Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '18

 
Kategori
Psikoloji
 

UZAK DURUN! (Narsist), duygu,

Eğer mutlu olmak istiyorsanız, kendinizi negatif insanlardan uzaklaştırmanın yanı sıra, olan bitene de iyimser bir bakış açısı ile yaklaşmalısınız.

Zararlı insanların davranışları o kadar mantıksız gelir ki, sizi kolayca çileden çıkarabilirler. Bu konuda dikkatli olmak lazım; kendinizi duygularınızın kontrolüne bırakıp, onların oyununa gelmeyin.

Çevrenizde bu insanlardan var mı? Narsist kimselerin en büyük sorunu kendilerini başkalarinin yerine koyamamalari ve kimseyi sevememeleridir.  İçten ve sıcak ilişkiler kuramazlar. Kendilerine güvenirler ve başka hiç kimseyi önemsemezler. Bu nedenle çevrelerindeki insanlarin duygusal enerjilerini tüketirler.

Bu tip insanlardan uzak durun duramıyacaksanız hayat zor olacak.....

Önce kendi düşüncelerinin önemini düşünür, narsist olduklarını kabul etmezler. Dışarıdan çok iyi bir insan olarak gözükürler. Herkes onlar için,  ne kadar da iyi biri der. Ama bir de onu size sorsunlar. Size o kadar eziyet etmiş insanla yan yana gelseniz. İnsanlar sizin çektiğiniz eziyeti görmez de, onu masum zannederler. Onu haklı bulurlar. Bu kadar da kendilerini masum gösterebilirler.

Zaten bir insan herkese çok iyi gözüküyorsa ona dikkat edin. Biz insanız, inişlerimiz çıkışlarımız var. Kötü anlarımız var, iyi anlarımız var. Birisi herkese iyi görünmeye çalışıyorsa, ona biraz şüpheyle bakın derim.

Bu insanların başka bir özelliği de  her zaman haklı olmalarıdır. Onlarla asla tartışmaya girilmez. Her zaman kendileri haklıdır. O beyaz bir kağıda siyah desin, asla onun beyaz olduğuna ikna edemezsiniz. Birgün  şaşıracaksınız beyaza beyaz dediği için işte o zaman endişelenin  aslında içinde o siyahtır göz boyamak için beyaz gördüğü o anlık  tercihi dir..

Diyelim hata yaptılar, asla suçu üstlenmezler. Çünkü sorumluluk almak onların yapısına terstir. Böylelikle hep başkalarını suçlarlar. Onu hata yaparken yakalasanız bile, suçu asla kendi üstüne almaz.

Sebep kendi mutsuzlukları bile olsa suçlu olan kişi sizsinizdir. İşte başarısız mı oldular? Sebebi ne biliyor musunuz? Sizsiniz. Siz onun moralini bozduğunuz ve ona destek olmadığınız  ve sürekli dırdır ettiğiniz için başarısız oldu. Şaka gibi ama bunu çok ustalıkla yaparlar hatta bazen sizi dahi ikna edebilirler. Siz de ancak ondan ayrıldıktan sonra nasıl manipüle edildiğinizi anlayabilirsiniz.

Bazı insanlar neden hep kötü moddadırlar?

Eminiz ki, her zaman kötü bir modda olan ve bu ruh halini başka insanlara da yaymakta usta olan birisini tanıyorsunuzdur.

Bu insanlar engeller karşısında düşük bir toleransa sahiplerdir ve işler bekledikleri gibi gitmediğinde olumsuz tepki göstermeye programlanmış gibidirler.

Peki kendimizi olumsuzluğa ve bu tarz pesimist tutumu olan insanlara karşı nasıl koruyabiliriz? 

Uzmanlar, pesimistliğin arkasına saklanan insanların sürekli bir asabiyet duygusu içinde olduklarını ve kendilerine karşı derin bir tatminsizlik hissettiklerini söylemektedirler.

Bu insanlar kendilerinin kurbanıdır çünkü gerçeklikle yüzleştiklerinde kendi tatminsizliklerinde debelenip dururlar.

Negatif insanlar gerçek bir depresyona ulaşamasa bile, düşük özgüvenden muzdariplerdir, bu da duygusuzluk, ilgisizlik ve küçümseme olarak ortaya çıkar, bunların hepsi birer duvardır.

Bardaktan sadece bir damla dökülmüş olabilir ama bu negatif insanlar bu bardağın yarısını boş görmektediler.

Güvenilmezdirler ve çevrelerindeki güzel şeylerin tadını çıkaramazlar, bunun yanı sıra kendi negatifliklerini etrafa saçmak için özel bir yetenekleri vardır. 

Gözünün içine bakarak, kendilerin iyi anlarında , duygularını bölerek, anlarını yaşarlar sen orada yoksundur...

Olumsuz insanlara karşı kendinizi koruma yöntemleri

 

Sınır koyun….

Bu insanlardan bazılarının size çok yakın olabileceğini aklınızda tutun, bu da şu demek oluyor ki; er ya da geç hayatınızda bir şekilde etkileri olacak, hatta gardınız düştüğü anda bunu yapmaları daha da kolay olacak.

Buna karşı dikkatli olmalıyız, çünkü bu insanların olumsuz davranışları, hisleri ve yorumları özgüvenimizi küçümsememize yol açabilir, bu de bizi içeriden ruhsal olarak zedeler.

Problemi olan tek kişinin o olduğuna açıklık getirin.

Bunu yapmak kesinlikle kolay değil.

Yenilgiyi kabul etme ve kendine az değer verme hep negatif insanları hayattaki güzel şeylerden zevk almaktan mahrum etmiştir.

Bu insanlara onların yanlış olduğu ve en önemlisi de sizin onlar gibi olmadığınızı gösterin. Olumsuz yorumlarına gülün geçin ve şöyle bir şeyle karşılık verin,

Bazen imrenmek güvensizlik gibi duyguların arkasına saklanır.

Her zaman bu insanlara onların bakış açısının sadece problem getirdiğini göstermek gerekmektedir.

Mutsuz insanlar; insanları böyle değerlendirir. Sizin üzerinizde ne olursa olsun etki bırakmalarına izin vermeyin.

 İddialı olun

Bize zarar vermeye çalışan insanlara karşı en iyi yapılabilecek şey iddialı olmaktır. Her zaman ne istediğinizi bilmelisiniz, ve en çok istediğiniz şey mutlu olmak, hayatınızı yaşamak ve kendinize, aklınıza ne koyarsanız onu yapabilecek kapasitede olduğunuzu göstermek olmalıdır.

Olumsuzlukları dinlemek sizi hiç bir yere götürmez: “Buna değmez”, “Bunu yapamazsın”, “Bu iş hiç bir şekilde yürümeyecek.”.

Hayat tecrübelerden oluşur ve zaman zaman hata yapmanız çok doğaldır, fakat tekrar ayağa kalkabilmeli ve neye başladıysanız onu bitirebilmelisiniz. İddialı olmalı, ve ne istediğinizi yüksek sesle göğsünüzü gere gere söyleyebilmelisiniz.

Sınırları koyup, çizgiyi çekip, hiç bir durumda korkmadığınızı göstermelisiniz. Korkak olanlar negatif insanlardır, siz değil.

Bu insanlar kişileri korkutmayı çok severler sakin korkmayin bir kere korkarsanız.

Duygu şemsiyelerimizi bu negatif insanlara karşı açmak kendimizi korumak için çok önemlidir.

 

Karşınızdaki insan ne kadar mantıksız olursa, sizin de bu işin üstesinden gelmeniz aslında o kadar kolay olur.

Böyle durumlarda, konuyla aranıza duygusal olarak bir mesafe koyun ve o kişiyle etkileşiminize, sanki bir bilim projesiymiş gibi yaklaşın. Duygusal karmaşaya değil, sadece gerçeklere göre hareket etmelisiniz...

 

Bu hayat benim..

Yarısını başkaları için yaşadım. 

Geriye ne kadar ömrüm kaldı bilmiyorum. 

Belki 10 belki 5 yıl, belki bir gün. 

Geriye kalan hayat benim

Ve ben nasıl istiyorsam öyle oluçak...

Ben bu gemiden    mutlu ineceğim...

 

Birgul Ekim

 

 
Toplam blog
: 101
: 3501
Kayıt tarihi
: 17.11.13
 
 

Ucunu göremediğim kadar  Özgürlük, Aldırmadan hiç birşeye,  bütün kuralları kırıyorum Ne olursa o..