Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '07

 
Kategori
Spor
 

Yabancı sınırı kalkmalı mı??

Yabancı sınırı kalkmalı mı??
 

Çok uzun zamandır futbol gündeminde var bu soru. Yabancı sınırı kalkmalımı sorusu?? Tabi her konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli fikirler mevcut. Kalkmasından yana olanlar var hayır kesinlikle kalkmasın diyenler var.

Kesinlikle kalkmasın diyenlerin savundukları fikir eğer yabancı sınırı kalkarsa Türk futboluna zarar verecekmiş ve milli takım bundan çok zarar görecekmiş. Bu söylenebilir tabi ki ama bence kesinlikle hatalı bir düşünce. Çünkü dünyanın bütün büyük liglerinde yabancı oyuncu sayısı serbest bırakılmış durumda. Futbolun beşiği olarak nitelendirilen İngiltere'de bile serbest sadece bazı koşullar mevcut.

Yabancı sınırı kalkarsa milli takım başarısız olacak diyenler bunu göz ardı etmemeli kesinlikle. Son dünya şampiyonu İtalya'da yabancı sınırı yok. Yabancı sınırı kalkarsa milli takımın olumsuz etkileneceğini iddia edenle şu anda milli takımın durumundan memnunlar sanırım ama yabancı sınırı yokken de milli takımın durumu pek iyi sayılmaz. İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Holanda milli takımları bizim milli takımımızdan her zaman daha başarılı olmuşlar ve bu liglerde yabancı futbolcu sınırı yok.

Yabancı sınırı kalkarsa ülkemizde genç futbolcu yetişmeyeceğini iddia edenlerde var fakat ben bunun hatalı olduğunu düşünüyorum.

Ben yabancı sınırının kalkmasından yanayım ve dilim döndüğünce bunun sebeplerini kendi adıma açıklamaya çalışacağım.

İlk olarak yabancı sınırının kalkmasının ülkemizin tanıtımına çok büyük katkısı olacak. Örneğin Ortega, Roberto Carlos. Lincoln (ilk aklıma gelen futbolcular bunlar aklıma gelmeyenler için özür dilerim) gibi dünyada tanınan futbolcuların ülkemize gelmesi tanıtıma inanılmaz katkı sağlicak.

Kaliteli yabancıların ülkemize gelmesi genç futbolcular içinde bir avantaj olacak ve gelen kaliteli yabancıların deneyimlerinden yararlanan gençler daha iyi bir futbol kültürü alacak disiplin kazanacak.

Şu anda ülkemizde yetişen gençlerin tek amacı malum dört büyük hatta üç büyük kulüpte oynamak. Bu kulüplerden birisine trafnsfer olunca amaçlarına ulaşıyorlar ve amaçsız kalıyorlar. Böyle olunca da kendilerini geliştirmeyi bırakıyorlar ve ekstra antrenman yapmayı bırakıyorlar nasıl olsa hayallerini gerçekleştirmiş oluyorlar. Büyük kulübe transfer olan gençler inanılmaz paralar kazanmaya başlıyorlar. Yıllık yaklaşık bir ila iki milyon dolar arasında paralar kazanmaya başlıyorlar. Buda onların amaçlarını bitiriyor çünkü yıllardır hayal ettikleri düşledikleri şeyler gerçek oluyor.

Peki böyle olunca ne oluyor. Yabancı ülkelerden transfer teklifi alsalar bile kabul etmiyorlar bunun tek sebebi de yabancı ülkelerdeki hiç bir takımın burada kazandıkları paraları bu futbolculara vermemesi. Bide ülkemizde ilginç bir anlayış var oda şu. Futbolcu eğer gidecekse en büyük takımlara gitmeliymiş ama o en büyük takımlar dediğimiz takımlarda oynayacak futbolcu sayısı neredeyse hiç yok ülkemizde zorlasanız iki üç tane çıkar (Tuncay Emre Belezoğlu) gibi ki onlarda kesinlikle ilk on birde oynayamazlar en az iki yıl o kulüplerde geçirmezlerse. Bu yüzdende futbolcularımız Avrupa liglerinin orta sıralarında oynayan veya ikinci liglerinde oynayan kulüplerinden gelen teklifleri reddediyorlar çünkü kendilerini daha iyi kulüplere layık görüyorlar aynı zamanda da burada kazandıkları paraları kazanamayacakları için bütün teklifleri geri çeviriyorlar. Fakat anlamadıkları olay Avrupa'nın önemli kulüplerinde direkt oynayamazlar çünkü Avrupalı futbolcuların disiplinlerine sahip değiller. Büyük kulüplerimizde oynayıp ta hala yerini kaybeden futbolcularımız var. Bunu Avrupa asla kabul etmez.

Yabancı sınırının kalkmasının milli takıma zarar vereceğini iddia edenlerin farkında olmadığı bir durum daha var dikkatlerden kaçan bir durum bu.

Milli takımımıza en fazla katkısı olan futbolculara dikkat edilirse yabancı ülkelerde oynayan futbolcular. Örneğin Emre Belezoğlu Tuncay (yeni gitti) Nihat Kahveci, Hamit Altıntop, Halil Altıntop, Hakan Şükür (yine hatırlayamadıklarım olduysa özür dilerim) bu futbolcular milli takıma en çok katkı sağlayan futbolcular. Bunun sebebi de Avrupa'da oynayarak oranın disiplinini almış olmaları ve orada profesyonel futbolcular gibi yaşamaya başlamış olmaları.

Yabancı futbolcu sınırının kalkmasının bir yararı da yerli futbolcuların transferlerinde hak ettikleri değerlerin üstünde para almalarını da engelliyecek. Türkiye'deki hiç bir kulüp hak etmediği halde futbolcusu için beş yada on milyon EURO talep edemeyecek. Futbolcularda sözleşme yaparken hak ettiklerinden fazla ücret isteyemeyecekler. Şu anda nasılsa yabancı alamazlar bize mecburlar diye fahiş ücretler talep ediyorlar ve bu ücretleri alıyorlar çünkü kulüplerimizin başka şansı yok.

Eğer yabancı sınırı kalkarsa bu ortadan kalkacak ve bu fahiş fiyatları ödemek zorunda kalan kulüplerimiz onların yerine yabancı futbolcuları daha ucuza getirmeye başlayacak ve Türkiye'deki futbolcularda değerlerinde satılmaya başlayacak.

Yabancı sınırının kalkması başka bir durum daha ortaya çıkaracak ve bu durumda aslında en önemli olan. Yukarıda da anlattığım gibi Türkiye'deki kulüpler ile yabancı kulüpler aynı parayı teklif edince futbolcularımız daha çok Avrupa kulüplerini tercih etmeye başlayacaklar. Bunun sebebi de aynı parayı kazanacakları için Türkiye'deki stresi ve küfürleri çekmek istemeyecekler. Aynı zamanda da ödeme konusunda sorunları olmayacağı için Avrupa kulüplerini tercih edecekler. Bu kulüpler orta sıralarda ya da ikinci liglerde olsa bile.

Bu durumunda milli takıma yansıması çok iyi olacak bence. Avrupa'da oynayan futbolcularımız arttıkça oradaki futbol kültürünü alacak olan futbolcularımız ve Türkiye'dekinden daha çok üst düzey maç oynayacak futbolcularımız daha başarılı maçlar çıkarmaya başlayacak. Tabi ki bu durum milli takıma yansıyacak ve milli takımımız daha başarılı olacak.

Sadece futbolda değil bütün sporlarda kalksın ve ülkemiz daha çok başarılar kazansın. Dünya basınında daha çok yer alsın ve ülkemizi yanlış tanıyan insanlar doğruyu görsünler.

Bu yüzden artık yabancı sınırı kalksın.

 
Toplam blog
: 12
: 1112
Kayıt tarihi
: 08.06.07
 
 

İ.T.Ü makine mühendisliği bölümünde okuyorum. Spor yapmayı, özellikle futbol oynamayı çok seviyorum...