Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '22

 
Kategori
Müzik
 

Underrated Türkçe Şarkılar - I

Bazı şarkılar var ki yeri geliyor "Bunu sadece ben mi hatırlıyorum?" diye kendimize soru sormamıza sebep oluyor. Bu şarkılar ya yanlış zamanda çıkış yapmış, ya teknolojik imkanların azizliğine uğramış ya da zamana yenilmiş şarkılar. Sözler harika yazılmış, beste kusursuz, müzik desen öyle, yorumlama da efsane yapılmış ama dilden dile söylenmesi gereken bu şarkılar ne yazık ki saçma sapan kafiyeler üzerine kurulu aynı ritmden kurtulamamış pop şarkıların yanında yenik düşmüş. Bu sefer yeterince değer görememiş olduğunu, popülerleşse dahi saman alevi gibi yanıp sönerek çok çabuk tükenen ve kısa zamanda unutulduğunu düşündüğüm bazı Türkçe şarkılara değinmek istiyorum.

 

1) Bertuğ Cemil - Yağmur 

Tam olarak hatırlayamıyorum fakat 2006 ya da 2007 yazının en çok gördüğümüz, duyduğumuz hitiydi. Güzel çıkış yapmıştı, neredeyse her gün klibini görürdük. Müzikal anlamda başarısının yanısıra sözleri gerçekten harika yazılmış; bu kadar derin anlamları bu kadar kısa cümlelere sığdırmak önünde şapka çıkarılası bir yetenek fakat ne yazık ki en geç ertesi yıl bu harika şarkı unutuldu.

 

2) Sinem - Yağmur

Evet yine bir Yağmur. Bu parça ise 2005-2006 yıllarında arada sırada gördüğümüz başarılı bir parçaydı. Galiba sosyal medya olayının olmaması ve bu yüzden müziğe açlık hissetmemek bu parçayı görünmez kıldı.

 

3) İhtiyaç Molası - Her Zaman

Bu parça underrated dışında unknown da ayrıca. Dinlerseniz çok şey kazanırsınız.

 

4) Okan - Vur Yıkılsın

Yine unknown olduğunu düşündüğüm ve çevremdeki hiç kimseyi varlığına, yıllar önce de var olduğuna ikna edemediğim bir şarkı. Youtube'daki izlenme sayısının "Her Zaman"ınkinden daha fazla olması en azından yalnız değilmişim dedirtti... Okan bu karizmayla şu an çıkış yapsa patlar gidermiş ama işte yanlış zamanlama ve teknoloji azizliği diyelim.

 

5) Tual - Pencere

İlk olarak pek çok kişi gibi Göktan'dan "Sen" olarak duyduğum bu parça aslında Pencere imiş. Ben seçimimi tabi ki Tual'den yana yapıyorum. Türk Pop'unun, bol makyajlı abartı bayan şarkıcıların tavan yaptığı yıllarda muhteşem Blues tınıları taşıyan bu eserle "overrated" olmalarını zaten bekleyemezdik...

 

6) Pinhani - Gönül Dağı

Genelde cover sevmem, orijinal her zaman daha iyidir. Ama elbette Pinhani gibi bir grup; Neşet Ertaş gibi büyük bir ustanın en sevilen parçalarından biri olan "Gönül Dağı"nı en güzel biçimde yorumlar. Gerçekten fazlasıyla underrated kalmış, görülmemiş, dışlanmış bir parça. Hatta yıllardır tanıdığım Pinhani'yi bu cover ile sevmeye başladım diyebilirim. Kaldı ki orijinali bile ne kadar az izlenmiş, yazık.

 

7) Mirkelam - Asuman Pansuman

Mirkelam zaten hem kaliteli ama ne yazık ki hem de underrated bir sanatçı. Oldukça eğlenceli olan bu şarkının klibini izlemek de daha eğlenceli. Pek çok tanıdık yüzün rol aldığı klip çok mu pahalıya mal oldu yoksa dostluk hatrına mı yapıldı hala kendime ara sıra sorarım.

 

8) Ege - Sevildiğini Bil Yeter

Zamana yenilen ya da yanlış zamanda çıkarılmış ve ne yazık ki unutulmuş şarkılardan.

 

9) Leman Sam - Deli Kuş

Orijinali usta Vedat Sakman'a ait bu parça belki de bir klibi olmadığından, severlerinin sadece kasetten dinlemek zorunda kalmasından dolayı fazlasıyla underrated kalmış yani hak ettiği değeri bulamamış.

 

10) Aslı - Kördüğüm

Yine orijnalinden daha güzel bir cover. Aslı versiyonu benim için Hümeyra'nınkinden daha güzel ama ne yazık ki ikisi de hatırlanmıyor...

 

 

Ya çok yeni bir yazar olduğumdan ya da gerçekten sistemle ilgili izinlerden dolayı link paylaşamıyorum. Birkaç bölüm olarak yazacağım, şimdilik bu şarkıları dinleyin ve daha da aklınıza gelenler varsa yorumlara bekliyorum. İyi dinlemeler! :)

 
Toplam blog
: 3
: 67
Kayıt tarihi
: 11.11.21
 
 

Okuduğum okullar veya doğduğum yıldan ziyade beni en iyi anlatacak; kendimi en iyi şekilde ifade ..