Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Danışmanlık
 

Yangında neleri yapmalıyız?

Gerek bir afet sonucu gerekse günlük hayatta yangın riski ile karşı karşıyayız. Neler yapmamız ya da yapmamamız gerektiği üzerinde hiç düşündük mü? Bir deprem sonrası yangın çıkabilir ya da elektrikle ısınıyor isek, aşırı yüklenmeden yani devamlı kullanmadan dolayı yangın çıkabilir. Yangınında çeşitleri ve bu çeşitlerine göre müdahale yöntemleri vardır. Çok detayına girmeden bunları açarsak;

1- A tipi yangınlar : katı madde yangınları (kağıt, odun v.b.)
2- B tipi yangınlar : sıvı madde yangınları (benzin, mazot v.b.)
3- C tipi yangınlar : gaz halindeki madde yangınları ( lpg v.b.)
4- Elektrik yangınları.
5- Özel madde yangınları .

İlk dördü ile çok sık karşılaşırız.Peki ilk yapılacak şey nedir ? Elbette PANİK YAPMAMAK.Sonrasında itfaiyeye ve ilgili yerlere olabildiğince sakin bir şekilde yangının yeri ve çeşidini anlatarak (lpg yangını mı, elektrik kontağı KAYNAKLI MI gibi) İTFAİYENİN gelmesini sağlamak.Bununla da kalmıyor yapacaklarımız, etfafta bulunan yangın söndürme tüpü ile usulüne uygun müdahale etmek.Peki nasıl olacak bu iş.Çok basit ; RÜZGARI ARKANIZA ALARAK, başlangıç yangınlarını elinizdeki 6 ya da 12 kg yangın söndürme cihazı ile (y.s.c) yangının kök kısmına yönlendirip, pimini çekip, mandalına bastığınızda etkin söndürmeye başlamış olacaksınız.Bir tüpü yaklaşık 10-12 sn kullanabilirsiniz.Bunlar yangın ve yangını söndürme ile ilgili çok genel ama temel bilgilerdir.

Genelde yapılan hata ise;rüzgarı arkaya değil öne almaktır.Rüzgar önden gelir ve sizde yangını söndürmeye kalkarsanız , istenmedik durumlarla karşılaşırsınız.

Diğer bir hata;özellikle elektrik yangınlarında çok dikkatli olunması gerekiyor.Önce ELEKRİK SİGORTASINI KAPATIP, etkilenen kişiyi yalıtkan bir malzeme ile uzaklaştırmalıyız.(bu genelde ıslak olmayan, kuru bir tahta parçası olabiliyor.) Aksi takdirde bizde elektriğe kapılabiliriz.Burada yangınla ilgili bazı bilgiler vermeye çalıştım.Sizlerde ev ve işyerinizde bazı tedbirleri gözden geçirmenizde fayda var.Örneğin baca temizliğini yaptırdınız mı ve yangın çıkış noktalarınızdan olan yangın merdiveni amacına uygun kullanılıyor mu? Yoksa çocuğunuzun bisikleti ya da komşunun fazla eşyalarını koyduğu bir yer mi? Yangın merdivenlerini; hem can güvenliğiniz hem de yangın çıkış noktası olarak bir daha gözden geçirmenizde fayda var.Çünkü onlar sizin güvenliğiniz için yapılmıştır.Yılda bir defada olsa itfaiye ve yetkililer gözetiminde tatbikat yaparak eksiklerinizi görmenizde fayda var diye düşünüyorum.İyi yıllar dileği ile.
 
Toplam blog
: 6
: 4400
Kayıt tarihi
: 21.12.07
 
 

AFET YÖNETİMİ Afetler ve hareket tarzı ile ilgili 15 yılı aşkın süredir profosyonelce çalışmaktayı..