Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '07

 
Kategori
Sinema
 

Türkiye'nin Oscar aday adayı filmi belli oldu; Takva

Türkiye'nin Oscar aday adayı filmi belli oldu; Takva
 

Her yıl sonuçları kimilerine göre merakla beklenen, kimilerine göre merakla beklenmeyen Amerikan film sektörünün güzelliklerini (!) dünyaya yansıtmak ve tanıtmak için icat edilmiş olan Akademi Ödülleri sinemaseverlerin kayıtsız kalmayı başaramadığı bir organizasyon. Önümüzdeki yıl yapılacak bu organizasyona Türkiye’den katılacak film belli oldu. Anlattıklarıyla ve sinemaseverlere yaşattığı oyuncu performanslarıyla göze batan filmlerden biri ve bana göre en güzeli; TAKVA.

Takva filminin önemli bir başarı gösterebileceğine inanmak isterim ama bu bir hayalde kalır gibi. Bu tür filmlerin yeri aslında Oscar değil Cannes’tir. Bir arkadaşımızın dediği gibi, Oscar sektörü, Cannes sinemayı taçlandırır

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=42491

Filmin Konusu;

Filmle ilgili bu bölüm ve resim http://www.takva.info/ dan derlendi.

Kendi halinde mütevazi biri olan Muharrem, dini inançları çok kuvvetli bir insandır. Gece gündüz ibadet ederek nefsi arzulardan uzak, manevi bir yaşam sürmektedir. Bu özellikleri çevresinde güvenilir bir insan olarak tanınmasına neden olmuştur. Bu durum varlıklı bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker. Sayısız mülkünün kiralarını toplamak üzere Muharrem'i yanına alır. Birdenbire bambaşka bir dünyanın içine giren Muharrem için sahip olduğu değerler yavaş yavaş sarsılmaya başlar. Bir yandan modern dünyaya ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da bu çarkın dişlileri arasında ezilmeye başlamıştır.

Takva, 2005 yapımı Türk filmidir. Filmin yönetmenliğini Özer Kızıltan yaparken, senaryosu Önder Çakar'a aittir. Takva'nın yapımcı ve dağıtımcı firması Yeni Sinemacılar'dır. Serdar Akar öncülüğünde kurulmuş olan, Türk Sineması'nın yeni soluklarından olan Yeni Sinemacılar'ın Takva'dan önce imza attıkları Gemide, Laleli'de bir Azize, Dar alanda Kısa Paslaşmalar ve Maruf gibi etkileyici yapımlar.

Takva filminin başrollerini Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban, Salaettin Bilal paylaşmaktadır. Türü dramdır.

Film 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, En iyi Erkek Oyuncu, En İyi sanat Yönetmenliği de dahil olmak üzere toplam 8 ödül almıştır. Toronto Film Festivali'nde de bu filme "Kültürel Yenilik" ödülü verilmiştir.

Takva, piyasa girdiğinden itibaren, hem sinema çevrelerinde hem politik çevrelerde olumlu/olumsuz tepkiler almış ve tartışmalara neden olmuştur.

Film Kuran-ı Kerim Isra suresi 81.Ayet ile başlamakta ve Nazım Hikmet'in "Ya ölü yıldızlara götürecegiz hayatı/ya da dünyamıza inecek ölüm" dizelerinin yer aldığı şiiriyle son bulmaktadır. Kelime anlamı olarak Tanrı sevgisi ve korkusu anlamalarını içeren takva, aynı zamanda tanrının buyruğuna girme, onun emir ve yasaklarına uymakta titizlik gösterme ve onun himayesinde olma anlamlarına gelmektedir ki, bu noktada filmin ismi ana karakterin yönelimini/çatışmasını yansıtır.

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..