Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

UNESCO'nun daveti üzerine İran'a çağrılan araştırmacı, sponsor bulamadı

UNESCO'nun daveti üzerine İran'a çağrılan araştırmacı, sponsor bulamadı
 

Dursun Özden


Anadolu Su Medeniyeti belgeseli İran’da gösterilecek

66 ülkede Türkiye’yi temsil eden araştırmacı yazar ve belgeselci Dursun Özden, İran’da yapılacak Uluslararası Su Forumu’na, Türkiye’yi temsilen katılmak için sponsor bulamadı.

TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanmakta olan “Anadolu Su Medeniyeti adlı belgesele ulusal ve uluslararası düzeyde ilgi artıyor. Türkiye’deki pek çok üniversitenin İnşaat Fakültelerinden öğretim üyeleri ve uzmanların yanı sıra; yerel yönetimler, DSİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve genel izleyicilerden oldukça olumlu tepki alan belgesel için, TRT’ye ve yapımcı firma Yoleri Yapım Prodüksiyon’a pek çok e-posta ve telefon geldiği açıklandı.

İstanbul’da Nisan 2012’de yapılacak Dünya Su Forumu’nda gösterim programına alınan Anadolu Su Medeniyeti belgeseli, şimdi de uluslararası boyutlara taşınıyor. UNESCO Tarihi Hidroloji Sekretaryası tarafından her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Uluslararası Su Konferansı, bu yıl İran’ın Yazd şehrinde yapılacak. 21-23 Şubat 2012 tarihlerinde toplanacak bu konferansa, Türkiye’yi temsilen iki uzman konuk davet edildi. DSİ ve UNESCO Türkiye Hidroloji Sekreteri Hamza Özgüler ve Anadolu Su Medeniyeti belgeseli yönetmeni, yayınlanmış 17 kitabı bulunan ve araştırmacı yazar Dursun Özden, konferansta birer bildiri sunacaklar. Ayrıca Anadolu Su Medeniyeti (Anatolian Water Civilisation) belgeselinin ilk bölümü İngilizce olarak gösterilecek.

UNESCO-International Center on Qanats & Historic Hydraulic Structures (ICQHS) tarafından açıklanan üç günlük programda; geçtiğimiz yıl İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu’nda da tarihi yer altı su kanalları sistemi Karızlar üzerine sunduğu bildiri ile dikkati çeken Dursun Özden, gittiği 66 ülkedeki ve Anadolu coğrafyasında araştırdığı tarihi yer altı su kanalları sistemi olan Karız-Qanat olarak bilinen su yapıları, yaşam kaynağımızı suyun stratejik önemini ve su kullanım bilinci üzerine özel forum bölümünde konferans vereceği açıklandı. Çin Halk Cumhuriyeti Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi’nde çektiği “Turfan Karız Cenneti”, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına çektiği “Uygarlık Köprüsü Anadolu Karızları” belgeselleri ile yer altı su sistemine dikkat çeken belgeselci Dursun Özden; Çin, Azerbaycan, Umman ve Fas’tan sonra şimdi de, İran’da yapılacak Uluslararası Su Forumu’nda Türkiye’yi temsil edecek. Halen TRT belgesel Kanalı’nda yayınlanmak olan 13 bölümlük “Anadolu Su Medeniyeti” belgeseli ile doğa ve çevre dostlarının, genel izleyicinin ve üniversite çevresinin beğenisini kazanan belgeselci Dursun Özden (www.dursunozden.com.tr), yaşam kaynağımız suya dikkat çekiyor. Ulaşım ve konaklama sponsoru bulamaz ise, böylesi önemli bir konferansa katılamayacağını açıklayan Özden, kara kara düşünüyor. Özden, konferansa katılım için çözüm yolları arıyor.

 

 
Toplam blog
: 157
: 363
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

ÖZDEN, Dursun; (d: 21.10.1950, Niğde, Türkiye). Gazeteci, Gezi Yazarı, Şair, Belgesel Dursun Özde..