Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '15

 
Kategori
İnternet
 

Yasaklanan internet site sayısı… En yasakçı kurum hangisi?

Yasaklanan internet site sayısı… En yasakçı kurum hangisi?
 

Yeni Türkiye ve uygulanan “İleri demoraksi”nin nasıl işlediğine dair en güzel örnek, özgür(!) internet ortamı olarak gösterilebilir!

Gelin yeni internet yasası çıkmadan önce ve çıktıktan sonra internet sitelerine en fazla yasağı kim getirmiş bir bakalım.

Mahkemeler ve TİB el birliğiyle interneti sansür kıskacında tutuyor. Böylece “Yeni Türkiye”nin altın temelleri(!) atılıyor.

Türkiye’de günde ortalama 68 internet sitesi yasaklanıyor! 2008’den bu yana Türkiye’de 77 bin 521 internet sitesi erişime engellendi.

2015’in ilk 3 ayında 6 bin 129 internet sitesi yasaklanırken günde ortala yasaklanan site sayısı 70’e yaklaştı. Sitelerin yüzde 94’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yüzde 1.3’ü savcılık, yüzde 2.9’u mahkemeler tarafından yasaklandı.

Engelli web verilerinden derlenen bilgilere göre erişime engellenen sitelerin çoğu cinsel ağırlıklı ve porno sitesi. Ancak Türkiye’de sosyal medyaya erişim geçen hafta bir kez daha geçici olarak kısıtlandı. Uygulamaya giren yeni internet yasasıyla beraber, internet sitelerine erişim kişilik haklarının ihlali gerekçe gösterilerek kolayca kısıtlanabiliyor. Bunun en basit örneğini geçtiğimiz günlerde gördük. Bir hâkim sosyal medyayı tek sözü ile yasaklayıverdi.

Ancak uzmanlara göre mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı URL adresi veya site engelleyebilirler.

Eğer teknik olarak URL engellemesi yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkarmazsa, o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. 2015 başından bu yana engellenen URL adresi sayısı 90 olurken yasaklanan video sayısı da 584’ü buldu.

2008’den bu yana 139 internet sitesinin erişim engeli kaldırıldı.

Gördüğünüz gibi yasaklanan internet sitesi o kadar fazla ki, bu yasakların kaldırıldığı internet sitesi isi iki günlük yasaklama sayısından az!..

BBC Türkçe’ye konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ana akım medyaya alternatif olarak öne çıkan ve sanal ortamda kullanıcıların kendilerini özgürce ifade edebildikleri, bilgi paylaşabildikleri özgür bir platform olarak görülen Facebook, Twitter, YouTube şirketlerinin Türkiye mahkemelerinin aldığı her karara uyacaklarını söylüyor.

Yani sizin anlayacağınız bizim siteler sansür kıskacında!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..