Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye' de kadınlarımızın sosyo- ekonomik yaşama katkısı

Türkiye' de kadınlarımızın sosyo- ekonomik yaşama katkısı
 

Bir ülke de gelişmişlik göstergesi o ülkede kadınların sosyal, ekonomik, politik yaşama erkeklerle katılım oranlarına eşittir. Ülkenin cağdaşlık göstergesidir.Ulu önder Atatürk daha 72 yıl önce eşitliğin önemini öngörmüş, diğer alanlarda olduğu gibi siyasette de kadın erkek eşitliğini sağlamak için 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme seçilme hakkı vermiştir. 1935 yılında yapılan ilk seçimlerde ilk kadın milletvekilleri mecliste görev almıştır. 72 yılda gelinen nokta ise kadınlarımız ülke yönetimi ve diğer alanlarda erkeklere göre katılım oranı artmamıştır. AB yolunda önmeli gelişmeler kaydeden Türkiye, kadın milletvekilleri sayısı bakımından AB üyelerinin gerisindedir.

AB ülkeleri içinde İsveç %45, 3 ile birinci sırada kadın milletvekiline sahip, onu Finlandiya ve Belçika izlemektedir. Türkiye ise Bulgaristan(%26, 3- 19.sırada), Polonya(%20, 7-26.sırada), Slovakya(%16, 7- 32.sırada) ve Romanya(%10, 9-46.sırada)’nın gerisinde kalmıştır.Türkiye’nin kadın parlamenter temsil oranı %4, 4 ile 60. sıra olarak açıklanmıştır.

Toplumda eşitlik anlayışı, farklı koşullardaki her bireyin, toplumsal yaşama katılabilmesi için önlemlerin alınması olarak açıklayabiliriz.Bu önlemlerin başında da eğitim gelmektedir.Kadınlarımızın siyasette, çalışma hayatında ve sosyal hayatta yer almalarına ilişkin oluşmuş geleneksel ön yargılar ortadan kalkmalı ve tüm kızlarımız eğitime katılmalı, özellikle doğuda ve köylerde kızların muhakkak eğitim alıp sosyal yaşamda ki yerlerini almalıdırlar.Kadınların daha iyi eğitim ve sosyal haklar elde etmeden Türkiye’nin büyümesi ve ilerlemesi mümkün değildir.

Neticede burda görev devlete düşmektedir.Türkiye kadınların sosyal, politik ve ekonomik hayata katkılarıyla daha gelişmiş ve ilerlemiş bir ülke olacaktır.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..