Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Üstün zekalı çocukların ortak özellikleri

Üstün zekalı çocukların ortak özellikleri
 

Üstün zekalıların kurduğu 100 bin kişilik teşkilatın 40 tanesi Türk. Yanlış anlaşılmasın bu Türklerin zeka seviyelerini bilmediğinden olduğu bir gerçek. 1946 yılında kurulan bu derneğe üye olan Türklerin bazıları Ülke dışında tesbit edilmiş. Peki biz çocuklarımızın üstün zekalı olup olmadığını nasıl anlarız, belirtiler nelerdir. Anne ve baba olarak çocuğumuzun üstün ve eksik yanlarını bilmek ve kabullenmek zorundayız.

Dünya üzerindeki öğrencilerin yüzde 10-15 arasındaki bir kısmının üstün zekalı olduğu tahmin ediliyor. Dünyada 1.2milyar ın üstünde öğrenci olduğu düşünülürse dışarıda keşfedilmeyi bekleyen çok üstün zekalı var.

işte özellikleri;

-üstün mantıklı düşünme ve fikirlerle başa çıkabilme yeteneğine sahip olma.

-ısrarlı ve entellektüel merakı olma

-istekli okuma

-Kelime hazinesi geniştir.

-Neden sonuç ilşkilerini yaşıtlarından önce kavrar.

-Orjinal,yaratıcı ve girişkendir.

-mükemmeliyetçidir. özgüven çok fazladır.

-Başkalarının ne diyeceğine aldırış etmez. çabuk ve kolay öğrenir.

-zeka gerektiren işlerde orijinal ve yeni fikirler üretme yeteneğine sahiptir.

Bazı zeka testlerine tabi tutulan ve bu testler sonucunda 120ve üzerinde puan alan çocuklara''süper zeka ''diyoruz. Eğer çocuğunuz üstün zeka ise onun için son derece zor olan hayatı daha zorlaştırmadan ona destek olmak ve onun çocuk olduğunu unutmamanız gerekir.

-Üstün zeka tek başına mucize değildir. Çocukların ilgi ve kapasitesi doğrultusunda yönlendirilmesiyle başarı elde edilir. Onları toplumdan soyutlamadan çocuk olduklarını unutmadan hareket etmeliyiz.

-Üstün zekalı çocuklar daima tesbit edilmeli ve kendi zeka seviyelerindeki okullara yazılmalılardır. Bu yüzden çocuğunun üstün zekalı olduğuna inanan veliler zaman kaybetmeden IQ (zeka testi)yaptırmalıdırlar. Bir çok çocuğumuzun zekası tesbit edilmediğinden yanlış teşhisler koyulmuştur.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..