Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Türk ve Düya Mizahının Dev ismi, Aziz Nesin'e saygı ile...

Türk ve Düya Mizahının Dev ismi, Aziz Nesin'e saygı ile...
 

6 Temmuz 1995; Alaçatı, Çeşme, İzmir - 
 
Ünlü Mizah ustası Aziz Nesin'e saygı ile;
 
Kim ne derse desin, Türk ve Dünya Edebiyatı'nın en önde gelen isimlerindendir. Aslen Şebinkarahisar-Ocaktaşı (Gölve) köyünden olan Aziz Nesin; gülmece öyküleri, röportajlar ve fıkralarla Çağdaş Türk edebiyatının yaşarken de öldükten sonra da şöhretinden hiç bir şey kaybetmemiş, eserleri günümüzde bile büyük bir okuyucu kitlesi tarafından beğeni ile okunmaktadır. Kendisini her zaman, bir hemşehrisi "Bir Beyoğlu Şairi" olarak şahsen ben yad ile anmaktayım.
 
1915 de İstanbul'da doğan Aziz Nesin Usta, tutuklanmalar-cezaevleri-baskılar gibi çok zor bir yaşam geçirmiştir.
 
1956 yılında İtalya'da (Bordighera'da) yapılan ve 22 ülkenin katıldığı Uluslararası Gülmece Yarışması'nda ilk ödül olan Altın Palmiye'yi "Kazan Töreni" adlı öyküsüyle kazandı. Ertesi yıl aynı ödülü "Fil Hamdi" adlı öyküsüyle ikinci kez kazandı. İlk ödülünü 1960 yılında devlet hazinesine bağışladı.
Nesin, 1966'da Bulgaristan'da yapılan uluslararası gülmece yarışmasında birincilik ödülü olan Altın Kirpi'yi "Vatani Vazife" adlı öyküsüyle kazandı. 1968'de Milliyet Gazetesi'nin açtığı Karagöz oyunu yarışmasında "Üç Karagöz" oyunuyla birincilik ödülü aldı.
 
1969'da Moskova'da yapılan uluslararası gülmece yarışmasında "İnsanlar Uyanıyor" adlı öyküsüyle Krokodil birincilik ödülü, 1970'de de Türk Dil Kurumu'nun oyun ödülünü "Çiçu" adlı oyunuyla kazandı.
 
UNESCO'nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre Aziz Nesin, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemalve Nazım Hikmet'in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumundadır.
 
Daha onlarca Uluslararası birincilik ödülleri bulunan Aziz Nesin, ne yazıktır hayattayken, siyasi-dini düşünceler yüzünden çoğu kesimler tarafından sevilmedi. Asıl olan, Edebi kişliği idi. Bunu, bugün başta Hemşehrilerim Şebinkarahisarlılar olmak üzere, kendisini hayattayken "istenmeyen adam" olarak lanse edilen yukarıda belirttiğim kesimler de kabul etmektedirler. Malum, bir şey elden gitmeyince değeri belli olmuyor. Yeri doldurulamaz. Günümüzde, yıllar önce söylediği söylemlerinin çoğunun doğru olduğu ortaya çıkmaktadır.
 
Yazar, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı’da, 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü...
 
 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..