Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '16

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye-Irak savaşı kapıda mı?

Türkiye-Irak savaşı kapıda mı?
 

Irak ile zaten gergin olan ve son günlerde iyice gerilen ilişkiler, bir çatışmaya doğru hızla yol alıyor.

Irak, yıllardan beri işgal altında olmasına rağmen işgal güçlerine sesini çıkarmazken, ABD ve AB’nin isteği ile bizim üzerimize gelmeye çalışıyor.

Oysa Irak yönetimi topraklarında barındırdıkları terör örgütü üyelerini bir yandan korumaya çalışırken, bir yandan da Türkiye’ye yönelik eleştiri ve tehditlerini sürdürüyor.

Irak Temsilciler Meclisi, TSK’nın Suriye ve Irak’taki operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkerenin TBMM’den geçmesinin ardından Türkiye’ye “işgalci” suçlaması yöneltti.

Türkiye’nin kararını kınayan Iraklı milletvekilleri, ayrıca hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Türkiye hakkında şikâyette bulunmasını istedi.

Buna ek olarak Parlamento, Türk büyükelçisinin Türk askerinin Irak’taki varlığını eleştiren bir mektup verilmek üzere Dışişleri’ne çağrılmasını talep etmişti.

Türkiye’nin bu karara tepkisi çok sert oldu ve Dışişleri, kapsamlı bir kınama mesajı yayınladı.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, Reuters’ın haberine göre; Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi sabah saatlerinde Dışişleri’ne çağrıldı.

Irak da karşı hamle olarak Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne davet etti. Ancak Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın Ankara’da olması nedeniyle maslahatgüzarın Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı açıklandı.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Başika’daki askerlerini çekmesini talep ederken, Irak’ın Türkiye ile askeri bir çatışmaya girmek istemediğini söyledi.

Kukla Başbakan’a sormak lazım, sınırlarınız içinde on yıllardan beri faaliyet gösteren ve her fırsatta Türkiye sınırından içeri sızarak, Türk Güvenlik güçlerine saldıran terör örgütü üyelerine niçin göz yumduğunu sormadan geçmek ayıp olurdu.

Reuters’ın haberine göre; Abadi bugün devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında da, “Türk tarafına Irak’ın meselelerine karışmamaları yönünde birden fazla uyarı yaptık. Korkarım ki Türk macerası, bölgesel bir savaşa dönüşebilir” dedi.

Sözün özü, kukla Başbakan bizi savaşla tehdit ediyor!

Peki, bu kukla neyine güveniyor?

‘Başika’ krizine ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığının işgalci bir amaç taşımadığını vurguladı.

Sonra işgalci olsa ne yazar. Bir bölük askeri işgalci olarak görüp, binlerce terör örgütü üyesini kendi vatandaşı gibi bağrına basanlar, uzaktan havlayıp, dişlerini gösteriyorlar.

Kurtulmuş, “Irak'ın aldığı kararı anlamakta zorluk çekiyoruz, bunu doğru bir karar olarak görmüyoruz. Türkiye Irak merkezi hükümetiyle Irak'taki terör örgütlerinin temizlenmesi için her türlü işbirliği yapmaya hazır” dedi.

Bildiğiniz gibi, Türkiye ile Irak arasında Başika yüzünden yaşanan kriz yeni değil.

Türkiye, Kuzey Irak’ta bulunan Başika kampında, Kürt Peşmergeleri ve Sunni Haşd el Vatani milislerini eğitmek üzere asker bulunduruyor.

Ankara geçen Aralık ayında Başika’daki varlığını artırınca Bağdat yönetiminden sert tepki gelmişti.

Gelen tepkiler üzerine Türkiye, buradaki askerlerin bir kısmını geri çekmişti.

Bu arada kukla Başbakan’ın niçin havladığı da belli oldu!

Irak'taki Uluslararası Koalisyon Gücü sözcüsü Yarbay John Dorrian, Irak topraklarında bulunan Türk askerlerinin koalisyon gücü içinde yer almadığını söyledi ve "Türk ordusunun Irak topraklarındaki varlığı illegaldir" dedi. 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..