Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '09

 
Kategori
Dünya
 

48 yıl sonra Küba'dan özür dilendi…

48 yıl sonra Küba'dan özür dilendi…
 

GUATEMALA DEVLET BAŞKANI ALVARO COLOM.


48 YIL SONRA KÜBA' DAN ÖZÜR DİLENDİ…

Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom, Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü'nün ( CIA) 1961' de Küba' yı işgal girişiminde kullanılan Kübalı göçmenleri topraklarında eğitmesine izin verdikleri için ülkesi adına özür diledi.

Colom, ziyaret ettiği Küba'nın başkenti Havana'daki Havana Üniversitesi' nde yaptığı konuşmada, ülkesinin Domuzlar Körfezi girişimindeki rolü nedeniyle,

“ CUMHURBAŞKANI, DEVLETİN BAŞI VE GUATEMALA ORDUSUNUN BAŞKOMUTANI OLARAK KÜBA'DAN RESMEN ÖZÜR DİLEMEK İSTİYORUM ” dedi.

***

İŞGAL BAŞARISIZ OLMUŞTU …

Fidel Castro ve arkadaşları ABD' nin desteklediği Batista diktatörlüğünü 1959' da devirerek iktidara geldiklerinde ülkedeki tüm kumarhane ve genelevler kapatılarak ekonomi millileştirildi.

Bu durum mafya ile United Fruit Company, ITT, Shell gibi birçok çokuluslu ve ABD şirketini çok kârlı bir iş ortamından mahrum bıraktı .

O tarihte Başkan Yardımcısı Richard Nixon’ ın mafyayla uzun zamandan beri yakın bağlar kurduğu ve CIA ile birlikte Castro' yu saf dışı bırakmak için gizli planlar yaptığı, bu süreçte Eisenhower’ den sonra başkanın Nixon olacağının hesap edildiği, ancak bunun gerçekleşmediği ve John Fitzgerald Kennedy ( JFK ) başkan olunca da bu operasyonun gerçekleşmesi için ciddi bir yönlendirmeye maruz kaldığı yıllar sonra açıklandı.

Operasyon Domuzlar Körfezi' ne çıkarma yaparak Küba'yı işgal etmekten ve Castro’ ya yapılacak suikasttan oluşuyordu .

CIA, Castro'nun öldürülmesi için mafyayı kiralamıştı. Suikast, işgalle aynı anda olacaktı.

Tetikçi, Castro'dan sonra Küba'yı yönetmek için seçilmiş JFK' nin desteklediği sekiz Kübalı göçmen liderden birisiydi. Fakat Nixon bu sekiz kişinin hepsini işgal girişimi sırasında tutuklattı . Eğer işgal başarıya ulaşsaydı bu sekiz Kübalı öldürülecek ve yerlerine Nixon' un desteklediği Kübalılar geçecekti.

CIA tarafından Guatemala’ da eğitilmiş ve silahlandırılmış 2000 sürgün Kübalı 17 Nisan 1961´de Domuzlar Körfezi´ne çıkarma yaptı.

Ancak işgalcileri, Küba ordusu altı gün süren çatışmaların sonunda yendi.

İşgalcilerin hemen hepsi ya öldürüldü ya da esir edildi. Esir edilenler de vatana ihanet suçundan 30 yıl hapse çarptırıldı. Batista döneminde işkenceci olarak ünlenen eski polis görevlileri halk mahkemelerinde yargılanarak kurşuna dizildiler.

DAHA SONRA ABD İLE YAPILAN PAZARLIKLARLA DİĞER ESİRLER 53 MİLYON DOLARLIK YİYECEK VE İLAÇ YARDIMI KARŞILIĞINDA SERBEST BIRAKILDI.

Bu olay sonucunda CIA başkanı değiştirildi.

Küba ile ABD arasındaki uçurum iyice açıldı .

Dünyanın gözünde Amerika itibar kaybederken Castro bir kahraman olarak görülmeye başlandı.

***

CIA, kendisine yönelecek suçlamaları önlemek ve JFK' yi daha saldırgan politikalar izlemeye zorlamak için başkanın Küba'ya hava saldırısını iptal etmesinin Domuzlar Körfezi başarısızlığına yol açtığına dair yoğun bir propaganda kampanyası sürdürdü. Başkan Kennedy bu süreçle ilgili bütün sorumluluğu üstlendi. Aslında yapılacak hava saldırısı kararı alınırken başkana haber verilmediği sonradan ortaya çıkacaktı..

Domuzlar Körfezi Çıkarması birçok kişi ve kurum tarafından planlanıp uygulamaya konulduğu halde

çıkarmanın fiyaskoyla sonuçlanmasından dolayı tüm sorumluluğun dönemin ABD başkanı John F. Kennedy 'e kalması üzerine, Başkan ;

" ZAFERİN YÜZ TANE BABASI VARDIR; ANCAK HEZİMET YETİMDİR. " demiştir.

Konuyla ilgili araştırmacılar bu olayın JFK suikastının ilk kıvılcımı olduğunu vurgulamaktadırlar.

***

JFK ' nin ölümünden sonra da CIA ' nın Castro ile savaşı sürdü.

CIA, en azından 1987' ye kadar, Castro' yu öldürmek için iki düzineden fazla girişimde bulundu.

Ayrıca, biyolojik savaş da dahil, Küba' da çok sayıda CIA sabotajı düzenlendi.

Domuzlar Körfezi' ne karışan Kübalıların çoğu sonradan örgütlü suça yöneldi.

Diğerleri, örtülü operasyonlarda CIA için çalışmayı sürdürdü. Elbette büyük bölümü ikisini bir arada yürüttü.

***

Guatemala’da yarım yüzyıllık bir aradan sonra iktidara gelen ‘ sol ’ un lideri Alvaro Colom, 2008’de göreve başladı.

56 yaşında seçimi kazanan Alvaro Colom, eski sanayici ve endüstri mühendisi. Politikaya atılmadan önce tekstil sektöründe işadamı olan Colom, Guatemala iç savaşı mültecilerinin ülkelerine geri dönmesi konusunda önemli figürlerden biri olarak anılıyor.

Ulusal Umut Birliği lideri Colom’ un kıl payı kazandığı zafer, Guatemala halkının, yaşam standardının yükseltilmesi kadar, güvenlik problemlerinin de demokratik haklarından taviz vermeden çözülmesini istediği şeklinde yorumlanmıştı.

Guatemala’ da

İnsanların yarısından fazlasının günde 1 dolardan az bir parayla geçinmek zorunda olduğu,
Maya kabilelerinin ülkenin en yoksul kesimlerinin başında geldiği ve Colom’ u destekledikleri,
Ülkenin en önemli problemlerinden birinin de uyuşturucu kaçakçılığı ve yüksek suç oranı olduğu,
Polis örgütünün çoğunlukla mafyanın etkisinde olduğu, çocuk kaçırma ve yasadışı evlat edinme suçlarının çok yaygın olduğu belirtiliyor.

***

50 yıllık ABD işbirlikçisi yönetimin ülkeyi tam bir enkaz haline getirdiği ortada…

Emperyalizmin ve işbirlikçi yönetimlerin bir halkı ve bir ülkeyi nasıl sömürdüğünün ve çürüttüğünün tipik örneklerinden biridir Guatemala …

Aynı zamanda çok uluslu tekellerin kendi menfaatlerini korumak, kaybettiklerini geri kazanmak için nasıl gözü dönmüş saldırganlıklar empoze ettikleri, bu amaçla mafya ve derin devleti taşeron gibi kullandıkları da geriye dönüp baktığımızda artık görebildiğimiz bir gerçek !…

Bu süreçte en enteresan olan ise mülteci Kübalıların durumu..

Belki de Küba devriminden dolayı kendilerince mağduriyetleri olsa bile tekellerin maşası ve piyonu olarak kullanılan bu azınlık, birtakım safsatalarla öyle gözü kara bir hale getirilmiş ve kendi halkının üzerine sürülmüş ki!…

***

Kendi ülkesinin ve kendi halkının menfaatlerini ve refahını olduğu kadar, hem bulunduğu coğrafyada hem tüm dünyada barışı savunmak ve barışı getirmek için bir ülke yönetiminde olması gereken ilk şart anti emperyalist bir dünya görüşüdür.

***

Bu onurlu özür dileme iki ülke halkı arasında var olabilecek kırgınlıkları ortadan kaldırarak gerçek barışa ve demokrasiye katkı sağlayacaktır.

Kaynak : Vikipedi

 
Toplam blog
: 61
: 3400
Kayıt tarihi
: 25.12.08
 
 

İnşaat mühendisiyim. İTÜ mezunuyum.   ..