Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '07

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye Dünya Futbol şampiyonası’nda yarı final yarın!

Türkiye Dünya Futbol şampiyonası’nda yarı final yarın!
 

“BAKIN” diye başlamıştı yazısına Yılmaz Özdil..Takvim yaprakları 11 Kasım 2007’yi gösteriyordu o gün. “Geçtiğimiz insansız uçak veya sentetik diyaframlı radar kullanmadan "anında istihbarat" veriyorum...” demişti. Ve devam etmişti “ Bugün, Türkiye’de, Dünya Futbol Şampiyonası başlıyor. Salı günü de, milli takımımızın İngiltere ile maçı var.”

Futbol ile çok ilgim olmamasına karşın, olimpiyatları alabilmek için yıllardır yırtınan komiteler bunu becerememişken, Dünya Futbol Şampiyonası’nın Türkiye’de olma olasılığı bana grip gelmişti. Okuduğumda yazının tamamını içim burkuldu. Bulun Yılmaz Özdil’in yazısını ve mutlaka okuyun..

O güne kadar hiç duymadığım bir terimden ve Milli takımdan söz ediyordu Özdil.

AMPUTE MİLLİ TAKIMI

Nedir Ampute? :

Ampute, el ya da ayağından birinin olmaması demekmiş... Kanadyen yardımıyla oynanıyor. Kanadyenin halk arasında ki adı : Koltuk değneği.

Ampute futbol 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gazilerin rehabilitasyonun da kullanılmış. Bu oyun bir bacağı sakat sporcuların kanedyen (koltuk değneği) kullanarak oynadıkları futbol oyununun adı Ampute futbol… Kalecilerin bir kolunun sakat olması şart. Ampute futbol aynı zamanda Engelli Olimpiyat Oyunları sporlarından bir tanesi. 1998 yılından beri dünya şampiyonaları düzenleniyor. Saha, uzunluğu 55-70 m, genişliği 30 ile 60 m arasında halı, sentetik zemin veya normal çim zemin olabiliyor. Penaltı 7 metre mesafeden atılıyor. Saha çizgilerinin kalınlığı 12 cm’yi geçemiyor. Kale 2, 20 metre yükseklikte ve 5 metre genişlikte. Bir takım 2 kaleci ve 12 oyuncudan kuruluyor.

Ampute futbol, bizde, 2003’te başlamış. TSK, gazilerimizden takım kurmuş. Futbol Federasyonu bu işe önem vermiş... Şu anda 7 takımımız varmış.

Türk Silahlı Kuvvetleri Ankara Rehabilitasyon Merkezi’ne PKK terörüne karşı savaşan gaziler geliyor… Fiziken ve ruhen sıkıntı yaşayan askerlerimiz yani. Hani, kaybettiklerimizin ardından kendimizi yırtarcasına bağırdığımız “ Şehitler ölmez” dediğimiz Mehmetçiklerimizin, omuzdaşları, aynı yerlerde çarpışarak ayağını, kolunu bu vatan uğuran bırakıp gelenler, gazilerimiz gidiyor o rehabilitasyon merkezine…

Yıl 2003... Merkezin komutanı Tabip Albay Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, orada askerlik vazifesini sürdüren beden eğitimi öğretmeni Orhan Asteğmen’e bazı ülkelerde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gazilerin rehabilitesi için oluşturulmuş ve son zamanlarda siviller arasında da bir hayli yayılmaya başlayan ‘ampute futbol’u duyduğunu söyler ve ekler, ‘internetten bir araştır, kuralları neymiş öğren, biz de bir takım kuralım’ diye emreder.

Ve Türkiye’de Ampute Futbol böylelikle nefes bulur. Bir çok gazi bunu yapamayacağını dile getirmiştir büyük olasılıkla… Bazıları becerebileceklerine inanıp çalışmalara başlarlar.

2003 yılı’nın 19 Eylül’ünde Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret eder. Gaziler, paşa için bir gösteri maçı yapar. Yalman Paşa, oynanan oyundan çok etkilenir ve ‘Çocuklar bir isteğiniz var mı?’ diye sorar. Takım kaptanı Uğur gayet tok bir sesle, ‘Komutanım resmi bir statümüzün olmasını istiyoruz.’ der. Aytaç Paşa konuyu ertesi gün MGK toplantısında gündeme getirir ve Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın da gayretleriyle 9 Ekim 2003 tarihinde ampute futbol, Bedensel Engelliler Federasyonu bünyesinde resmiyet kazanır…

İlk Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yapan ülke Brezilya. Yıl 2005…

2006’da Rusya’da...

Ve, 3’üncü Dünya Şampiyonası 11 kasım 2007 ‘de ülkemizde, Antalya’da başladı..

Ev sahibi olan Ampute Türk Milli takımının yanı sıra Brezilya, , İngiltere, Fransa, Rusya, Ukrayna, İran, Özbekistan, Sierra Leone, Nijerya, Gana, Liberya ve Hindistan bu Dünya Şampiyonası’na katılan ülkeler.

Ve biliyor musunuz, Türkiye Milli Takımımız yarın YARI FİNAL oynayacak.. Bugün kü Medya buna ne kadar yer ayıracak bilemiyorum. Gece yazıyorum bu yazıyı. Dilerim çokça yer ayrılır..

WOW Futbol Center'da devam eden şampiyonada çeyrek final karşılaşmalarında Türkiye-İran, Brezilya-İngiltere, Rusya-Ukrayna ve Özbekistan-Liberya maçları dün oynandı.

Karşılaşmalarda Türkiye, İran'ı 1-0 yenerken, Brezilya İngiltere'yi 3-2, Rusya, Ukrayna'yı 1-0 ve Özbekistan da Liberya'yı 7-1 mağlup etti. Bu karşılaşmalar sonrasında Türkiye, Rusya, Brezilya ve Özbekistan yarı finale yükseldi.

Türkiye, yarı finalde Özbekistan ile Rusya da Brezilya ile eşleşti.

Yarın yarı Final Maçı var. Antalya ve çevre illerdeki tüm sporseverlere de bir çağrım var..

Adem Püskül, İsmail Temiz, Ali Budak, Rahmi Özcan, Ali Özduman ve İlhan Elmalı’dan oluşan milli takımımıza destek verin.. Bayraklarınızı kapın ve WOW Futbol Center'da yerinizi alın…

Şehitlerimize olan borcumuzu “ Şehitler ölmez” diye haykırarak ödedik sanıyoruz ya!

Gazilerimize de borcumuzu unutmayalım ve “ Bu vatan sizinle gurur duyuyor” diye haykıralım lütfen…

 
Toplam blog
: 126
: 1276
Kayıt tarihi
: 10.09.06
 
 

48 yıldır yaşıyorum.Gazeteciyim, müzisyenim, babayım... Önce insan ve iyi bir yurttaş olabilme çab..