Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '08

 
Kategori
Oyunlar
 

Ultima Online (3)

Ultima Online (3)
 

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=124599

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=124642

Konuğum Ali Arkun; 23 yaşında İstanbul’da yaşayan bir İzmir’li ve Minax isimli Ultima Online sunucusunun sahibi.

Çok fazla yaratık var sanırım?

Uzun oldu yaratık kısmı ama en önemli kısımlardan. insanların neyle savaşacağı önemli bir şey sonuçta değil mi =)

Terethan adı verilen farklı bir yaratık gurubu daha vardır. Bu yaratıkların kafa bölgesi insanı andırır vücüt kısmı ise örümceği andırır.

Terethan ailesinde Avenger , Drone , Matriarch ve Warrior vadır.

Bu yaratıklarda oyun içinde Terethan Keep Adı verilen devasa bögelerde genellikle yer almaktadırlar.

Terethan Keep bu yaratıkların sığınağıdır ve oyuncuyu bu bölgeye sokmamak için ellerinden geleni yapacaklardır. :)

Başka bir sınıf ise Orc'lardır. Aslında sizede çok yakın gelebilcek bir isim Orc. Orc'lar yine Lord Of The Rings serisinden alınmış yaratık çeşitleridir.

Orc'lar topraktan yaratılmış ve insanlara göre çok zeki olmayan ve çevik olmayan yaratıklardır. Üremeleri kolaydır. Çünkü topraktan anında doğabilirler.

Bunların çeşitleri ise Orc Bomber Orc Warrior, Orc Brute , Orc Scout ,Orish Lord ,Orish Mage ,Orc Captaion'dir.

Aralarında en tehlikelisi hangisi?

Aralarında bana göre en tehlikelileri Orc Bomber'lardır, çünkü uzaktan Explotion adı verilen patlayıcı büyüyü attıkları için bir kaç tanesinin arasında yaşamanız neredeyse imkansızdır.

Başka önemli yaratıklar var mı? (Allah’ım neler söylüyorum ben…)

Saydıklarımın dışında Golem’lerde çok önemli yaratıklar. Bu yaratıklar aslında birer robottur.Earth elemental’e benzeyen bir şekli vardır. Bu yaratıkların içersinden ise önemli eşyalar çıkmaktadır. Bu eşyalar vasıtası ile size ait yönetebileceğiniz bir Golem yapabilirsiniz.

Golem’i nasıl yapıyoruz?

Tinkering adı verilen bir yetenek ile yapılıyor.

Oyundaki yetenekler neler ve ne işe yarıyorlar?

Ultima Online’da yeteneklere skills adı verilir.Skill’ler oyunun içerisinde belirli bir alandaki yeteneğinizdir. Söz konusu alandaki etkinliğinizi ve başarı şansınızı belirler. Oyun sırasında skill'lerinize (Skills Window) karakter pencerenizden 'Skills' e tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Skill Window ne işe yarıyor?

Yetenekleriniz kategorilere ayrılmıştır: Miscalleneous (üretim yetenekleri) , Combat Ratings (savaş yetenekleriniz) , Actions (eylemler) ve Lore and Knowledge (bilgi). Bu kategorilerden herhangi birine tıklayarak o kategorideki yeteneklerinizi ve yetenek puanlarınızı görebilirsiniz. Yeteneklerinizi , yetenek listesinde tıklayıp sürükleyerek düzenleyebilirsiniz. Eğer sıkça kullandığınız yeteneklerinizi ayrı bir kategori altında toplamak isterseniz , yetenek penceresinin alt kısmındaki 'New Group' seçeneğine tıklayarak ve istediğiniz yetnekleri buraya sürükleyerek yeni bir grup oluşturabilirsiniz. Yeni yetenek grubunuzun ismini değiştirebilir , başka bir yetenek grubu daha oluşturabilir veya 'Delete' tuşu ile kendi düzenlediğiniz yetenek grubunu silebilirsiniz.Yeteneklerinizin sağ tarafındaki iconların ne işe yaradığını 'Skillcap' bölümünden öğrenebilirsiniz.

Bu Skill adını verdiğin yetenekler nasıl kullanılıyor?

Çoğu yeteneğinizin yanında mavi bir buton bulunmaktadır. Bu, o yeteneğinizi kullanmak için öncelikle yetenek listenizden aktive etmesi gerektiği anlamına gelir. Bu çeşit yetenekleri yanlarındaki mavi butona tıklayarak kullanabilirsiniz.

Bazı yetenekler uygun durumlarda otomatik olarak kullanılır. Örnek olarak, rakibinize her vuruşunuzda kullanmakta olduğunuz silahın bağlı olduğu yeteneğiniz , bir büyü yaptığınızda ise 'Magery' yeteneğiniz kontrol edilir. Bununla birlikte çoğu yeteneğiniz karakter pencerenizdeki skill listenizden veya bir oyun-içi makro ile kullanılmaktadır. Ayrıca, bazı yeteneklerinizi, o yetenekle bağlantılı bir eşyayı kullanarak da aktif hale getirebilirsiniz - örneğin 'Taming Staff'ı kullanarak 'Taming' Hayvan Evcilleştirmesi yeteneğinizi aktive edebilirsiniz.

Skill’ler karakterlere nasıl öğretiliyor?

Karakterinizde 30.0 altında olan skilleri 30.0 seviyesine ulaştırabilmek için oyuna eklenmiş vendorlar yani bir çeşit botlar bulunmaktadır.Bu vendorlar şehirlerin bazı bölgelerinde bulunmaktadır.Vendora çift tıkladığınızda açılan menüden 30.0 yapmak istediğiniz skilli seçersiniz ve skilliniz 30.0 dan küçükse her 0.1 skill için 1 gp ( Altın) karşılığında skillinizi 30.0 a tamamlar.

Yetenekler nasıl geliştiriliyor?

Bir yeteneğin maksimum alabileceği yani geliştirilebileceği değer 100.0 dır.Yeteneklerinizi geliştirmenin yolu , yeteneklerinizi kullanmaktan geçer.Yani herhangi bir dövüş ( combat) çalışacaksanız herhangi bir şeylere vurmanız gerekir. Arkadaşlarınızla karşılıklı veya yaratıklara vurarak olabilir. Yetenek puanlarınızın artmasıyla , o yetenekte uzmanlaşıp yeni ünvanlar kazanabilirsiniz. Bu ünvanlar yetenek puanınıza göre şöyle sıralanmaktadır: 0-49.9 Novice , 50-59.9 Apprentice , 60-69.9 Journeyman , 70-79,9 Expert , 80-89.9 Adept , 90-97.9 Master , 98-100 Grandmaster

İstediğimiz kadar yetenek geliştirebilir miyiz?

Skillcap , maksimum yetenek puanınızı belirler. Maksimum yetenek puanı tek bir yetenek için 100 iken , toplamda 700 dür. Yetenek puanlarınızın toplamı gerçek (real) şekilde 700.0'e geldiğinde, yeteneklerinizi daha fazla geliştiremezsiniz. Skillcap sınırına takıldığınızda , bir yeteneğinizi geliştirmek için diğer bir yeteneği düşürmeniz gerekmektedir.. Bunu .skilldusur komutu ile yapabilirsiniz.Eğer 100.0 olmayan bir yeteneğinizin daha fazla artmasını istemiyorsanız.Bunu , yetenek listesinde sağ tarafta bulunan butonları kullanarak yapabilirsiniz. yetenek penceresinde sağ tarafında olan oku tıklayarak Kilit haline getirmelisiniz..

Hangi yetenekler neye göre tercih edilmeli?

Esasında karakterinizi oluştururken bir nalbant bir savaşçı büyücü iksirci daha doğrusu Ortaçağada yer alabilecek bir çok karakter’i oluşturabilirsiniz.Tabi ki karakterinizde yer alacak yetenekleri de oynadıkça neler olacağına veya sorarak oyundaki diğer oyunculardan öğrenebilirsiniz. Bazı yeteneklerin açılımları şu şekildedir.

Alchemy : Bu yetenek sayesinde iksirler yapabilirsiniz.

Anatomy : Bandaj ile daha fazla enerji doldurmanızı sağlar.

Animal Lore : Hayvanların genel durumu hakkında bilgi verir.

Animal Taming : Oynadığınız serverdaki her türlü hayvanın sahibi olmanızı sağlar. Bu sayede evcilleştirdiğiniz hayvanı diğer playerlara satarak para kazanabilirsiniz.(taming staff kullanmalısınız.)

Archery : İyi bir okçu olmak istiyorsanız önce bu skilli kasmanız gerekmektedir.

Arms Lore : Kullandığınız silah hakkında bilgi verir.

Begging : Eğer oyunda dilencilik yapmak istiyorsanız alın size dilencilik skilli.

Blacksmithing : Zırh ve silah yapmanıza yarayan skill.

Bowcraft/Fletching : Kendi okunuzu yapmanıza yarayan skill.

Carpentry : Her türlü ahşap eyşa yapmak için kullanılan bir skill.

Cartography : Map hazırlamak ve Treasure map ( Hazine haritası ) okumak için kullanılan skill.

Cooking : Adı üstünde aşçılık skilli.

Evaluating Intelligence : Bu skill sayesinde karşınızdaki kişinin zekası hakkında bilginiz olabilir. Eğer sizin zekanız daha kuvvetli ise sizin yaptığınız büyü daha fazla zarar verir.

Fencing : Eğer delici silahlar kullanmayı seviyorsanız tam size göre bir skill.

Fishing : Balıkçılık skilli.

Healing : Kendinizi veya bir başka playerı bandaj yardımı ile iyileştirmenizi sağlar.

Hiding : Diğer oyuncular tarafından görünmemenizi sağlar. ( Koşmanız, saldırmanız ve büyü yapmanız dışında tabii ki )

Inscription : Bu skill yardımı ile istediğiniz büyü scroll'larını yazıp satabilirsiniz.

Item Identification : Eşyalar hakkında bilgi almanızı sağlar.

Lockpicking : Kiltili kasaları açmanızı sağlayan yetenek.

Lumberjacking : Ağaç kesebilmenizi sağlayan yetenek.

Mace Fighting : Mace klasmanı ile ilgili olan combat skill'idir.

Magery : Büyü yapmanızı sağlayan bir skilldir..

Meditation : Mananızın çok çabuk artmasını sağlayan bir skilldir. Bu sayede çok güçlü bir Mage olabilirsiniz.

Mining : Madencilik skill'i. Oyunda bol kazanç sağlayan skillerden bir tanesidir.

Musicianship : Müzisyenlik yeteneği.

Parrying : İyi kalkan kullanmanızı sağlayan bir skilldir. Bunun avantajını en çok birden fazla düşman saldırdığı zaman göreceksiniz.

Poisoning : Oyundaki çok tehlikeli skillerden bir tanesidir. Bu skill sayesinde kılıçları zehirleyebilirsiniz. Bu durumda karşıdaki kişi çok ciddi bir sağlık problemi yaşar.Ayrıca mage karakterinizin poison büyüsünüde desteklemektedir.Poisoning skilliniz ne kadar fazla olursa büyünün etkisi o kadar fazla olacaktır.

Snooping : Başka bir player'ın çantasınız karıştırmanıza yarayan bir skill. Fakat bunu yaparken dikkat edin eğer diğer player tarafından farkedilirseniz şehir korumaları tarafından kafanıza bir balta yiyebilirsiniz.

Spirit Speak : Psijik güç ile enerjinizi doldurmanızı sağlayan bir skill.

Stealing : Bu skill sayesinde playerlardan eşya çalabilirsiniz.Bu skille birlikte Snooping skillinide geliştirmelisiniz.Oyuncuların sadece çantalarındaki eşyaları çalabilir ve newbie olan eşyaları çalamazsınız.

Stealth : Bu skill sayesinde gizlenerek hareket edebilirsiniz.

Swordsmanship : Kılıç kullanmanızı sağlayan bir combat skill'idir. Bu skill'i yüksek olan bir kişi karşısındaki kişiye büyük zarar verebilir.

Tactics : Oyundaki hangi combat skill'iniz yüksek ise o combat skill'i yaptığınız saldırıda karşı tarafa o kadar zarar verirsiniz.

Tailoring : Bu skill sayesinde kendinize veya diğer oyunculara kıyafet yapabilirsiniz.

Tinkering : Bu skill sayesinde saat, makas, sandık gibi eşyalar yapabilirsiniz.

Tracking : Yaratıkların veya diğer playerların izini sürmenizi sağlayan bir skill.

Veterinary : Hasta veya yaralı hayvanları iyileştirmenizi sağlayan bir skill.

Wrestling : Yumruk ile vurma yeteneğinizdir.

Oyunda skill kadar önemli olan diğer bir kavram ise statlardır. Uo da üç tane stat vardır. Bunlar Str ( Güç ), Dex ( Hızlı ve atak olma ), Int ( Zeka ). Statların puanı en fazla 100'e çıkar. Oyunda yapmanız gereken en önemli şey stat puanlarınızın toplamının en fazla 225 olmasıdır.

http://www.esmakahraman.com/ultima-online-3/

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..