Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Vicdan sızlatan yasalarımız!

Vicdan sızlatan yasalarımız!
 

kadına İşkence her yerde !


Hukukçu babasıyım ancak hukukçu değil Mühendisim. 60 yılı aşan ömrümde hukuk adına algılayıp inandığım  temel prensip; suçların azalması ve engellenmesi için yasaların ve uygulanmasının  caydırıcı olması ve  kamu vicdanını sızlatmaması gereğidir. Yasa yapılması ve uygulanması için verdiğimiz vekaletin bu çizgide kullanılmasını istemek de en doğal hakkımızdır diye düşünüyorum.

Bir TV kanalında izlediğim ve her gün benzerleri ile şoke olduğumuz görüntülü ve ürkütücü bir haber de;  Eşi tarafından dövülen bir kadın, erkeğin elinden kurtulup koşarak  yakındaki bir markete sığınıyor ve marketçinin bulunduğu tezgahın arkasına yatarak gizlenmeye çalışıyor. Aynı anda kadını döven adam koşarak markete giriyor, tezgahın altındaki kadını kolundan tutup çekiyor ve saçından tutarak sürükleyip  market dışına çıkarıyor. Devamında tekrar kurtulan kadın yerde sürünerek kaçmaya çalışıyor. Marketçi ve çevredekiler işkenceyi izlerken polise telefon edilmiş ki, polis ve ambulans geliyor, kadın sedyeye alınırken görüntü bitiyor. Haber spikeri olayın devamında dövülen kadın şikayetçi olmadığı için işkenceci adamın serbest bırakıldığını söylüyor.

Anılan kadının hangi korkularla şikayetçi olmadığını bilmiyoruz ama bana göre bu durumla ilgili yasanın yetersizliği işkenceciyi “bırakma” ile başlıyor. Haberde eksik, fazla yok ise; İnsanın insana uyguladığı işkencenin kameralarda görüntüleri ve onlarca da şahidi varken, O kadına işkence yapan adamı “şikayetçi olunmadı gerekçesi ile” serbest bırakan yasa ve uygulanışı yetersizdir. Mağdure şikayetçi olmasa da sızlayan vicdanlar adına O adama maksimum ceza verilmeli ve bu ceza  başka insan görünümlü canavarlar   için de caydırıcı olmalıdır.

Haberi izlediğimden beri O adamın O kadını tekrar ne zaman dövüp işkence yapacağını, beklide bu güne kadar başka insanlara da benzer  davranışlarda bulunabileceğini, bulunmuş olabileceğini ve salıverilmeden güç alan hangi canilerin başka kadınları döveceğini,  düşünüyorum.

Baklava çalan çocuklara hapis yatıran, düşüncesinden dolayı insanlara  yıllarca  cezalar veren ve sizlerinde benzeri durumlar için yüzlerce örneklerini sayabileceğiniz  benzeri yasalarımızın yetersizliği beni üzüyor, vicdanımı sızlatıyor.

Tüm iyimserliğime rağmen benzeri durumlar ve duyuımlar umutlarımı karartıyor. Yasalara,  yasa yapanlara  ve uygulayanlara güvenimi azaltıyor. Yasaların anasını güncellemeye  çalışırken her gün izlediğimiz örneklerle toplum vicdanını sızlatan, umutları karartan benzeri yasalarımızın caydırıcılığı artırılmalı ve eksiksiz uygulanmalı diye düşünüyorum. Bu düşünce de suç olur mu dersiniz ?              

orhan.yuksel@mmo.org.tr 

 
Toplam blog
: 43
: 567
Kayıt tarihi
: 28.06.11
 
 

 Karaman E.M.lisesi ilk öğrencilerindenim. ikinci sınıftan itibaren Antalya Makine Teknisyen okulun..