Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '18

 
Kategori
Üniversiteler
 

Üniversite Tercihi Kabusunuz Olmasın!

Üniversite Tercihi Kabusunuz Olmasın!
 

Öncelikle merhaba! Gençlerimiz üniversite ve bölüm tercihi gibi zorlu bir viraja girerken bir eğitimci olarak bazı tavsiyelerde bulunmak istedim.

Kuşkusuz üniversite seçimi hayatımızın önemli kararlarından biri. Ancak bu seçimi yaparken çağımızın gereklerine de kulak vermek lazım. Tüm dünyada otomasyon, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi kavramlar bu kadar yaygınlaşmışken mesleki yaşamın da bundan etkilenmemesi kaçınılmaz. Dolayısıyla tercihinizi yaparken bunları göz önünde bulundurmalısınız.

Otomasyon disiplinlerarası çalışmaları inanılmaz arttırmakta. Pek çok meslek dalı iç içe geçiyor. Örneğin robotlar yakın bir zamanda sıradan "ev araçları" olabilir. Bu yüzden mekanik, elektronik, bilişim ve sistem mühendisliği ile bunların alt dalları önemini arttıracak.

Gelecekte pek çok insan birden fazla meslekle uğraşacak. Bu yüzden yakın zamanda artık mesleğinizin çok önemi kalmayacak. Bunun yerine beceri-yeterlik-yetkinlik temelli bir anlayış geliyor. Diploma artık herkeste var. Önemli olan o diplomanın gereklerini yerine getirebilmek yani diplomanın ağırlığını taşıyabilmek. Bu da kendini yetiştirmekle oluyor.

En az bir alanın uzmanı olmalı fakat buna bağlı yan alanlarda da bilginiz olmalı. Hatta bu da yetmiyor, en az bir tane de farklı bir alanla ilgileniyor olmalısınız. Bunun için sayısal ağırlıklı bölüm okuyanların sözel, sözel ağırlıklı bölüm okuyanların ise sayısal bir alanla da meşgul olması mesleki görgü ve pratiğinize de olumlu yansıyacaktır. Örneğin mühendis olabilirsiniz ama aynı zamanda resim sergisi de açabilirsiniz!

Üniversite ve bölüm tercihinden önce hangi alanda çalışmayı seviyorsunuz önce bunu belirleyin derim. Beşeri alanlar mı, fen-mühendislik mi, elektronik ve bilişim mi, tıp mı, ekonomi-iktisat mı vb. Sonra bu alanlar içinde kendi ilgi, beceri ve yatkınlığınıza göre tercih yapın. Seçtiğiniz alanın en iyi eğitim veren üniversitelerini tercih etmeye bakın. Alanınız dahilinde meslek yaşamınız boyunca farklı pozisyonlarda çalışabilmelisiniz. Bunun için gerekli olan yabancı dil gibi destekleyici becerileri de kazanmayı ihmal etmeyin.

En önemlisi hayat başarısı dediğimiz kavram sadece meslek başarısından ibaret değildir. Mesleğinde başarılı olamayıp farklı alanlara yönelen ve çok daha mutlu olan insanlar da tanıyorum. O yüzden karamsarlığa düşmeyin. Beceri ve yeterliklerinizi geliştirmeye bakın. İnanın bunun meyvesini toplayacaksınız.

Bahsettiklerim ölçüsünde akılcı bir eleme-tercih ve sıralama yaparsanız pişman olacağınızı zannetmiyorum. Hepinize bu zorlu süreçte başarılar diliyorum.

 

 
Toplam blog
: 3
: 104
Kayıt tarihi
: 01.05.08
 
 

ERDEM OKLAY; 1984 Aydın doğumlu. 2008'de ilk atama ile fen ve teknoloji öğretmeni olarak atandı. ..