Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '21

 
Kategori
Dilbilim
 

TÜRKÇEDE YAZIM VE NOKTALAMA

 
Sözün belli işaretlerle saptanması demek olan yazı bir işaret sistemini gerektirmekte, bu işaretler harf dediğimiz şekillerle gösterilmektedir. Harflerin bütünü ise abece (alfabe)’yi oluşturmaktadır. Bir dilin belli bir abc kullanarak yazıyla gösteriliş biçimine yazım denir .*
 
Yazılı anlatımda sözcükleri Türkçenin kurallarına , geleneklerine göre yazmak için bir tutum birliği gereklidir.Yani yazma olayını belli kurallara bağlayarak ortak yazım biçimine ulaşmak kaçınılmaz bir görev .
 
Yazım birliğinin sağlanması için 12 Aralık 1928 ‘de hazırlanan “İmla Lügatı” bunun ilk adımı olmuştur. Bu yazım kılavuzu 1941 yılına dek kullanılmıştır. Bu on üç yıl içerisinde “söyleyişe göre yazım” öncelik taşımıştır.Türk Dil Kurumu’nca hazırlanan yazım kılavuzu 1941 ’de İmla Kılavuzu , 1965 ‘te Yeni İmla Kılavuzu , 1977 ‘de Yeni İmla Kılavuzu, 1985 ‘te İmla Kılavuzu, 2005 ‘te de Yazım Kılavuzu adlarıyla yazım alanındaki sorunlarımıza çözümler üretmiştir .
 
Yazım, toplumun uyduğu , uyguladığı ortak yazım biçiminin adıdır. Bunu sağlayacak olan da abecedir. Türk abecesi her ses için bir harf ve her harf yalnız bir ses ilkesine göre düzenlenmiştir. Sesler söylendiği gibi yazılmakta, yazıldığı gibi okunmaktadır.
 
Bu özellik sözcüklerin söylenip yazılmasında, yeniden okunmasında kolaylık sağlıyor. Bütün sesler yazıda gösterilir ve söylenir. Bu nedenle Türkçe sesçil bir dildir.
Bugünkü Türk abecesi 1 Kasım 1928 ‘de 1353 sayılı yasayla TBMM‘de onaylanmış 3 Kasım 1928‘de Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.Bu yasaya göre Türk abecesi 29 harften oluşmaktadır. Bu harflerin adları, sırası, büyük ve küçükleri şöyledir
 
Harfin sırası : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Büyük harf : A B C Ç D E F G Ğ H İ I J K L
Küçük harf : a b c ç d e f g ğ h i ı j k l
Harfin adı : a be ce çe de e fe ge ğe he i ı je ke le
Harfin sırası : 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Büyük harf : M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
Küçük harf : m n o ö p r s ş t u ü v y z
Harfin adı : me ne o ö pe re se şe te u ü ve ye ze
Tarih boyunca sırasıyla kullandığımız abeceler:
Göktürk ( 38 harfli )
Uygur ( 18 harfli )
Arap ( 28 harfli )
Latin kökenli ( 29 harfli )
Şimdi, duygu, düşünce, izlenim, gözlem, tasarımlarımızı vb. anlatırken yazım kurallarının ne olduğunu, noktalama işaretlerinin nasıl kullanıldığını görelim .
 
YAZIM KURALLARI
Sesçil bir dil olan Türkçede yazım ilke ve kuralları bu gerçeğe göre saptanmıştır.Yabancı kökenli sözcüklerin yazımında yine sözcüğün söyleniş sırasında çıkarılan sesler yazıya geçirilmektedir.Türkçede yer alan yazım ilke ve kurallarını öğrenerek ortak yazıma ulaşabiliriz.
 
Bir ?1 kişi ve ?şunu diyen bir yazı '?TÜRKAY KORKMAZ TÜRKAY KORKMAZ Şiir Öğretilebilir mi? ? /İstanbul TÜRKÇEDE ANLAM ANLATIM
 
 
 
 
Beğen
 
 
 
Yorum Yap
 
 
Paylaş
 
 
 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..