Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

28 Temmuz '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yaz çicekleri

Yaz Çicekleri

Yaz mevsiminin enerjisini; bahçede rengarenk çiceklerle yaşamak istermisiniz? O zaman aşağıda önereceğim yaz çiceklerine kulak verin. Onlar; bahçenize çok yakışacak ve görünümleriyle size pozitif duygular yaşatacak. İşte yaz sıcaklarına dayanıklı olan on çeşit çicekli bitkiler;

Pelargonıum spp. (Sardunya); Sardunya bitkileri çok yıllık olup çok dayanıklı çicek türlerindendir. İlkbahar ve yaz mevsimleri boyunca sürekli çicek açar. Pembe, beyaz,kırmızı,lila renklerinde; göz dolduran çicekleri vardır. Güneşli ve yarı gölge yarı güneş yerlere dayanıklıdır.

 Begonıa spp. (Begonya); Çok yıllık olan bu çicekler güneşli ve yarı gölge yerlerde yaşarlar. Boyutlarına ve dallanma yapısına göre çok farklı türleri vardır. Bazı türleri ev içerisinde bile yetiştirilmektedir. Düzenli sulama ister. Hem saksıda hem bahçede rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

İmpatiens spp.(Cam güzeli); Cam güzeli yoğun güneş ışığı alan yerlerden hoşlanmazlar. Yarı gölge yarı güneş ortamlarda daha hızlı gelişir. Yüksek nemden hoşlanan bu çiceklerin toprağı tınlı, kumlu ve organik gübre bakımından zengin olmalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bolca çicek açar.Beyaz,pembe, lila,mor gibi renkleri vardır.

Tagetes spp. (Kadife çiceği); Tohumla üretilen bu çicekler yaz mevsimi boyunca çicek açarlar. Çicek renkleri sarı, turuncu ve kavun içi tonlarıdır. Boyları 20cm+ olabilir. Killi, az gübreli toraklardan hoşlanır. Tek yıllık bir bitkidir. Güneşli ortamlarda daha hızlı gelişir.

Gazania spp. (Koyun gözü);  Papatyagiller ailesinden olup çicek renkleri ile dikkat çekicidir. Güneşli yerlerden hoşlanmaktadır. Güneş gördüğünde çicekleri açar, güneş görmediği zaman çiceklerini kapatır. Çicek renkleri sarı turuncu,kırmızı turuncu,pembe beyaz…..’dır. Susuzluğa dayanıklı olup yaz mevsiminin ideal çicekleri arasındadır.

Dahlia spp.(Yıldız çiceği); Çok yıllık olan bu çicekler güneşli ve yarı güneşli alanlarda gelişme göstermektedir. İri ve gösterişli çicekleri vardır. Bazı türleri kokuludur. Boyları türlerine yetiştirme stantdardına göre değişmektedir. Pembe, beyaz, sarı,lila,kırmızı gibi renk tonlarına sahiptir. Yumrulu kök yapısına sahip olup kumlu, tınlı ve gübreli topraklardan hoşlanır.

Vinca (Gün güzeli); Bu çicekler çok yıllık olup birçok türe sahiptir. Boylananı ve sarkan cinsleri de vardır. Yaz aylarında çiceklenmeye başlar ve sonbahar mevsimine kadar devam eder. Güneşli ve yarı güneşli ortamları sever. Pembe, lila, beyaz, mor gibi renk tonlarına sahiptir.

Osteospermum spp. (Bodrum papatyası): Çok yıllık olan bu çicekler papatyagiller ailesindendir. Kuraklığa dayanıklıdır. Tohumla, çelikle ve daldırma yöntemleri ile üretilmektedir. Boyları 30cm+ bulmaktadır. Yaz mevsimi boyunca çicek açar.

Oenothera spp. (Gaura); Sıcaklığı, susuzluğa dayanıklı olan bu çiceklerin bakımı çok kolaydır. Saksıdan ziyade bahçe alanında yetiştirilmesi daha uygundur. Boyları uzun olup grup halinde dikilmelidir. İnce gövde yapısına sahip bu çicekler kumlu, geçirgen topraklardan hoşlanmaktadır.

Verbena officinalis (Mine); Çok yıllık olan bu bitki çelikleme, daldırma ve tohum ile üretilmektedir. Güneşli yerlerde hızlı gelişme gösterir. Çicekleri küçük ve kurullar halindedir. Pembe, lila ve beyaz renklidir. Yaz mevsimi boyunca açar. Susuzluğa dayanıklıdır.  Yerörtücü olarak da sık sık kullanılmaktadır.

KOLAY GELSİN

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..