Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye Ligi'nde PlayOff statüsü

Türkiye Ligi'nde PlayOff statüsü
 

Bu sene Türkiye Spor Toto Süper Ligi'nde play-off sistemi uygulanacak. 

Bu zamana kadar pek bilgi sahibi olmadığımız bu sistem hakkında son 1 haftadır hemen hemen herkes az çok bir bilgiye sahip artık yinede kısaca play-off sistemi hakkında kısaca bilgiyi verelim: 34 haftalık maratonu ilk 4 sırada bitiren takımlar lig şampiyonu olabilmek için kendi aralarında mini bir lig daha yapıcak ve bu mini ligte 1. olan takım şampiyon olucak. Normal sezonu son 4 sırada bitiren takımlar ise düşmemek için kendi aralarında mini bir lig yapıp bu ligi 1. sırada bitiren takım küme düşmeyecek. 

Burası kolay kısmıydı karmaşık olan ise Avrupa Ligleri'ne gitme durumu. Bugünkü kura çekiminde statü şöyle anlatıldı: 'Play-off şampiyonluk grubunu 34 haftalık lig müsabakalarında birinci bitiren takım UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme veya gruplara direkt katılma hakkını kazanacak, yani bir avantaja sahip olacak. Nedir bu avantaj? Birinci olan takımımız play-off grubunu 3. ve 4. bitirmesi durumunda dahi UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme müsabakalarını oynamaya hak kazanacak. Bunun avantajını 34 haftalık periyotta birinci olan takımımız kullanacak. Play-off grubunu birinci olarak bitiren takımımız lig şampiyonu olacak ve Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya şu anki statü hükmümüz gereğince hak kazanacak. İkinci olan takımımız zaten Şampiyonlar Ligi ön eleme müsabakası oynamaya hak kazanacağı için, ligi birinci bitiren takımımız 2. olması durumunda da yine bu şekilde devam edecek. Üçüncü olan takımımız UEFA Avrupa Ligi müsabakası oynayacak. 5, 6, 7 ve 8. sırada ligi bitiren takımlarımız play-off UEFA Avrupa Ligi Grubu'nu oluşturacaklar. Çift maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak müsabakalardan sonra bu grubu birinci bitiren takımımız ile UEFAŞampiyonlar Ligi Grubu'nu 4. sırada bitiren takımımız, tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak maç sonucunda, tarafsız sahada bizim tespit edeceğimiz sahada oynanacak müsabaka sonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak 4. takım olacak.'' Bu cümle ile verilen mesaj gayet açık; siz oyununuzu oynayın bu sistemi anlayana dek sezon biter bizde eksi sisteme döneriz. 

Türk futbolunun bu kadar karmaşık ve hassas olduğu bir dönemde sadece 1-2 gün içinde böyle bir sistemi ortaya sürüp uygulatmak çok doğru değil bence. Zaten büyük Avrupa Ligleri'ne baktığımızda böyle bir uygulamaya sahip olmadıklarını göreceksiniz. Play-off sistemini şampiyonu belirlemek amaçlı kullanan ülkeler Belçika ve İsrail'den ibaret, Güney Amerika ülkelerinde zaten lig sistemi Avrupa'dan çok uzak ve farklı. Peki neden bu sistem birdenbire geldi? Türk futbolu bu yaz önemli darbeler yedi elbette yayıncı kuruluşlarda ve bu yayıncı kuruluşlar zararın neresinden dönersek kardır hesabı ile federasyon ile anlaşıp bu sistemi ortaya koydular ve bu sistemin ortaya sürüldüğü gün Lig Tv ile yeni sözleşme imzalandı. 

Evet işin parasal açıdan çok büyük getirisi var ama sadece futbol olarak baktığımızda ne görüyoruz? Örneğin normal sezonu en yakın takipçisine 8 puan fark atan bir takım aynı başarıyı 'play-off' mini liginde gösteremeyip sonuncu olursa adalet yerine gelirmi? Ya da Mehmet Demirkol'un bu sabah dediği gibi 10 numarası sakatlanıp şampiyonluk maçlarında oynayamassa adalet sağlanır mı? 

Bu sistemin konuşulup tartışılıcak çok yönü var ama biz bunları yapamadan bu sistemin içerisinde bulduk kendimizi, inşallah sonuç Türk futbolunun lehine olur.. 

 
Toplam blog
: 7
: 2386
Kayıt tarihi
: 31.07.11
 
 

Sporun sadece futboldan ibaret olmadığını anladığımızda diğer branşlarda kazandığımız ve kazanaca..