Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '14

 
Kategori
Eğitim
 

Ulusal, laik, bilimsel, karma eğitim

Ulusal, laik, bilimsel, karma eğitim
 

LAİKLİK BİR YAŞAMA BİÇİMİDİR, KONFERANS, TESUD, KADIKÖY / İST. 19 KASIM 2014


Laik” sözcüğünün  evrimleşerek bu biçimi aldığını Fransızcadan Türkçeye geçtiğini biliyoruz. “Lavos” sözcüğü Yunanca kökenlidir.Sözcükteki “la : kök, os :ek” “laos / lavos : halk, anlamındadır.Bu sözcük evrimleşerek “laikos” biçimine girmiştir.Bu sözcükte, “la :kök, ikos : önad eki “laikos” : halkça, halka özgü anlamındadır. “Laikos” Fransızcada “laique” biçimini alarak dilimize girmiştir.“lavos-laos-laikos-laik” süreci ile değişikliğe uğrayan “lavos” bugün kullandığımız biçimine ulaşmıştır

satırbaşı

sesi kuşandı sözcükler

sonrasız

taşıyor günceli

satırbaşındaki çığlık

uyanış ağlamaklı

düş korkulu

gün bayram değil

Evet bugün yaşadıklarımızı şiir duyuruyor bize: “gün bayram değil.”

İşte, günü bayrama çevirmek laikliğin yaşamımıza girmesi, çağdaş toplumun yaşaması korkuyu yendiğimiz gün gerçekleşecektir.Korkunun ayak sesleri şiirinden daha yakın bize. Ama şiir durmuyor işte:

çoğalır can sesiniz

büyüyüp yeşeren yüreğinizde

güneşle yıkanır bahçeler

Korkunun yenildiği yerde

yüz yüze diz dize

düşler açar

İnsanlığın bilime ulaşması kolay olmamıştır.Olayları, sorunları, olguları bilimle açıklamak laik eğitimle gerçekleşmiştir. Laiklik, bilimin eğitime girmesi olarak tanımlanabilir.

Büyük Atatürk’le laik, ulusal, bilimsel yolda önemli bir şansı yakalamışız. Türkiye Cumhuriyeti bu özellikleriyle örnek oluşturmaktadır. Bu açıklamalar bizi “Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz” a götürmüştür. Bunu şöyle yanıtlayabiliriz: Eğitim, “ulusal, laik, bilimsel, karma” nitelikli olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti bu temeller üzerine kurulmuştur. Bu doğrultudan şaşmadan toplumsal gelişmemizi gerçekleştirmeliyiz.

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..