Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '10

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Tushita günleri devam ediyor ……

Giris Notu: Merkurun geri gitmesinden mi nedir sevgili Özgür'ün ödünç verdiği netbookun ekranı donduğundan bu yazıların taslağını internet cafelerde yazdım artık netbook çalışıyor ama bazı cümleleri tek tek düzeltemedim. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler:))

Son 2 gündür süre gelen baş ağrım hariç Tushita günlerim gayet iyi gidiyor. Farklı zamanlarda günde 3 saat meditasyon, 4 saat teaching, bir saat stretching (Tibet Yogası) bir saat grup içi tartışma ve karma yoga çalışmamız var. Katılımcı sayımız 64. Dün 2 kişi ayrıldı. Aslına bakarsanız şartlar biraz ağır. Bir kere odanızı birileri ile paylaşmak zorundasınız, karma yoga görevi olarak tuvaletleri temizlemek, cam silmek, Gumpa (egitim odası), bahçe, stupa ve yemek odasının yerlerini süpürmek, hocanın içeceğini hazırlamak, ders başlamadan 10 dakika önce zil çalarak insanları derse davet etmek gibi işler var ki bazıları için bu işler zorlu olabilir.

Hocalarımızdan yana şanslıyız ikisi de çok deneyimli. Budizm öğretilerini anlatan hocamız Jimi, Amerikalı ve 35 yıldır budizmin içindeymiş. Geçmişte hızlı bir yaşamı olmuş. Kadın, içki, partiler vs bilirsiniz işte. 1976-77 yıllarında Hindistan’a geldiğinde visa alma problemi yaşasa da ısrarla Hindistan’a gidip gelmeye devam etmiş. 15 sene monk olarak yaşadıktan sonra monkluğa veda etmiş ve biz yabancılara Budizm eğitimleri vermeye başlamış. Diğer hocamız Richard ise Hollandalı, meditasyon ve stretching derslerini veriyor. Budizme başlamadan önce Richard’ın ayakları tutmuyormuş ve çok acısı varmış. Doktorlar rahatsızlığının psikolojik olduğuna karar vermişler. Budizm ile zihni üzerinde çalışmalar yapmaya başladıktan 3 yıl sonra ayakları tutmaya ve hatta yoga yapmaya başlamış. Ve şimdi hem meditasyon hem de yoga hocalığı yapıyor.

Eğitim boyunca Buddha’nın hikayesi ile birlikte Budizm’in neleri icerdiginden bahsettiler. Simdiye kadar anladigim kadariyla, Budizm aslinda bir din değil bir yaşam sekli. Psikoloji ile bağlantılı ve kuantum mekaniginin ise ta kendisi. Binlerce yil once Buddha ( siddhartta) nin kesfettigi ve yaziya döktüğü tum bilgiler bu zamanin psikolojisi ile kuantum fizigini anlatiyor. Karmaya inanıyorlar. Karmaya gore bu dünyada yaptiklariniz bir sonraki hayatınizda ne olacağınızı belirliyor. Yasam tekerligi kavramı var ki bu tekerlekte gecmis, simdi, gelecek ve buralardaki düzlemlerin neler oldugu detaylandirilmis durumda anlayacaginiz bu hayatta yaptiklariniza karsi ne olacaginiz belirlenmis durumda

Karma 4 aşamadan oluşuyor. 1- Nesne 2- Niyet 3-Aksiyon 4- İşin tamamlanması. Örnegin arkadasinizin bir suru kalemi var. Bir tanesini cok begendiniz, Ve onu sahiplenmeyi niyetleniyorsunuz. Nasilsa onda cok var deyip onun iznini almadan kalemi sahipleniyorsunuz ve işte negatif karmayi yaratmis oluyorsunuz. Cikis yolunu mu soruyorsunuz!! Peki onu da yazayim. Meditasyon yaparak farkındalık biriktirdiğinizde ve tüm insanlığın yararını düsünerek hareket ettiğinizde ise pozitif karmaya donus mumkun olabiliyor. Pozitif karmaya yarattiginiz surece de daha iyi sartlarda bedenleniyorsunuz.

Her hareketinizi tum insanlarin yararını düşünerek ve yaptıklarinizı tum insanlara adayarak yasama haline de bodhicitta deniyor. Tabii bu durum burada yazdigim gibi kolay gelismiyor. Isin icine hiç bir şekilde egonun girmiyor olması gerekiyor. Olayi zorlastiran sey ise bu yasama gelene kadar biriktirdigimiz negatif karmaların algilarimizi etkilemiş olması ki bu da tepki göstermek, kızgınlık şeklinde kendini gösteriyor. Tepki gösterdiğimizde, kritize ettiğimizde ve kendinizi diğer insanlardan farklı konuma koyduğumuzda bodhicitta bozuluyor. Tamamen aydinlanmann sırrı yeniden dogma ve olme dongusunu bitirmekte yatıyor yani buna bir daha rekarne olmama hali yani aydinlanmis varlik olmak deniyor. Bu donguyu tamamlamak icin de yaşamınızda olanların tek sebebinin siz olduğunuzu kabul edip çevrenizdeki kisilere sinirlenmemeniz gerekiyor. Budizmde ogretilen meditasyon metodlari bu duruma gelmenizi sagliyor. Tabii meditasyon deyip gecmeyin 84.000 degisik meditasyon metodu var.

Budizmi diğer dinlerden ayıran en önemli şey ruhun olmadığı, Zihni ruh olarak tanımlıyorlar. Zihnn beyinden ayrı olduğu ve zihnin bir yaşamdan bir yaşama geçtiğine inanıyorlar. Cennet ve cehennem yok. İlla cennet ve cehennemden bahsedecek isek acılı ve mutlu deneyimlere bakmak gerekiyor. Tek bir yaratıcıyi kabul etmiyorlar sadece insanların yaratıcı olduğuna inanıyorlar.

Tushita günlerim işte böyle kah baş ağrıları, kah yeni farkindaliklara sevindiğim, kah üzüldüğüm, zaman zaman zihnimi izleyebildigim, eskiden sahip oldugum bazı değerleri tekrar hatirladığım, su anki hayatimin temel tasi haline gemis gecmis yasam farkindalığını fark etmekle gelip gecti. Güzeldi ama zorluydu. Bu sene başında gittigim yine kutsal yerde niyetlendiğim şeyin burada sekilleniyor olduğunu farkına varak ise çok guzeldi. Şimdilik doğru yolda ilerliyordum. Bunun içinde evrendeki her şeye tesekkur ediyor ve sukranlarimi sunuyorum.

Sevgiler

Merak Edenler Icin Buddha’nin Hikayesi
1- Siddhartha ( Buddha) Nepal’deki kucuk bir kralligin oglu olarak dunyaya gelmis. O zamanlar yeni dogan cocuklarin astrolojik haritasina bakmak adettenmis. Kral ülkenin tüm astrologlarını cagirmis. Iclerinde en yasli olan astrolog, olcumlerini bitirdikten sonra gozlerinden yaslar akarak buyuk bir heyecan icinde cok sansliyim ki boyle bir varligin dogumuna sahit oldum demiş. Kral ‘Nasil yani’ demis. Bu cocuk oyle kutsal bir varlik ki o kadar cok destekleniyor ki anlatamam, ya dunyanin imparatoru olacak ya da aydınlanmış bir varlık olarak tüm insanlara yardım edecek demis yaşlı astrolog. Kral oglunun imprator olarak yetismesini arzuladigindan saraydaki herkese ‘Bu cocugun etrafinda hep bolluk olacak, üzülen, ağlayan, aci ceken kimse bu cocuga yaklasmayacak’ şeklinde emir vermiş. Ve küçük Siddhartha hic bir aciyi deneyimlemeyecek sekilde bolluk ve luks icinde buyumus. Siddhartha 16 yasina geldiginde evlenmis. Günşerden bir gun baba kral bir parti vermis. Partideki herkes gulup egleniyormus. Yemekler muhteşemmiş. Eglenceli gosteriler yapılıyormuş. Siddhartha gösterinin birinde, rol alan kişinin hareketi yaparken zorlandigini ve yuzunden ter damladigini farketmis ve bunun üzerine hayatın anlamini ogrenmeye and içmiş. Arkadasi Chika ile birlikte sarayin kuzey, guney, dogu ve bati kapilarindan sehre giderek tek tek ölüm, hastalik, aci, terk edilmelere sahit olmus. Her seferinde arkadasi Chika’a bu nedir diye sordugunda arkadasi tum bunlarin hayatin gercegi oldugunu ve son derece normal oldugunu soyluyormus. Siddhartha bu deneyimden sonra saraydan ayrilmis ve hayatin anlamini bulmayi amac edinmis. İlk once kendisine bir hoca edinmis. Bu hoca meditasyon ogretiyormus. Ilk derste Siddhartha hocanin dahi erisemedigi farkindalik düzeyine ulaşmış. Surekli bir agac kabuğunda kendini yemeden icmeden kesmis bir sekilde meditasyon yapiyormus. Bir deri bir kemik haline gelmis. Bir gun elinde sut kabi ile bir kiz gelmis. Kiz elindeki sütü Siddharhta ile paylasmis. Siddhartha her sutu yudumladığında. bedeni de kan gelmeye deri kemik hali yok olmaya baslamis o gunden sonra da Siddhartha zenginligi gordum fakirligi de gördüm, ikisi de dogru degil dengede olmak en iyisi demis ve meditasyon calismalari ile aydinlanmaya ulasma yollarini diger insanlarla paylaşmak icin Varanasi sehrine gelerek Sarnath’ta hocalik yapmaya baslamis. 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..