Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yaşamınızın koçu siz olun

Yaşamınızın koçu siz olun
 

Yaşamın belirsizliği kimi zaman bizleri hayal kırıklığına uğratır. Ne kadar onu kontrol etmeye çalışsak da ipin ucunu kaçırdığımız zamanlar olur. Bu da bize “öğrenilmiş çaresizlik” olarak geri döner; yani, kaderimizin, geleceğimizin bizim elimizde olamayacağını, bizim tarafımızdan şekillendirilemeyeceğini kabul ediveririz.

İşte Yaşam Koçları burada devreye girerek düzene sokmakta zorluk çektiğiniz hayatınızın kontrolünü elinize alabilmeniz için hangi yönde çalışıp çabalamanız gerektiğini size gösterir. Para biriktirmekte zorlanmanızın, kendinize ve sevdiklerinize zaman ayıramamanızın, hedeflerinize ulaşamamanızın altında yatan nedenlerii ve bunları tersine çevirmenin yollarını keşfedeceğiniz yolculuğa sizinle beraber çıkar. Bu içsel yolculuğunuzda kendinize bir ayna tutar, yeni bir bakış açısı ile kendinizle yüzleşir ve eksik noktaları tespit ederek gelişim basamaklarında tırmanmaya başlarsınız. Yaşam Koçu sizin yanınızdadır : Size yol göstermek, bakış açınızı değiştirmek, kendinizi, öncelik ve asıl amaçlarınızı fark etmek, bu amaçları gerçekleştirmek için uygun koşulları sağlamanız için sizi teşvik etmek ve bazen de zorlamak için…

“Coach” (Koç), İngiltere’de 1500’lerde, insanları bir yerden diğer bir yere taşımak için kullanılan aracın adı olarak ortaya çıkmış. Macaristan’ın Kocs (okunuşu “koç”) şehrinde yapılan bu araçların “bir yerden bir yere ulaştırma” işlevinden hareketle, 1850’lerde İngiliz üniversitelerinde öğrencileri sınava hazırlayan özel öğretmenlere verilen bu isim kısa süre içinde spor takımlarının çalıştırıcılarınca da benimsenmiş. 1960’larda kurum içi lider gelişimleri için danışman koçlar ortaya çıkmış. Günümüzde ise hayatın her alanında koçlara rastlamak mümkün.

Potansiyelini fark ederek bunu kullanmak, yaşamını daha iyiye doğru düzeltip hedeflerine ulaşmak isteyen kişilerin tercihi olan yaşam koçları, danışanlarına şu şekilde destek olur :

- Kendisini tanımasını, gerçek tutku, yetenek, değer, öncelik ve hedefleri ile kendi kendine kendi önüne koyduğu engelleri görmesini sağlayarak bir “farkındalık” yaratır.

- Belirlenen hedeflere daha hızlı bir şekilde, karşısına çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek ilerlemesini sağlar.

- Yaratıcı düşünme yollarını gösterir, böylece karşılaştığı her probleme çözüm üretebilirken, her problemle yeni bir bakış açısı ve düşünce biçimi geliştirmesini sağlar

- Kişinin bu alışverişi “sürekli öğrenme” zemininde ele alması için ona “balık vermez, balık tutmayı öğretir”. Böylece koç-danışan ilişkisi sona erdikten sonra dahi, kişi sahip olduğu bakış açısı ile ilerlemeye devam eder.

- Başta belirlenen hedeflere ulaşılması için yol gösterir, gelecekteki başarılarına odaklanmasını ve bu doğrultuda motive olmasını sağlar. Bunun için uygun koşulları oluşturma yolunda kendisini geliştirmesi için destek olur.

Başarıya ulaşan bir yaşam koçluğu çalışması sonucunda kişinin daha iyi hedefler belirleyerek bunlara çok daha kolaylıkla ulaşabildiği, stresi azaltarak hayattan daha fazla zevk alabildiği, profesyonel ve kişisel anlamda öne çıkarak kendini daha iyi ifade edebildiği, daha sağlıklı ve mutlu olduğu gözlemlenmiştir.

Ancak yaşam koçunun başarıya ulaşabilmesi için olmazsa olmaz iki şartın olduğu da asla unutulmamalıdır : Değişime istekli olmak ve kendini öğrenmeye hazır olmak.

<ı>“İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir

<ı>Sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktır”

<ı>Yunus Emre

 
Toplam blog
: 15
: 1202
Kayıt tarihi
: 08.09.07
 
 

1973 İstanbul doğumluyum. Kadıköy Anadolu Lisesi ('91)'nin ardından 1995'te Boğaziçi Üniversitesi..