- Kategori
- Dil Eğitimi
- Okunma Sayısı
- 200
Dil Bilinci

Türkçeyi Savunmak Görevi başlıklı yazım, Türk Dili, Ekim 1981
Türkçe'nin metin, bölümce, tümce, belirtme öbeği, sözcük boyutunda matematiksel bir işleyişle dilde yaratıcılık özelliğine ulaşması yazın, sanat, bilim, dilbilim adamlarımızın Türkçe bilincini edinmeleriyle gerçekleşecektir.
Türkçe bilinci, toplumbilim, ruhbilim, dilbilim, tarih vb. alanların gerçeğini kavramayı, bu alanlardan yararlanmayı gerekli kılıyor. Dili bu alanlardan soyutlamak Türkçe bilincinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Dilin salt sözcüklerden oluşmadığını kavramak gerekiyor.Örneğin, “çay almak, banyo almak…vb.” anlatımlarda olduğu gibi yabancı sözcükler yerine Türkçelerini koyarak Türkçe anlatımın sağlandığını sanıyoruz.
Günümüze baktığımızda ulusal toplum olma sürecini tamamlayamadığımız için Türkçeleşmek alanında da sorunlarımız sürüyor.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Dil,iletişim aracıdır.İletişimin insan ilişkilerindeki önemini,Yunus Emre şu dizelerde dile getirmiştir: Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Balıla yağ ede bir söz İnsanlar vardır;konuşmaları ,ilgiyle izlenir.Ağızlarından bal akar.Bu insanların çevrelerinde toplananlar eksik olmaz;arkalarından giden çok olur.Tatlı dilleriyle toplumları arkalarından sürüklerler.Atalarımız,"Tatlı dil,yılanı deliğinden çıkarır."sözünü,boşa söylememişler.Tatlı dil,her orunu çözer,tatlıya bağlar.Oysa acı dil,kalp kırar; can yakar.Acı dilin açtığı yara kolay kolay iyileşmez.Çünkü,"Dil yarası,yaraların en derinidir"derler.Dilimizde,bu insanlar için söylenmiş özlü sözler vardır."Boş boğaz,dili uzun,diliyle belaya uğramak,dili zifir,dilini eşek arısı soksun..."Bunlar,ne konuştuklarını bilmezler;"pot kırar,çam devirirler".İnsanları arı gibi sokar,acıtırlar.Ne var ki gün olur,gereksiz ve ölçüsüz konuşmalarının cezasını çekerler. i il
Hüseyin Başdoğan 11.03.2014 13:49