Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ
 

Vajinismusta Hipnoz Tedavisi


 
 
 
VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE ÜÇ ANA SEÇENEK 
 
 
 
Birçok vajinismus hastası jinekologlara, psikoterapistlere, hekimlere ve cinsel terapistlere gider. Her yıl hasta havuzuna –popülasyon– eklenen bir hasta grubu mevcut. Son 10 yılda vajinismus tedavisi ile ilgilenen hekim ve terapist sayısı giderek arttı. Bu sevindirici bir durumdur. Buna rağmen bir paradoks olarak hasta sayısı azalmadı ve maalesef artmaya devam ediyor. 
 
 
 
Bu durumu vajinismus tedavilerini kıyaslayarak açıklamak yerinde olacaktır.
 
 
 
1- Klasik tedaviler olarak adlandırdığımız, psikoeğitim ve ödevlerle seyreden tedavilerde hastaların bir kısmı ya ödevleri yapamamakta, ya da ödevleri yapıp deneyim aşamasına geçememektedir. Ne yazık ki klasik terapistler ödevler yapılamadığında çaresiz kalmakta ve ödevler yapılıncaya kadar ya seansa ara vermekte ya da ek seanslar yapıp yapılamayan ödevlerin yapılmasını talep etmektedirler. Bir ödev yapılamıyorsa, bu noktada terapistin farklı tedavi seçeneklerine de sahip olması gerekmektedir. Görülen o ki cinsel terapistlere verilen eğitimlerde ödevin yapılamama durumunda ek bir seçenek sunulamamaktadır. Bu nedenle cinsel terapist de çaresiz kalabilmektedir.
 
 
 
 
2- Vajinismusu sadece vajene bir şey alarak çözeceğini düşünen “Davranışçı” tedavilerde de bir kısım hasta sorun yaşamaktadır. Basit vajinismus dediğimiz kısa bir eğitim ile sorunu çözebilen hasta grupları bu tedaviden fayda görürken, orta üstü ve daha ağır vajinismus hasta grupları maalesef ya zihin hazır olmadığı için vajenin içine bir araç ya da parmak alamamakta ya da vajene ait davranışçı ödevleri yaptıktan sonra deneyime geçememektedir.
 
 
 
 
3- Dr. Ulusoy’a göre; Türk kadınındaki Vajinismusta asıl sorun ilişki anında verdiği zihin kaynaklı bedensel tepkilerdir. (ESH Avrupa 12. Hipnoz Kongresi, İstanbul – 2011, Vajinismus Tedavisi Kongre Sunumu) Geçmiş vakalar değerlendirilerek ve internet üzerinden beş bini geçkin hasta ile maillerle görüşülerek yukarıdaki birinci ve ikinci seçeneklerdeki eksikliklerin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu süreçte 3 ana yapı karşımıza çıkmıştır. “Psikoeğitim, Vajene Dönük Çalışma / Çalıştırma ve Telkinle Zihin – Beden Gevşeme Teknikleri” Bu bağlamda vajinismus tedavisi yeniden yapılandırılmış olup ortalama 24 saat içinde toplamda 3 ila 4 saat süren terapi modeli geliştirilmiş, vajinismus tedavisinde bir model olarak İstanbul ESH Kongresi’nde sunulmuştur. Hastalarımızın büyük çoğunluğu aynı günün akşamına ilişkiye hazır hale gelmektedir. Ancak prensip olarak bir gece dinlenmelerini ve ertesi sabah görüşüp ilişkiye yönlendirmeyi tercih ediyorum.
 
 
 
 
Vajinismus tedavisi Dr. Ulusoy Tekniği; “Psikoeğitim + Hipnoterapi + Bilişsel Terapi + Davranışçı Terapi” olmak üzere dört ayrı terapi modelini eklektik olarak kullanmaktadır. Böylelikle soruna daha kapsamlı bakarak, ilk iki seçenekteki hastayı başarısızlığa götüren sebepleri görüp onları da tedavi kapsamına almaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 151
: 232
Kayıt tarihi
: 22.10.06
 
 

DR. MURAT ULUSOY, 1969 Nazilli doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Nazilli'de tamamladım. 199..