Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus

Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir. Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen pelvik kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı olarak ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.

Bu genel tanımdan sonra kendi görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Vajinismus kesinlikle pelvik kaslarla açıklayacağımız kadar basit bir sorun değil. Bu aslında hem toplumsal meselelerimize, hem kültürümüze, hem kadının üzerindeki aşırı baskıya uzanan bir sorun.

Terapide çok sık karşılaştığım için hem deneyimlediklerimden, hem gözlemlediklerimden, hem de okuduklarımdan bahsetmek istiyorum. Bu konuda aldığım her seans bana yeni şeyler öğretti. Kadına toplumsal baskının fazla olduğu, namus kavramının bekaretle eşdeğer tutulduğu, tacizle ilgili travması olan kadınlarda elbet çok daha sık rastlanıyor ama bunların hiç biri olmadığı halde de bir kadın vajinismus yaşayabiliyor.

Senelerce evli kalıp cinsel birliktelik yaşamamış birçok kadın var. Çözüm de aramıyorlar üstelik bunu kabulleniyorlar. Terapiye gelme sebepleri genelde artık çocuk istemek oluyor. Doç.Dr. Nusret Kaya’nın yazıları bu konuda beni en çok aydınlatan şey oldu. Bütün kadınların ve erkeklerin okumasını tavsiye ederim. Türkiye’de kadınların çoğunun rahim kadını olduğunu söylüyor. Bunu kabaca anlatmak istiyorum detayları kendi yazılarından okuyabilirsiniz.

Rahim kadını kendini anne olarak sıfatlandırmıştır en genel tabiri ile. O sadece çocuğuna değil herkese karşı annedir. Buna kocası da dahil. Bakım veren, koruyan, kollayan, yuva yapan... Bunlar elbette çok güzel şeyler fakat eksik. Kadının anne olmaktan başka sıfatları da olmalı.  Eğer kendinizi değerli ve önemli hissettiğiniz tek sıfat annelik ise çocuklarınızı hiçbir zaman bir yetişkin gibi yetiştiremezsiniz. İçten içe hep çocuk kalsın istersiniz. Çünkü o yetişkin olursa sizin en önemli sıfatınız olan anneliğin bir değeri kalmayacaktır. Kocanızı da size bağımlı bir çocuk gibi görmeye başlarsınız. Eve geç gelmemeli, o pis şeyleri yememeli, üstünü kalın giymeli, fazla yorulmamalı, ona zarar veren arkadaşı ile konuşmamalı, elini kolunu çizmemeli… Bir yetişkine verilmesi komik tavsiyeler bunlar.

Kadın cinsel gücünü vajinasında bulup “benim diş gücüm vajinamla erkeğime, rahim gücüm de çocuğuma aittir” deyip dengeyi kurarsa, sorun ortadan kalkar. Dişilik birçok toplumda dışlanmıştır. Kadınlarda dişi gücünü keşfedemediği için ya klitorisini ya da rahmini keşfeder. Yani ya çocuk kalır ya da anne olur. Kadının dişi enerjisini en iyi anlatan kitaplardan biri “Kurtlarla Koşan Kadınlar” bence. Dişi doğanızı keşfetmek için kesinlikle yardım alabilirsiniz bu kitaptan. Dişinin özünde yaratmak vardır, iyileştirmek vardır, renk vardır, neşe vardır bu özü keşfedemeyen kadın, hayatının çoğunu; takıntıları, tekrarlayan depresyonları, dedikoduları, aşırı kiloları, pimpirikliliği, kötümserliği ve şüpheciliği ile geçirir. Çünkü dişinin beyaz enerjisi siyaha dönmüştür.

 Konunun başına dönecek olursak vajinismus ile gelen danışanlarımda benim öncelikli yaklaşımım içindeki dişiyi keşfetmelerini sağlamak oluyor. Sağlıklı bir dişil enerjiye sahip olursak daha sağlıklı bir anne olabiliyoruz çünkü. Ve sağlıklı anne olunca da daha sağlıklı çocuklar yetiştirebiliyoruz. Ya da çocuk sahibi olmayı hayatın tek amacı gibi görmekten kurtulabiliyoruz. Kendimizi anne olmasakta değerli hissetmeye başlayabiliyoruz.

 

 
Toplam blog
: 4
: 219
Kayıt tarihi
: 05.07.19
 
 

“Psikoloji eğitimimi % 100 burslu olarak Okan Üniversitesi'nde tamamladım. Esenyurt Üniversitesi'..