Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '14

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Ulusal bir görev

Ulusal bir görev
 

DİLBİLGİİSNDE TARIŞMALI KONULAR BİLDİRİMİMİN YER ALDIĞI KİTAP


Türkçe anlatım becerisini kazanmak neden ulusal bir görevdir? Bu sorunun yanıtı ulusal bütünlüğümüzle ilgilidir. Bu topraklar üzerinde kim olursak olalım Türkçenin koruyuculuğu altında buluşmamız bir zorunluluktur.

Bir ulusun anlaşacağı ortak dilinin bulunması kaçınılmazdır.Bu zorunluluk tümümüzü bağlamaktadır. Böylece Türkçeyi yaşamımızda eksiksiz uyguladığımızda anlaşamadığımız konular azalacaktır. Bir dili bilmek, hele bu ulusal dilimizse, o dille söyl...eneni yazılanı anlayabilmek; isteklerini, duygularını ve düşüncelerini anlatabilmek demektir.

Bizler Türkçe anlatımda yeterli miyiz? Bunu kendimize sormaktan kaçınmamalıyız. Özellikle bu alanda uzmanlaşmış kişiler, yazar ve ozanlar ara sıra sorularla kendilerini yoklamalıdırlar. Çünkü onların ulusdilin anlatım gücünü geliştirmek gibi bir görevleri vardır.

Birey, atalardan kalan anadiliyle anlaşma görevini yerine getirirken söz ya da yazı yoluna başvurur. Böylece anlaşma gerçekleşir. Anadil uluslaşma aşamasında ulusdile ulaşır. Ulusdil toplumsal bir olgudur. Bununla birlikte ulusdil kendi düzeneği içinde bireysel dili de taşır.

Birey, zihinsel işlemin somutluk kazanmasını bireysel diliyle gerçekleştirir. Birey, tasarımlarının nesnelleşmesi, kavramların soyutlanarak sözcüklere dönüşmesini bireysel dille sağlar. Dilbilimci Chomsky, dilin bu yanını yorumlayı anlambilim akımıyla adlandırıyor. Bu akıma göre dilin bu özelliğine dilin yaratıcılığı denmektedir.


 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..