Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ülkede 8 memleket mülteci kampları için çalışıyor!

Dün maliye bakanı Mehmet Şimşek bütçeyi tutturamayacağız diye bir açıklama yapınca bir kaç aydır eğildiğim bütçe meselesine tekrardan bakma gereği gördüm. Bir çok göstergeyi tekrardan inceleme ve araştırma yoluna gittim. Neden bütçe tutmuyor ve kaçak nerelerden kaynaklanıyor diye?

Bütçenin tutturulamamasını sağlayan üç büyük gelişme karşıma çıktı ve garip bir şekilde bu üç olayın da nedenini tek bir sorun açıklıyordu. Nedenleri sayalım; 

1) Artan terör olaylarının getirdiği artan askeri harcamalar! 

2) Davutoğlunun kendi söylemiyle MÜLTECİ KAMPLARI'na harcanan 300 milyon dolar ! ( Bu arada harcamalar bitmedi her gün artarak devam ediyor) 

3) Suriye krizi nedeniyle Ortadoğu'ya yapılan ihracatların ciddi oranda azalması ve bunun düşük büyüme etkisiyle düşük vergi geliri sonucunu doğurması. 

Yukarıda saydığım üç maddeyi bir nehre benzetirsek kaynağının orta doğu politikalarımız olduğu kolayca anlaşılır diye düşünüyorum.

Ben bu araştırmaları yaparken özellikle 2. maddeye yani dışişleri bakanı Davutoğlunun mülteci kampları için yapılan harcamaların büyüklüğüne dikkat çekmek istedim. Burada amacım sanıldığı gibi ülkemiz için 300 milyon doların asla küçük bir para olmadığını göstermekti. Bu amaçla ülkedeki tüm vergi dairelerinin yıllık gelirlerine girdim baktım. Şaşırmaya hazır olun!

Öncelikle 300 milyon doları şöyle bir TL ye çevirelim bakalım, çıkan sonucu yazıyorum: 546.000.000 TL ( beş yüz kırk altı milyon TL ) 

Şimdi de ülkemiz illerinin vergi dairelerinin 2011 yılında tahakkuk eden vergilerden tahsil edebildikleri vergi miktarlarına bakalım bir kaç ili sizin için seçtim: 

Bingöl vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

36.775.000TL ( otuz altı milyon TL) 

Bitlis vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

43.211.000TL

Çankırı vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

47.302.000TL 

Erzincan vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

66.943.000TL 

Hakkari vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

9.568.000TL 

Kars vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

47.777.000TL

Kırşehir vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

59.323.000TL 

Malatya vergi dairesi: 2011 yılı tahsil olunan vergi 

211.283.000TL

Hesap makinesini elinize alarak siz de hesabı yapabilirsiniz ülkemizin il sayısı bazında % 10' una denk gelen illerin vergi dairelerinin 2011 yılı içerisinde tahsil ettikleri vergi toplamı sadece 522.182.000 TL dir. Bu rakam dışişleri bakanının verdiği 546.000.000 TL 'lik rakamdan daha düşüktür. Değerli okurlar bu sonucun bir yorumu vardır: Tam bir yıl boyunca Malatyalı, Karslı, Çankırılı, Elazığlı, Maraşlı esnaf, memur, işçi, iş adamı , topyekün halkımız çalışmış ve bu emeklerinin vergi gelirlerini yani katma değerlerini (ülkemize sağladıkları faydayı) mülteci kampları YEMİŞTİR. 

Şimdi bu işten ne Suriyelilerin ne de Türklerin karlı çıkmadığı kesindir ve de işin tadı çoktan zamandır kaçmıştır. Soru bu işten karlı çıkan kimdir? Milyonlarca insanımızın zorlukla kazandıkları parayla ödedikleri vergilerinin boşa harcanmasına kim neden olmuştur? Bir bürokrat mı? Davutoğlu mu? Başbakan mı? Amerika mı? Esad mı? Kim? ... 

Soruna kim neden olursa olsun gerçek şu ki biz zengin bir ülke değiliz, biz başkaları gibi evin haylaz çocuğu değiliz(yunanistan), bizim arkamız yok, arkamızda varsa varsa düşman var. Önümüz bizim gördüğümüz öndür. Ülkemiz dışarıya para aktaracak kadar zengin değildir. Ülkemizin bırak 300 milyon doları bir kuruşa ihtiyacı vardır. Halk geleceğini kredi kullanarak bu günden peşin peşin sattığı için kendini şu sıralar zenginleşmiş zannetmektedir. Aklını başına alacak insanların koltuklara oturma vakti çoktan gelmiştir. 

Bir örneklem: Suriye ve beraberinde getirdiği sorunlara harcadığımız iki milyar TL ile ne yapılabilir di? 

1) İstanbul'un Anadolu yakası tamamen metro ile döşenirdi (İzmir belediyesinin yaptığı metro maliyet fiyatlarıyla) ve Anadolu yakasında trafik sorunu % 80 çözülürdü. 

2) Yarım kalan İstanbul-Ankara hızlı tren hattı tamamlanırdı. 

3) Tarıma teşvik olarak verilse en az 5 yıl çiftçilerimiz paşalar gibi geçinirdi. 

4) GOSB kadar büyük bir Organize sanayi bölgesi kurulabilirdi. 

5) İstanbul Anadolu yakası iki şerit olan ve insanları canından bezdiren E-5 yolu dört şerite çıkarılabilirdi. 

6) Eksik derslikler tamamlanabilir ve binlerce okul binası yapılabilirdi.

7 ) İşsizlikle mücadele de kullanılabilirdi. 

Bu arada: Biri gaza bas diyor, diğeri ayağını frenden çek diyor, bir diğeri arkadan bağırıyor bütçe duvara çarpacak diye açıkçası sizi bilmem ama kendimi kaza yapmak üzere olan aracın içerisinde hissediyorum. 

Saygılar.

Mustafa ÖZTÜK

https://twitter.com/Mosturk

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..