Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '16

 
Kategori
Teknoloji
 

VPN nedir derken kendimi Almanya’da buldum. 5 çayına da İngiltere..

VPN nedir derken kendimi Almanya’da buldum.  5 çayına da İngiltere..
 

VPN nedir?  VPN (virtual private network) sanal  özel ağ anlamına gelir. Türkiye’de yaşıyorsanız duymamanız imkansız.  Sık sık meydana gelen erişim yasaklarında 7’den 70’e herkes çözüm yolunu sağdan soldan öğrendi. Çeşitli programlarla başka ülkelerin internet ağından erişim sağlamaya başladık. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte gerek özel gerekse resmi kurumlar bütün çalışmalarını internet ortamına aktardılar. Eğer yasaklar devam ederse sıkıntıların artacağı düşüncesindeyim.  Her şey güzel giderken gelen bir haber hepimizi üzdü.  Türkiye’de VPN servislerine erişim yasağı getirildi.  

VPN nasıl kullanılır?
Farklı teknoloji ve protokolleri kullansa da bilgisayarın fiziksel olarak bulunduğu yerden başka bir ağa tünel açar. Tünelden geçen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için görüntülenemez. Uzman bir kişi veri akışı olduğunu görür ama çok zayıf bir güvenlik kullanılmıyorsa içeriği anlayamaz.  Bu çözümler bilgisayarınıza ve mobil cihazınıza özel bir ağ kurar ve ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak  size karşıda ki ağdan bir IP verir. Böylece sizde rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz.

VPN güvenli mi ?
Bazı VPN servisleri gerçekten bahsedildiği gibi büyük ölçüde koruma sağlıyor. Ancak yine de sadece bilgi tutmak ve hizmetlerini geliştirmek adına hangi URL’lerin ziyaret edildiğini kayıt altına alıyor. Bazı VPN sağlayıcalar ise hangi sayfayı ziyaret ettiyseniz içeriğini kayıt altına alıyor.  Kendiniz karar verin işte.

“Ülkemizde ki kullanıcıların %58'i normalde ülkemize hizmet vermeyen eğlence sitelerine erişim için, %50'si erişimi engellenmiş siteler için, % 21'i ise internet geçmişini devlet kurumlarından saklamak için VPN ve ya Vekil Sunucu kullanıyor.” 

 
Toplam blog
: 5
: 117
Kayıt tarihi
: 26.11.13
 
 

Blogger, teknoloji sever. ..