Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddet araştırması sonuçlandı

Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddet araştırması sonuçlandı
 

Kadına fiziksel şiddet oranı- % 39

Her kadının 4'ü eşinden fiziksel şiddet görmektedir
Her 10 kadından biri gebeliği süresince şiddetemaruz kalmaktadır
Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı % 48, 5...

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce ( KSGM ) Avrupa Birliği'nin mali desteği ile 51 ilde 12 bin 795 kadın ile yüz yüze görüşülerek yürütülen '' Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması '' nın sonuçları açıklandı.

Bu amaçla yapılan toplantıda konuşan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranının % 39 olduğunu belirterek, '' Beni en çok etkileyen sonuçlardan biri de yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının % 48, 5 olmasıdır '' dedi.

Bakan Çubukçu , şiddetle mücadelede sorumluluğu bulunan il yöneticilerinden bu alanda daha aktif olunmasını ve şiddete karşı verilen mücadele için kadın ve erkeklerin duyarlılıklarının artırılmasını, farkındalık yaratılmasını ve bilinçlendirilmesinin önemini vurgulayarak, mağdur kadınlara sunulan hizmetlerde kurumların çalışmalarını, eşgüdüm içinde ve kararlılıkla sürdürmesi gerektiğini belirtti.

***

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Andreas Laggis de yaptığı konuşmada,

Kadına yönelik şiddetin coğrafya, yer, ırk ve kültürel farklılık gözetmediğini, Avrupa' da 16 - 44 yaş arasındaki kadınların önde gelen ölüm nedenlerinden birinin şiddet olduğunu ve şiddetin kanser ve trafik kazalarından daha çok ölüme sebebiyet verdiğini, Avrupa'da 5 kadından birinin şiddetin herhangi birine maruz kaldığını, İngiltere' de takriben 3 günde bir kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini, İrlanda' da cinayete kurban giden kadınların yarısı partneri tarafından öldürüldüğünü belirtmiştir.

***

Bu araştırma Türkiye’deki aile içi şiddetin yaygınlığı ve sonuçları hakkında resmi istatistiklerin oluşmasını sağlayan ilk ulusal çalışmadır. Sonuçlar, kapalı kapılar ardında yaşanan kadına yönelik şiddetin acımasız gerçeğini gözler önüne sermektedir.

Türkiye çapında yapılan araştırmada ortalama her 10 kadından 4’ ünün eşinden fiziksel şiddet gördüğü ortaya çıkmıştır.

Bu oran kadınların yaşamlarında yakın çevrelerindeki diğer kişiler veya tanımadıkları kişilerce maruz kaldıkları şiddet veya istismar oranından çok daha yüksektir.

Araştırmada belirlenen 12 bölgede alınan sonuçlar bazı farklılıklar göstermekte ve evlenmiş kadınların eşleri tarafından hayatlarında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalma oranı en düşük % 26, en yüksek % 57 dir.

Eşleri tarafından şiddete maruz kalmış kadınların fiziksel veya ruhsal sağlık sorunları yaşama olasılıkları şiddet yaşamamış kadınlara oranla iki kat daha fazladır. Bu sorunlar intihar düşüncelerini ve girişimlerini de kapsamaktadır.

HER 10 KADINDAN BİRİ GEBELİĞİ SÜRESİNCE ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINI İFADE ETMİŞTİR.

***

Sonuçlar aynı zamanda, eş veya birlikte olunan kişi tarafından uygulanan şiddetin çoğunlukla gizlenen bir sorun olduğunu gözler önüne sermiştir.

Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının % 48, 5 dur.

Birçok kadının yaşadığı şiddeti ilk kez bu araştırma sırasında anlattığı, kadınların sağlık kuruluşlarından, polisten veya başka destek hizmetlerinden çok nadir olarak yardım istedikleri belirtilmektedir.

***

Her 5 yılda bir yenileneceği açıklanan araştırmanın önemli bir toplumsal sorunla yüzleşmeyi ve şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele sürecine önemli katkı sağlayacağı umulmaktadır.. Araştırmaya göre ortalama olarak,

Hayatının herhangi bir döneminde duygusal şiddet yaşayan kadınların oranı % 43, 9 ,

Sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı %15, 3 ,

Fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma oranının % 41, 9 olmaktadır.

Haber : A. A.

Kaynakça: T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, ICON-Institut Public Sector GmbH and BNB Danışmanlık ( 2009 ), Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2008.- http://www.ksgm.gov.tr/

 
Toplam blog
: 61
: 3400
Kayıt tarihi
: 25.12.08
 
 

İnşaat mühendisiyim. İTÜ mezunuyum.   ..