Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '22

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Tutsak Cinsellik

Tutsak diyorum çünkü içimize hapsolmuş, derinlere bastırılmış fakat tamamiyle yok olmamış ve olmayacak bir şeyden söz ediyorum. Cinsellik maslow'un hiyerarşisinde yemek, uyumakla aynı kategoride yer alan temel ihtiyaçlardan biridir. Gel gelelim bazı durumlardda özellikle kadınlarda oldukça derinlere itilip cinsel isteksizlik olarak kendini gösterebiliyor. Peki bunun sebebi ve çözümü ne biraz bunun üzerinde duralım.

Öncelikle kadın ve erkek olarak cinsel ihtiyaçlarım ve döngülerimiz birbirinden farklı. Bizler öncelikle bu farklılıklar konusunda bilgi edinmeliyiz. Kadınlar yaratılışsal bir farklılık olarak cinselliğe romantizm üzerinden ulaşırlar yani kadınların cinsel doyuma ulaşmasının yolu partnerinin ona sevgisini ifade etmesinden, ilgisini göstermesinden, ona kendini değerli ve özel hissettirmesinden, onunla kaliteli zaman geçirmesinden geçiyor. Kadınlar bu noktada ihmal edildiklerinde toplumunda bize dayattığı o korkuyu derinden hissediyorlar, ''ben cinsel obje miyim?'' erkek sex dışında partnerine ilgi ve sevgi göstermeyince kadın cinselliği deneyimlerken hazdan uzaklaşıyor, uzaklaştıkça orgazma ulaşmıyor ve ulaşmadıkça cinselliği derine bastırıyor ve cinsel isteksiz ortaya çıkıyor. Bu döngüyü kırmanın yolu cinsel iletişimi arttırmaktan, talep etmekten, reddetmekten, geri bildirimde bulunmaktan geçiyor. Bizler kadınlar ve erkekler olarak birçok konuda bu kadar farklıyken cinsellik konusunda da aynı beklentilerde pek tabii olmayabiliriz, fakat farklılıklarımızı kabul etmek döngünün değişmesini sağlayacağından uyumlu bir birliktelik yaşayabilirz.

Bugün kadınları %45 i erkeklerin %20 si cinsel isteksizlik sorunu ile mücade ediyor. Cinsellik evliliğin en temel gereksinimlerinden biridir ve uyumsuz bir cinsellik evliliği yıkma noktasına kadar getirebilir. Bu yüzden önce kendi cinsel döngümüzün ve ihtiyaçlarımızın farkına varmalı bu konuda partnerimizi de aydınlatmalıyız.

Özetleyecek olursam kadın cinsel döngüsünün en temel ihtiyacı onu seven ilgisini esirgemeyen güven veren bir partnerdir. Erkek cinsel döngüsünün ise onu taktir eden, onaylayan, erotizm sunan bir partnerdir. 

Eğer 6 aydan uzun süredir cinsel olarak kendinizi isteksiz hissediyor ve partnerinizle bu konuda bir uyum sorunu yaşıyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneririm. 

 

Sevgiler

Uzm.Psk./Cinsel Terapist Gülçin KESKİN

Instagram: psk.gulcinkeskin

 
Toplam blog
: 52
: 141
Kayıt tarihi
: 16.01.18
 
 

Uzman Klinik Psikolog Gülçin KESKİN Evlilik&Çift ve Cinsel Terapist ..