Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus kimlerde sık olarak görülür?

Vajinismus kimlerde sık olarak görülür?
 

Vajinismus olma riskiniz nedir?


Vajinismus aslında tüm dünyada görülen bir problemdir. Bu konuda özelleşmiş olarak çalışan pek çok merkez vardır. Ülkemizde bazı kültürel nedenlerden dolayı görülme sıklığı biraz daha fazladır.

Hera Kadın Sağlığı Merkezi’ne vajinismus problemiyle gelen kadınların öyküleri alındığında bu bireylerin bir kısmının;

·        Çocukluk veya genç kızlık dönemlerinde cinsel olarak taciz edildikleri

·        Çocukluk çağından itibaren ebeveynleri tarafından sıkı terbiye edildikleri (“iyi kız olma sendromu”)

·        Tam olarak ruhsal kişilikleri olgunlaşmamış oldukları

·        Aileleri ve/veya çevreleri tarafından ahlaki ve dini katı kurallarla yetiştirildikleri gözlemlenmektedir.

Vajinismus problemini taşıyan bazı kadınlar ise son derece modern ailelerde yetişmiş, dini veya ahlaki yönden hiç bir katı eğitim almamış, kültürel ve eğitim düzeyleri yüksek kişilerden oluşmaktadır. Bu tür bayanlarda ilk başta görünen hiçbir neden yoktur. Her ne kadar unutmuş gibi görünse de bir takım korkular bilinçdışına atılmıştır ve orada depolanmıştır.

Hera Klinik’te yaptığımız çalışmalara göre toplumlara göre vajinismus probleminin gelişim nedenleri de farklılaşmaktadır. Örneğin; Batı ülkelerinde vajinismusa en sık sebep olarak geçmişte yaşanmış bir takım cinsel tacizler sayılsa da ülkemizde daha sıklıkla kültürel, ahlaki ve dini nedenler sayılmaktadır.

Burada unutulmaması gereken vajinismusun yalnızca katı ve kuralcı toplumların ortak bir sorunu olmadığı, toplumun tüm sosyokültürel katmanlarında görülen yaygın bir problem olduğudur.

Kliniğimizde tedavi gören pek çok hastamız da çok değişik kültürel yapılara sahip bireylerden oluşmaktadır. Kişinin doktor olması hatta kadın doğum uzmanı olması dahi sorunla karşılaşmasını önlemez (nitekim karı koca doktor olan, jinekolog olan pek çok hastamız oldu).

Vajinismus Ülkemizde ne kadar yaygın? 

Araştırmalara göre Türkiye’de her 10 kişiden birisi vajinismus sorunu ile karşı karşıyadır. Yani toplumumuzdaki %10’luk bir bölüm eşiyle hiç ilişkiye girememekte veya ilişki sırasında ıstırap çekmektedir.

Unutulmamalıdır ki, vajinismus yalnızca Türkiye’deki gibi Müslüman ülkelerin bir sorunu değildir. Dünyadaki tüm ülkelerde (Amerika, Avrupa ülkeleri, Avusturalya gibi) vajinismus sorunu olup bu konuda çalışan pek çok özel merkez vardır.

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..