Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Uluslararası basının planları tutmadı

Uluslararası basının planları tutmadı
 

“Dünya üzerinde tarafsız basın yoktur!” S&S


Türkiye 24. Dönem Milletvekillerini seçmek için 12 Haziran seçimlerine kilitlenmiş durumdayken partiler bir bir kendi reklamlarını ve vaatlerini sosyal medya kanalları aracılığıyla sıralarken ülkedeki seçmenlerini dikkatini çekmeye çalışan Uluslararası basın kuruluşları yaptığı haberlerle seçmenleri etkilemeye çalışmıştı. Peki, ne oldu da bu planlar tutmadı? 

*** 

Siyaset ve basın
Siyasette basın faktörü hiçbir zaman yadsınamaz. Medya her zaman seçimlerde belirleyici faktör olmuştur. Geniş kitlelere ulaşmak önemlidir. 12 Haziran seçimlerinde bunu bir kez daha gördük. Yerel basından tutun ulusal ve uluslar arası medya ülkemizdeki seçimlerle yakından ilgilenmiştir. Açıkça “Ak Partiye oy vermeyin en güçlü muhalefete oy verin” diyen uluslararası medya neyin peşindeydi! İngiliz, Alman ve Amerikan dergi ve gazeteleri seçimlere günler kala yazdığı manşetler ile dikkatleri üzerine çekmişlerdi. Bu Avrupa’da artık alışılagelmiş bir durumdu fakat Türkiye’de hoş karşılanmadı. 

*** 

 

Medya üzerinden yönlendirme…
Adalet ve Kalkınma Partisi 2002’den bu yana 3. Dönem iktidar olmuş. Sadece iktidar olmakla kalmayıp oylarını da arttırmıştır. Bu durum bazı devletlerin hoşuna gitmemiştir. Tarihte örneğine sıkça rastlayabileceğimiz gibi üst üste iktidar olan partilerin demokrasiden uzaklaşması gibi korkular yüzünden Erdoğan’ın yâda Ak Parti’nin aleyhinde bu tür yayınlar yapmışlardır. Bir başka ihtimalde Türkiye’nin dış politikada izlediği olumlu gelişmeler, ekonomideki istikrarlı gidişattan memnun olmama ihtimalleri de olabilir. Devletler açısından bakarsak örneklerini çoğaltabileceğimiz ihtdimaller artabilir. CHP’yi destekleyen tarzda yayın yapan uluslar arası kuruluşların yayın yaptıkları ülkelerin hükümetleriyle olan ilişkileri bellidir. Devletler kendilerine göre haklıdır. Basını bir araç olarak kullanmışlardır. Asıl tuhaf olan ise objektifliği bir kenara bıraktığımızda bir söylemde bulunan bu batılı yayın organları seçimin ardından ülkemizde de sıkça duymaya alıştığımız “eksen kayması” ile karşı karşıya kalmışlardır. Seçim öncesi ve seçim sonrası yayınlarına baktığımıza bu kuruluşların ne kadar yanardönerli ve tutarsız olduğunu daha iyi gözlemleyebiliriz. 

*** 

Sonsöz; Bir ülkede basın ne kadar tarafsız ise o ülke o kadar güçlü olur. Günümüz şartlarında ulusal ve uluslararası medyada ekonomik ve kurumların çıkarları doğrultusunda ise bunu görmek tamamen imkânsızdır. 

“Dünya üzerinde tarafsız basın yoktur!” 

 

S&S (Her Zaman Önde) 

SAMET SERBEST 

http://twitter.com/SAMETSERBEST 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..