Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Uyku tanrısı Hypnos ve beynimizin gizemli güçleri

Son yıllarda yeniden gündeme gelen bir konu... HİPNOZ. Merak uyandıran, aynı zaman da ürküten, korkutan bir kavram. Oysa ki hipnoz insanlık tarihi kadar eski ve gün içinde hemen herkesin yaşadığı bir durum ve kesinlikle bir uyku, bilincin kaybolması hali değil. Bilimsel olarak da uyku durumunda olan beynin elektriksel aktivitesinden farklı olduğu kanıtlanmış durumda. Tam tersi yüksek bir farkındalık, beynin tek bir olaya, duruma konsantre olma hali. Dış ve iç uyaranlardan soyutlanmış bir beynin tek bir bilgiyi net olarak işleme, kaydetme durumu. Meditasyonlarda ki temel amaç da bu değil mi?

Gün içinde pek çok hipnotik durum yaşamaktayız. Hani gözümüz daldı deriz ya. Ya da televizyonda ilgimizi çeken bir programda her tür sesten uzaklaşırız ya. Kısaca "direkt ya da otomatik kayıt" diyebiliriz. Bu yöntem bilgiyi kolay işlemede, yanlış olan öğretileri, alışkanlıkları düzeltmede, ehil ve tedavi amacı güden yetkili kişilerce uygulandığında beynin muhteşem gücü ortaya çıkacaktır. Geçmişte yaşanan travmalardan ya da alışkanlıklardan doğan tikler, konuşma bozuklukları, öğrenme güçlükleri, stres, stresle tetiklenen hastalıklar, korkular, panik atak, kilo ve zararlı alışkanlıklar, güven eksikliği, konsantrasyon yetersizliği...vs vs. Tüm bunlar yanlış kayıtlarsa ve biz bunlarla başetmek için bastırmayı, yansıtmayı, inkarı seçiyorsak ya da düzeltmek için aşırı efor harcıyorsak beden ve ruh sağlımıza büyük bir yük getiriyoruz demektir. Hipnoz; bu noktada yanlış olan öğretileri düzelten, kişinin potansiyelini, beynin kontrol ve reset gücünü ortaya çıkaran bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta.

Evet, son derece doğal, kişisel kullanım için uygun (self-hipnoz), kişisel gelişim için yararlı bir beyin gücü.

Evet, yine de dikkatli olunması gereken bir yöntem. Masum??? olarak reklam ve televizyonlarda verilen mesajlar yanında farklı amaçlarla da kullanımı söz konusu olabilmekte. Bilinen adıyla "beyin yıkama". Bu anlamda yanlış, kötü amaçlı ve deneyimsiz insanlarca kullanımı, yanlış öğrenilmesi durumunda ise son derece tehlikeli.

Sonuçta beynin muhteşem kontrol gücü. Her canlıda mevcut, istemsiz olarak her an kullandığımız ancak istemli olarak kullanmayı pek bilmediğimiz bir güç. Düşünsenize...kontrolü ele aldığımızı...ama güzel, iyi amaçlar için, insan olmak, mutlu olmak için.

 
Toplam blog
: 2
: 1369
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

Zamanı yakalama uğraşımı bıraktım. Ben kovaladıkça o daha da ivmelenir oldu, aradaki uçurumu görünce..