Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yağları Sıfırla !

Yağları Sıfırla !
 

Yağları sıfırlamak da neyin nesi diyebilirsiniz, diyin de, öyle bir şey yok...Vücudumuzun karbonhidrata proteine olduğu kadar yağlara da ihtiyacı var. Bu tercihimizi en doğru yağdan kullanmak aslında bir nevi sıfırlamak sayılabilir, tabii doğru miktarda olursa...

En doğru yağ; akdeniz diyetinin baş tacı Zeytinyağı...

Enfes tadı ve sağlığa yararlılığı yanında içerdiği doğal antioksidanlarla da ısıya en dayanıklı pişirme yağıdır. Bu antioksidanların başında A ve E vitaminleri gelir. Özellikle zeytinyağı tüketmeyen kesimlerin düşündüğü yalnız salata ve soğuk yemeklere pişirilmeden konduğu kanısı yanlıştır. Sonuçta bitkisel sıvı yağlar yokken zeytinyağı vardı. Akdeniz çevresinde yaşayan insanlar her türlü pişirme işlemlerinde zeytinyağını kullandılar. Hala da kullanmaktadırlar. Peki zeytinyağını nasıl faydalı kullanmalı;

1)   6 ayını doldurmamış çok taze zeytinyağları keskin aroma ve kokuları ve de içerisinde çökmemiş zeytin parçacıkları sebebiyle daha çok soğuk yemekler ve saltalarda kullanılmalıdır.

2)   Kızartma ve kavurmalar için en az 1 yılını doldurmuş zeytinyağları tercih edilmelidir.

3)   Zeytinyağı şişesi asla buzdolabına konmamalı oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Oda ısısındaki yağ diğer maddelerle daha iyi karışacaktır.

4)   Bütün yağlarda geçerli olan bir diğer önemli nokta ise yağı kapalı kaplarda ısıtmaya bırakmamak olmalıdır.

5)   Kızartma yaparken dikkat edilecek nokta yağı kaynama noktasına kadar ısıtmamak olmalıdır öncelikle. Yağın kızartmaya hazır olup olmadığını anlamak için yağa bir parça soğan atıp cızırtı sesini duymanız yeterlidir.  Kızartma esnasında duman çıkması tehlikelidir.

6)   Kızartılacak veya kavrulacak yiyecekleri yağ ısınmadan eklemeyiniz, eklediğiniz taktirde yiyecekler tava veya tencereye yapışacaktır.

7)   Tava veya tencerede yiyecek varken üzerine soğuk yağ ilave etmeyiniz, bu durumda işlem başa döneceği için yiyecekler sertleşir.

8)   Kızartma yaptığınız yağı bir daha kullanmak için saklamak istiyorsanız öncelikle yağı soğumaya bırakın, sonrasında yağı süzgeçten geçirip içerisindeki yiyecek artıklarını iyice ayıklayın, daha sonra koyu bir cam şişede kapağı kapalı olarak saklayın. Bu işlemi bir yağa 3 defadan fazla uygulamayınız.

9)   Daha lezzetli ızgaralar için de bir öneri verecek olursam; zeytinyağının içine taze dövülmüş sarımsak, taze çekilmiş kırmızı biber ve kekik ilave edip, iyice karıştırıp etlere yedirip birkaç saat bekledikten sonra ızgarası yumuşak ve lezzetli olacaktır.

10)   Makarna, erişte ve mantının o ilk eleştirilen yapışma kuralı için de birebirdir zeytinyağı, üstelik bunun için 1-2 kaşık yeterlidir.

11)   Tencere ve fırında pişirmenin temel kuralı ise düşük ısıda yavaş yavaş pişirilmesidir. (fırında 170 dereceyi aşmayalım)

Zeytinyağını işte bu kurallara uyarak kullanırsanız, miktarda da ölçülü olarak, işte o zaman kendinizi yağları sıfırlamış sayın...

Diyetisyen Buket YAVUZ

https://twitter.com/DytBuket

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..