Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '17

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Türkiye’de Bitcoinin Yeri

Türkiye’de Bitcoinin Yeri
 

Bitcoin yatırımcıların ilgisini her geçen gün daha da fazla çekmektedir. Dijital para sistemleri finans piyasasında en önemli oyunculardan biri haline gelmiştir. Para kategorisi içerisinde yer alan Türkiye’de Bitcoin’in yeri her gün artmakta ve 20 bin üzerinde yatırımcı Bitcoin verilerini takip etmektedir. Bu durum Türkiye’de dijital paralara büyük ilgili olduğunu göstermektedir.

Herhangi bir merkeze bağlı olmadan ilk dijital para birimi 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya konmuştur. Bu şahsın kimliği hala gizlidir. Bir şahıs olduğu da muammadır. Kendisini şu an 34 yaşında bir Japon olaraktan tanıtan şu kişi mi yoksa birden fazla kişinin projesi mi o tam olarak belli değil. Günümüze geldiğinde Bitcoin’i kimin icat ettiğinin de bir önemi kalmamıştır. Çünkü 2017 yılına interneti kim icat etti ya da ilk maili kim attı kadar saçma bir soru olacaktır.

Engellenmesi Mümkün Değil

Şu şekilde daha kolay ifade edebiliriz Bitcoin'in hiçbir şekilde engellemesi mümkün değildir. Bitcoin şu şekilde engellenmeye çalışıyorlar. Bitcoin alım satım yapan borsaları engelleyebilme gücü vardır. Bu borsalar banka hesabı ile çalıştığı için sizin Bitcoin alabilmeniz için ilk başta çok Teknik bir süreç gerekiyor. Meslea Bitcoin üretebilirsiniz buna Bitcoin madenciliği denmektedir. 2. Yöntem ise bütçe onu borsalarından alabilirsiniz. Fakat üçüncü seçenek şu anda konuştuğunuz gibi yan yana geçerek ben size Bitcoin veririm ya da siz bana para verirsiniz şeklinde TL Dolar Euro gibi herhangi bir para birimi olabilir.

Türkiye’de Bitcoin’in yeri saha olarak artmaktadır. 21 milyon Bitcoin üretilecektir. O kadar yarar sağlıyor ki bunu engellemek yerine ülkemiz bundan nasıl faydalanır diye düşünmemiz gerekmektedir. Hangi adresten hangi ilin hangisi para gönderildiği sonsuza kadar görülebilmektedir. Bitcoin hesabına sahip olmanın en güzel yönlerinden biri bankaya gittiğinizde size kimliğinizi de bir sürü özel bilginiz gereken birçok profesörden geçmek zorunda kalmayacaksınız. Hemen bir Bitcoin adresi alıp bununla ödeme kabul etmeye başlayabilirsiniz.

Türkiye’de Bitcoin’in yeri düşünüldüğünde merkezi bir kuruş olmadığı için kimseden de almak zorunda değilsiniz. Tamamen kendinizi üretebilirsiniz. İki kişinin aynı bitiyor adresi üretmesi tamamen imkânsız bir olasılıktır. Şu şekilde düşünelim dünyadaki bütün kum tanelerinden daha fazla Bitcoin adresi üretilmektedir Çünkü uzun karakterli bir adres (20 civarı) onu aynı anda üretmeniz teorik olarak imkânsız olduğu için pratikte de imkânsız bir hal almaktadır.

Türkiye’de Bitcoin’in yeri olarak kendi sitesinde konuyla alakalı hazırlamış olduğu bir rapor bulunmaktadır. BDDK'nın sitesinde legal ve illegal olduğuna dair rapor değildir. Bitcoin transferlerinde hesapları herhangi bir merkezi kuruşa bağlı olmadan yanlışlıkla birine atarsınız veya hesabınız çaldırırsanız ya da başınıza kötü bir şey gelirse devletten yardım alamazsınız. Sadece böyle bir açıklama var. Asıl amaç herkesin kendi arasında kullanmasıdır. Önümüzdeki 15-20 yıl belki olmayacak ama şimdilik bir yatırım aracı olarak görülmeye devam edecektir.

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 458
Kayıt tarihi
: 29.10.17
 
 

ADIM SERCAN KILIÇ; 19 YAŞIMDAYIM ; BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VERİ TABANI ÖĞRENCİSİYİM İLGİ ALANIM ..