aslında.

· Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemi olduğu bilinir

· Espresso ile Türk Kahvesi yine Dünyaca en çok tüketilen iki kahve çeşididir

· Üzerindeki telvesi sayesinde bir süre kendi sıcaklığını kendisi koruyabilir

· Telvesi dibe çöktüğü için içimi kolaydır

· Damakta tat uzun süre tat bırakan bir kahvedir

· Yoğun kıvamı sayesinde ağızdaki tat alma tomurcuklarını uyardığı için hafızada yer eder

· Filtre edilmesine ve süzülmesine gerek kalmaz

· Şekeri pişirilirken ilave edildiğinden isteğe göre hazırlanır

Dini Bayramlarda, kız isteme merasimlerinde, sohbetlerde dostluğun ve keyifli sohbetlerin simgesi haline gelmiştir. Alkol alımından sonra ayılmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Her yıl ülkemize gelen turistlerin, geri döndüğünde hafızlarında kahve tadıyla kaldığımızdan eminim :)

Sevgiler... 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..