Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Waffle Kültürü

Waffle Kültürü
 

Waffle Kültürü


Geleneksel gıdalarımızdan ve kültürümüzden bahsettiğim bu köşede bazen farklı kıtalara açılmak, bizlere değişik gelen ama hafiften kültürümüze dahil olmaya başlayan gıdaları konuşmak ve yazmak beni mutlu ediyor. Biliyorsunuz geleneksel tatlarımız anlat anlat bitmez, burda baklavasını, fıstığını, çiğ köftesini, helvasını, her şeyi irdeledik. Bu sefer de farklı bir şeyler olsun hadi. Buyrun efendim gelin tanıştırayım : “ Waffle. “

Waffle tatlısını 2008 yılında tatmıştım o zamanlar ülkemizde belirli yerlerde yapılıyordu ve çok yaygın değildİ, şuan daha çok biliniyor ama yine de genç kesimin ilgisi biraz daha fazla. Gençler tamam siz biliyorsunuz,  illa ki duydunuz. Orta yaş, anneler, babalar, teyzeler, amcalar, babaanneler, anneanneler, dedeler toplanın size anlatayım. Lafı geçtiği zaman “ O neymiş, nasıl bir şey tatlı mı tuzlu mu? “ demek yerine bilginizi konuşturursunuz.  Nasıl fikir?  Şimdi bu Belçika asıllı bir hamur tatlısı. Üzerinde meyvelerle, erimiş çikolatalarla ve farklı malzemelerle servis yapılıyor. Farklı waffle çeşitler dikdörtgen, kenarları erimiş dikdörtgen, yuvarlak, yarım, kare şekillerinde karşımıza çıkabiliyor. Ülkemizde genellikle yuvarlak ya da dikdörtgen waffle tüketiliyor. Daha geniş kapsamlı bakarsak waffle içeriğine göre ülke isimleriyle anılıyor. Bu ismin eski Fransızcada bal peteği görünüşünü andıran “ Wafla, Wafel “ kelimelerinden geldiği söyleniyor. Waffle hamurunda,  yumurta, un, süt, şeker , yağ, vanilya gibi malzemeler bulunuyor. Waffle makinasında pişen bu hamur ardından kişisel isteklere göre tamamlanıyor.

Mesela size gelip soruyorum: “ Nasıl istersiniz? “ 

Cevabınız: “ Yarısı bademli çikolata, yarısı beyaz çikolata olsun. Üzerine 2 çeşit meyve olsun ( istediğiniz bir meyve) . Ek malzeme olarak da fındık kırıntısı ve damla çikolata olsun.

Sonsuz bir tercih oluşturabilirsiniz gördüğünüz gibi. Sizler oluşturuyorsunuz istediğinizi, kendinize ait bir resim yapıyor gibi. Waffle sadece bir yere giderek yiyebileceğiniz bir şey değil, evde de yapmanız mümkün. Son zamanlarda waffle makinaları sık sık karşımıza çıkıyor, evde kolaylıkla waffle yapmamız bu makinalar sayesinde mümkün. Hamurunu ise hazır satılan “ Waffle hamuru “ ile ya da kendiniz de yaparak tüketebiliyorsunuz.

Göreceli şeyler bunlar,  kimi çok sever “ Yaşa be kızım, ne güzel şeymiş. “ der, kimi ise “ Benim baklavam, şekerparem , tulumbam, güllaçım var, farklı kültür istemem. “ der.  Keyfimize göre yaşayalım kabul ama olup biteni de her zaman bilelim, işte en güzeli bu.

Sağlıkla Kalın!

Not:  “ Hayranı çok. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..