Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '14

 
Kategori
Turizm
 

Türkiye’de Medikal Turizm

Türkiye’de Medikal Turizm
 

Medikal turizm


Son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız bir kavram var: sağlık turizmi. Peki nedir sağlık turizmi? Sağlık turizmi günümüzde gitgide popüler bir turizm çeşidi olup bir ülkeden başka bir ülkeye tedavi amacı ile gidilmesini ifade eder. Bu eylemi gerçekleştirenlere de sağlık turisti denir.

Sağlık turizmi genellikle üç ana kategori altında toplanmaktadır. Bunları sıralarsak:

1-      Tıp Turizmi (Medikal Turizm olarak da bilinir)

2-      Termal Turizm

3-      Yaşlı Turizmi

Türkiye’de termal turizm ve yaşlı turizmi sağlık turizminin yıllar boyunca en önemli unsurları oldular. Fakat dünyada son yıllarda gözlemlenen medikal turizmin yükseliş trendi Türkiye’de de kendisini önemli ölçüde göstermeye başladı. Bunun sonucu olarak Türkiye dünyanın birçok ülkesinde yaşayan insanlar tarafından medikal turizm için birincil tercih olmaya başladı. Bu duruma yol açan farklı nedenler olduğunu görmekteyiz.

Öncelikli olarak Türkiye’de sağlık hizmetlerinin Batı Avrupa ülkelerine kıyasla ucuz olması bu tercihi tetikleyen faktörlerden en önemlisi durumundadır. Örneğin plastik cerrahi ve ortopedi operasyonu isteyen fakat kendi ülkelerinde bunu karşılayamayan insanlar medikal turizme yönelip Türkiye’yi tercih edebilmektedirler. Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin artan kalitesi de bu tercihi kolaylaştıran bir faktör olmaktadır. Türkiye’de uluslararası kuruluşlar tarafından akredite olan hastane sayısı dünya standartlarının bir hayli üzerindedir. Medikal turizm için Türkiye’nin tercih edilme nedenlerinden bir başkası da Türkiye’nin sahip olduğu Akdeniz iklimi ve harikulade plajlardan ötürü tedavi ile tatili birleştirme arzusudur. Türkiye’de tedavi için gelen turistler tedavilerinin öncesi veya sonrasında tatil yapmakta ve böylece tabiri caizse bir taş ile iki kuş vurmaktadırlar. Son olarak Türkiye’de medikal turizmin yükselmesinin diğer nedeni de insanların çeşitli sebeplerden dolayı tedavi olduklarının kendi ülkelerinde bilinmemesini istemelerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle gizlilik de bir etken olarak öne çıkıyor.

Peki Türkiye’ye hangi branşlar için sağlık turisti gelmektedir? Plastik cerrahi, göz, diş, ortopedi ve kardiyoloji bu konuda başı çeken branşlardır. Son yıllarda en çok artış gösteren branşlardan birisi de ise belki de plastik cerrahinin altında değerlendirmemiz gereken saç ekimidir. Ülkemizde devamlı olarak yeni saç ekimi kliniklerinin açılmasının altında yatan temel sebeplerden biri de Türkiye’de saç ekimini tercih eden turist sayısında yaşanan artıştır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki devletin artan desteği, yabancı dil bilen personel sayısının artışı ve altyapının geliştirilmesi ile birlikte Türkiye medikal turizmde dünyanın bir numaralı ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 3
: 579
Kayıt tarihi
: 23.06.14
 
 

Sayfamda turizm ve özellikle de sağlık turizmi üzerine yazılar yazacak ve bu alandaki bilgi ve de..