Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '16

 
Kategori
Kitap
 

Vedat dedenin ilk romanı

Vedat dedenin ilk romanı
 

97 yıllık ömrüyle yaşayan bir edebiyat çınarıdır Vedat Türkali. Ben ve arkadaşlarım kendi aramızda ona 'Vedat dede' deriz.
 
Vedat Türkali'nin 1974 yılında çıkan ilk romanı 'Bir Gün Tek Başına'yı okudum.
 
'Bir Gün Tek Başına'nın son baskıları Everest Yayınları'ndan ve Ayrıntı Yayınları'ndan çıkıyor.
Benim okuduğum baskı Everst Yayınları'ndan çıkmış. Sayfa sayısı 743.
 
'Bir Gün Tek Başına', Milliyet Yayınları'nın 1974 yılındaki roman ödülü yarışmasında birinci olmuştur. 1976 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanmıştır.
 
Vedat Türkali'nin romanları anlatılmaz yaşanır der gibi, anlatılmaz okunur.
 
Vedat Türkali romanlarında iç konuşmaların çok olduğu, paragrafların sabırla işlendiği, edebiyat ruhunun eksik olmadığı, cümlelerin bir akarsu gibi aktığı, tabii akarken damakta tat bıraktığı değişik ve kayda değer bir üslup izler.
 
*
 
Yıl 1959...
Romanın başkahramanı Kenan, orta yaşlarda biridir. Evlidir, küçük bir kız çocuğu vardır.
Kenan gençliğinde öğretmenlik yapmış, şimdi ise bir kitap evi işletmektedir.
Kenan'ın evliliği sıradan gitmektedir, kendince mutsuzdur. 
Kenan bir gün Günsel adında üniversiteli bir kızla tanışır. Kenan allak bullak olur, Eros'un attığı aşk okunun yüreğinin tam ortasına saplandığını hisseder.
 
1959 ve 1960 Menderes hükümetinin son yılları... Menderes hükümeti gittikçe faşizme batar, ülkeyi baskıya boğar. Öğrenciler ise bilinçlidir; Menderes hükümetinin faşizmine tepki gösterirler...
 
*
 
O yıl ki siyasal işlerle günümüzdekiler arasında çok benzerlik kuracaksınız. Ana muhalefet lideri İsmet İnönü'nün Kayseri-Konya gibi birkaç şehre alınmamasını bile, bugün Kemal Kılıçdaroğlu'na gösterilen tepkilere benzeteceksiniz. Hükümetlerin benzerliğinden hiç söz etmiyorum...
 
*
 
Vedat Türkali, Kenan karakteriyle erkek ruhunu çok iyi tahlil etmiş. Aşkta kadın gibi samimi olamamalarını. Gel-geç olmalarını. Vefâya uzak olmaları...
 
Sahi erkekler neden böyledir? Neden kadın gibi sevemezler? Neden gel-geçtirler? Neden düzdürler? Neden gözü dışarıdadır? Neden sevgisini kazandığı kadının kıymetini bilmez? Aşktan en çok anlayan erkek bile neden kadının samimiyetine sahip olamaz?
 
*
 
 
Siz hâlâ Vedat dededen okumadınız mı?
E, hata etmişsiniz o zaman..
Vedat dededen okuyun, roman neymiş görün!
 
-Mustafa Yıldırım - 01.07.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..