Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '07

 
Kategori
Danışmanlık
 

Deprem öncesi ve esnası neler yapmalıyız ? (1)

Deprem Öncesi Neler Yapmalıyız ?

Ankara da iki, Çanakkale de bir deprem olması; depremle yaşama gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Bu konularla ilgili yazdığım yazılara olumlu tepkiler aldım. Bundan sonraki yazılarda konuyu sizden gelecek sorulara göre açmayı düşünüyorum. Beklemediğimiz durumlarla karşılaştığımızda önce şaşırır ve panikleriz. Olayla ilgili çözüm yolunu bilmiyor isek, yapılacak birşey yok diye karamsarlığa kapılırız.Panik halindeki insanda genellikle yanlış yapar. Öyleyse önce panik olmayı minumuma indirmeliyiz. Bununda yolu önceden aldığımız tedbirler ve eğitimlerden geçer. Buradan yola çıkarak afet öncesi bazı tedbirleri almamızda fayda var ;

1.Afet öncesi aile bireyleri yada çalışma arkadaşlarıyla afet olduktan sonra nerede buluşacağımıza dair bir planımız olmalı. (Ör:yakındaki bir okul, park, v.b.)
2.Aracımızda yada evin uygun bir yerinde temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek küçük bir çantanın hazır olması yerinde olacaktır.
3.Afetin yıkıcı etkilerine karşı ev ve işyerindeki eşyalarımızın sabitlenmesi bizi olası zararlardan koruyacaktır.
4.Afetlerin yangına da yol açacağı düşüncesinden yola çıkarak yangın söndürme tüpü aracımızda, evimizde, işyerimizde olmalı ve ihtiyaç halinde bunu kullanmasını bilmeliyiz.

Afet esnası yapacaklarımıza geldiğimizde; afet oldu ve biz hayatta kaldık. Profosyonel ekipler gelene kadar O esnada bize yardımcı olacak olanlar yine çevremizdeki insanlardır. Yani iş arkadaşımız, aile bireylerimizdir. Kısa bir süre panik durumunu atlattıktan sonra olayın büyüklüğünü ve çeşidini ilgili yerler olan ;

1.Yangın 110
2.Hızır acil 112
3.Polis 155
4.Sivil Savunma

gibi yerlere, konunun ilgisine göre bildirmek yerinde bir davranış olacaktır. Sonrasında ise yakın çevremizden başlayarak almış olduğumuz eğitimlere göre insanlara yardımcı olmalıyız. Şayet bir ilkyardım eğitimi almadı isek, lütfen iyi niyet olsun diye insanları yerinden kıpırdatmayalım. Bu onun mevcut durumunu daha da kötüye götürecektir. Diğer önemli bir hususta; afet esnasında insanların mağduriyetinden faydalanmak isteyenlere karşı uyanık olmamız gerektiğidir. Bunun içinde Kriz Merkezlerinden resmi bir haber gelmedikçe ''şurada, şu saatte deprem olacak , v.b. sözlere'' itibar edilmemesidir. Bu panik ortamı art niyetli insanlara ortam yaratabilecektir.

Afet öncesi ve esnası yapılabilecek olanlara birkaç örnek aktarmaya çalıştım. Bunları daha da detaylandırmak mümkün. Ancak sizleri fazla sıkmak istemiyorum. Bundan sonraki yazılarda, yaptığımız hatalar üzerine değineceğim. Örneğin; yangın söndürme tüpünü nasıl kullanmalı ve kullanırken yaptığımız hatalar gibi.

 
Toplam blog
: 6
: 4400
Kayıt tarihi
: 21.12.07
 
 

AFET YÖNETİMİ Afetler ve hareket tarzı ile ilgili 15 yılı aşkın süredir profosyonelce çalışmaktayı..