Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Yaprak sarması

Yaprak sarması
 

yaprak sarması


Kullanılacak Malzemeler:
İçi için:
2 tane orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı yenibahar,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı toz şeker,
Yeteri kadar tuz,
1 tatlı kaşığı tarçın,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı ayçiçeği yağı,
Sarma için:
Yarım kg orta boy asma yaprağı,
1 tane küçük boy kuru soğan,
Yarım kabuğu soyulup dilimlenmiş limon,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
4 dal maydanoz,
Su,
Tercih ederseniz 3 dal taze nane.

Pişirme süresi: kısık ateşte 30 dakika.(içinin pişmesi için) 45-50 dakika kısık ateşte tüm yemeğin pişme süresi.

Yaprak sarması tarifinin hazırlanışı:

Öncelikle dolmanın içini hazırlamak için 2 su bardağı pirinci ılık suda 5 dakika bekletin. Daha sonra pirinci bol soğuk su ile yıkayarak süzün. 2 tane orta boy kuru soğanı ince piyazlık doğrayın. Bir tencerenin içerisine 1 çay bardağı ayçiçeği yağı koyup tencereyi orta ateşe alın ve ayçiçeği yağını kızdırın. Kızan yağın içerisine 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı atın.

Dolmalık fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra pembeleşen fıstıkların içerisine önceden doğradığınız kuru soğanları atın ve ikisini birlikte kuru soğanlar pembeleşinceye kadar birlikte kavurun. Yıkayıp  süzdüğünüz 2 su bardağı pirinci soğan ve fıstıklara ekleyip 10 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Üzerlerine 1 tatlı kaşığı tarçın,1 tatlı kaşığı yenibahar,2 çay kaşığı karabiber,1 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı kuru nane,1 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak üzerine 1,5 su bardağı kaynamış su ilave edip kısık ateşte 15 dakika pişirin pişen içi sıkı ve ince bir biçimde yapraklara sarın. Başka bir tencerenin içerisine dada önceden doğradığınız 1 tane küçük boy kuru soğanı4 dal maydanozu dağıtarak koyun. Sarmaları kuru soğan ve maydanozların üzerine sıralı bir biçimde yerleştirin. Sarmaları dizdikten sonra üzerini birkaç tane yaprakla kapatın ve kabuğu soyulup ince dilimlenmiş yarım limonu yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı toz şeker serpiştirin.1 çay bardağı zeytinyağını da gezdirip malzemenin üzerini 1 parmak taşacak şekilde su ekleyin.
 

Tencerenizin en üstüne ağırlık yapması için bir tabak yerleştirip tencerenizin kapağını kapatın. Önce orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynamadan sonra 40-45 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğiniz piştikten sonra ılık ya da soğuk olarak servise sunabilirsiniz. Dilerseniz üzerine taze nane yaprakları serpiştirerek süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.

 

Kaynak: oktay usta yaprak sarması

http://www.oktayustayemektarifleri.biz.tr/yaprak-sarmasi/

 
Toplam blog
: 205
: 2301
Kayıt tarihi
: 15.02.14
 
 

Adım Mert, 31 yaşındayım evli ve 1 çocuk babasıyım, hayattan öğrendiklerimi burada paylaşacağım. ..