Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '19

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Yaratımlarımız...

Tasarım Yapma ‘(yaratım yeteneğimiz...”)!

Yaratımda bulunma yeteneğimiz gizemli gücümüz… Sevgili okuyucularım, Kişisel ve toplumsal hayatımızda yeri ve önemi olan her şey bir taraftan da birincimizin bir dışa vurumu kimliğimizi duyuran bizi biz yapan bir insan yaratan tekrar ve yeniden yaşayarak yarattığımız hayal dünyamızla eşgüdümsel olarak bu dünyadaki yardımlarımızın temelini meydana getirir. Bu çok özel dünyamızın dışsal görünümü diğer insanlarla birlikte lakin onlardan ayrık olarak bize dünyanın en yoz veya birikimli insanını olarak yaşadığımız durumda bile hayatın öğretici gücünün her an karşımıza devasa bir gökdelen biçiminde dikildiği muazzam insan doğamızı kuşattığı öğrenme ve öğrenerek bildiklerinizi hayata aktarma (yaratma itkisini) tasarımla taçlandırma gücünü sağlar. Ki, bu insan için çok gerekli yaşamsal önemde bir hayat kuralıdır. Tıpkı insan ırkının merak ve bilme isteğinin tarihi yapması gibi yaratım mucizesinin Allah tarafından insana bağışı üçgeni tamamlar. Yoksa bir yanımız hep eksik kalır gerçekleştiremediği. Bakarsanız dünyamız her açıdan monoton, tatsız türsüz dağa da kötüsü – anlamsızlar yurdu ve çok çekilmez bir yer olurdu- bana sorarsanız düşündüğümüz, bilgiyi öğrenerek, uyarlayıp, icat eder, bir ürünü ortaya koyar, medeniyet kurar ve çağ atlarız. Çağlar boyunca hep bu böyle olmuştur insan için. İki tekerlek bisikletle başlayan serüven otomobile oradan uçaklara, uzaya fırlatılan roketlere, füzelere hatta bugün kopyalanma ve robotların dünyasından yapay zekanın insan hayatı için tartışıldığı bir dönem ve öneme gelmiştir. Burada tabi çok karmaşık ve sorunlu olan sosyo-ekonomik, siyasal-sosyolojik-stratejik öneme haiz ulusal-uluslararası sistemlerin hayata geçirdiği (tasarladığı) uygulamaların varlığına rağmen rağmen insan ırkının varlığının devamı için yine bizatihi insan tarafından tasarlanan her bir varoluşsal yaratım er veya geç uygarlık denizinde doğru mecrasında örnek şaheserler olarak hayatı yaşamayı, mutluluğu evrenin sonsuz gizeminde aramamıza aracılık etmemize yardımcı olmayı sürdürecektir. Bu tartışılmaz paha biçilmez mucizevi güzelliği bize ait bizden kaynaklı ve bizim yararımınız olan insanın tarihi gördüğümüz, baktığımız, yaptığımız ve tasarladığımız her maddi ve manevi olguda biz insanlara karşılık olarak vermiştir. Sevgiyi sanatta, bilgiyi işlemeyi bilimde, bilgeliği felsefede, insanı tarihte ararız.

Dünya ve evren bize verilmiş bir ödüldür. Orada yaşar, yaşatır ve var oluruz. Yok olduğumuzda burada olur. Ruh başkadır, beden başka ama hepsi de bir bütünün hiç ayrılmayan parçaları gibidirler. İşte bu akıl bu itici motor gücü bizleri diğer canlılardan ayıran tasarlama ve tasarım yapma olağanüstülüğümüzle birleşince dünya yeniden ve yeniden kurulur şişede evren kendini yeniler ve hayat devam eder sürer ve girder fışkırdığı insan kalbine. Bu konu yüzyıllarca insan tarafından yapılır ve yaratılır, yaratımı da sonsuzluğa kadar da devam edebilecektir.

Aslında en iyi anlamda ve hiç değilse insan tasarımının en iyi yönlerini bir şeyi tasarlayan ve metadolojiden elde ettiğini sahaya en iyi takvim eden insanlar bilir. Burada eğitim devreye girer ve önemi anlaşılır ki, eğitim de tıpkı bir projeyi hazırlayarak uygulamak gibi doğrudan doğruya genel kültür alanında ve bir çok kayda değer değer üretim alanında insan – ı yeniden şekillendiren, geliştiren, donanımlı, birikimli hale getiren bir profesyonel sistemdir. Karşıt bir örnekle herhangi bir konuda eğitim almamış yeterli olma vasfına sahip olmayan ehliyetsiz kişiler çoğu defa yaptığını sandığı işlerde hüsrana uğrar tasarımları ne kendileri ve başkaları ne insanlık için bir şey ifade etmez. Oysa insan çaresiz ve yetkesiz bir beşer varlık değil tersine tasarladıklarıyla tasarımda bulunan ve her tasarladığı olguda yeni bir aşama kaydeden çok yetenekli özel bir varlıktır.

Bütün bunları toplayarak üst üste koyunca ise çok rahat olarak ve bi-le-rek şunu söyleriz ki, eveeet... eğitimli dolayısıyla bilinçli insan tasarım yapmayı bilen kendisi için zamanın ve mekanın ruhuna uygun olarak kendisine neyin gerekli olduğunu, başkaları ile birlikte kendisine nasıl ‘iyi yol, çizeceğini, diğer insanlarla nasıl çok daha iyi, rahat, konfor ve huzur dolu bir dünyanın varlığını inşa edeceğini bilir. Buradaki eğitim - tasarım kavramlarını bir araya getirmekten duyduğum imtina ve önem sadece okulda görülen eğitim değil lakin hayatın her bir anında insanın kendisini yetiştirmesi, yeteneklerini keşfederek, tasarladıklarını ömür boyunca devam ettirerek insanın faydasına sunmasıdır. İnsanın kendisini geliştirmesi yenileyerek değiştirmesi ve zihninin, ruhunun ve bedeninin çiçekli kovasında biriktirdiklerinin eserlere dönüşmesi mükemmel mantık silsilesi dizayn edilmiş kusursuz aklını dünyanın doğru ve iyiyi buyuran aklına uyarlaması ve hayatında bu denli önemli olan tasarım yapma ve yaratma gücünü temelleri sağlam olan yapılan görkemli katlara binaların şahane şatolara ve oradan da devasa gökdelenlere dönüşmesine biricik olma vasfıyla aracılık etmesi ve hayal gücünü harekete geçirme potansiyeli ve cesaretini bütün bu gerçek nedenlerle insanlar ciddi olarak tasarım yapmanın önemi bunun için gereken teorik ve pratik eğitimlerin alınması ve bilinçli hayat konularına odaklanmalı ve keyfini sürdüğü hüznünü, tasarını, sevincini yaşadığı sorumlu olduğu hayata karşı kendisini en iyi şekilde hazırlamalı, tasarımlarını en güzel şekilde yapmalıdır. Mutlu pazarlar…

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..