Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Rengin Türkgüler

http://blog.milliyet.com.tr/dr.rengin

31 Aralık '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Varis Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
 

Varis kremle tedavi edilemez



Varis nasıl oluşur sorusu biz hekimlere çok sık sorulan sorulardan biridir. Bu soruya çok kısa yoldan cevap vermek gerekir ise şöyle ifade edilebilir. Varis bacak toplardamarlarında bulunan kapakçıkların vazifesini yapamaz hale gelmesinden dolayı oluşur. Varis nasıl oluşur sorusuna daha açık cevap vermek gerekirse şöyle açıklamak gerekir; Bacaklarımızda bulunan toplardamarlar kirli kanı kalbe taşımakla görevli damarlardır. Toplardamarların içinde bu damarların işini doğru şekilde yapmasını sağlayan kapakçıklar vardır. Kapakçıklar damarların sağlıklı olduğu zamanlarda kalbe giden kanın tek yönlü olarak kalbe taşınmasına izin verirken kanın aşağı doğru kaçmasına izin vermezler. Bu damarların çapında değişik nedenlere bağlı olarak genişleme olur. Bu nedenlerin başında genetik yatkınlık yatmaktadır. Bu damarların çapı genişlediğinde kapakçıklar kapanamaz ve kanı aşağı doğru kaçırmaya başlarlar. Bu durumda kirli kan kalbe taşınamaz. Damarlarda biriken kirli kan gün içinde bacak dokularına da yayılarak ayakta ve bacakta şişliğe neden olur. Bu şişlik ağrı ve kaşıntı ile varis hastalığı kendisini daha da çok göstermeye başlar. Varisin diğer bir etkeni ise uzun süre ayakta durarak çalışmak ya da uzun süre hareketsiz şekilde çalışmak da sayılabilir.

Varis tedavisi nasıl yapılır sorusu ise en sık sorulan ikinci sorudur diyebiliriz. Bu sorunun cevabını da kısaca ifade etmek gerekirse; varis varisli damarın kapatılması ya da vücuttan çıkarılması ile tedavi edilir diyebiliriz. Varis tedavisi nasıl yapılır sorusuna daha ayrıntılı cevap vermek gerekirse bir kaç şekildedir diyebiliriz. Varis geçmişte ameliyat ile tedavi edilmeye çalışılan bir hastalıktı. Varis ameliyatı ile bacaklardaki genişlemiş ve görevini yapamayan damarlar koparılarak bacaktan çıkarılırdı. Bu işlem son derece ağrılı ve uzun istirahat gerektiriyordu. Ancak gelişen tıp teknolojileri sayesinde varisli damarı bacaktan koparıp çıkarmak yerine damarın içinin yakılması veya damar içine damarı yapıştırarak kapatan ilaçlar ile tedavi edilmeye başlandı. Bu tedavi yöntemlerinin en popüler olanları lazerle varis tedavisi ve köpük tedavisidir. Bu tedavi yöntemlerinde damar bacaktan koparılıp çıkarılmaz ve yerinde bırakılır.

Varis krem ile tedavi edilemeyen fizyolojik bir hastalıktır. Bu nedenle piyasada varis kremi diye satılan şeylere itibar etmeyiniz.

Girişimsel Radyoloji Uzmanı 
Dr. Rengin TÜRKGÜLER 
info@drrengin.com
0 532 385 31 93
 
Toplam blog
: 18
: 1325
Kayıt tarihi
: 09.11.15
 
 

Radyoloji Uzmanı olan Dr. A. Rengin TÜRKGÜLER 1975 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk,Orta ve Lise e..