Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Yazar Hayrettin İvgin'e ödül

Yazar Hayrettin İvgin'e ödül
 

Araştırmacı yazar ve aynı zamanda halk bilimci olan Hayrettin İvgin için, geçen yazılarımın birinde “Araştırmacı Yazar Hayretin İvgin ve Eserleri “ konusunda bilgi vermiştim. Geçen gün Ankara’dan kendisiyle ( 20 Ocak 2010) günü telefonla yaptığım bir konuşmada yeni aldığı bir ödülden söz ediyordu., Bu ödül ile ilgili aldığım haberi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Sevgili kadim dostum araştırmacı yazar Hayrettin İvgin beyi bir daha kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Yazar Hayrettin İvgin’e; Birleşmiş Milletler Sosyal Ödüller Şûrası adına Rus Edebiyat Akademisi tarafından “Puşkin Edebiyat Ödülü” Moskova’da, Doğru Yol Kuruluşu tarafından “Süleyman Brina Balkan Türk Kültürüne Hizmet Ödülü” Kosova-Prizren’de törenle verildi. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Sosyal Ödüller Şûrasının 14.04.2009 tarihinde yaptığı toplantıda Rus Edebiyat Akademisi tarafından “Aydınlanma Fedakârı Aleksandr Sergeviç Puşkin Altın Madalya ve Edebiyat Ödülü”nün Türk Yazar Hayrettin İvgin’e verilmesi kararlaştırıldı.

16 Aralık 2009 tarihinde Rusya Federasyonunun başkenti Moskova’da bir tören düzenlenerek, BM Sosyal Ödüller Şûrası Başkanı M. Pekelis ile Rus Edebiyat Akademisi Başkanı A. Simonov tarafından Hayrettin İvgin’e altın madalyası takıldı ve ödül belgesi verildi. Bu ödül ilk defa bir Türk yazara verilmiş oldu. Büyük Rus Hikâyecisi-Romancısı ve Şairi Aleksandr Sergeviç Puşkin 1799 yılında Moskova’da doğmuş, yine Moskova’da bir düello sonunda 1837 yılında hayatını kaybetmiştir. Ölümünden bugüne kadar Puşkin’in her doğum ve ölüm yıl dönümünde halk, Moskova’daki heykeline akın eder, şiirlerini ezbere okur. 2009 yılı onun doğumunun 210. yıl dönümü olduğu için yıl boyu çok önemli etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Hayrettin İvgin’e verilen “Puşkin Edebiyat Ödülü”, Puşkin’in doğumunun 210. yıl dönümüne rastlaması sebebiyle daha da önem kazanmıştır. 16 Aralık 2009 tarihinde Moskova’da yapılan aynı törende Hayrettin İvgin’e, Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği’nin asli üyelik belgesi de Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği Başkanı Şair Vladimir Boyarinov tarafından takdim edildi. 1954 yılında kurulan Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği’nin 2009 yılı kuruluşunun 55. yılı olması dolayısıyla bu birlik tarafından “Dünyada Saygın (Önemli) 500 Yazar)” tespit edilmiştir.

Bu 500 önemli yazar arasına Hayrettin İvgin de seçilmiştir. Aynı törende, Hayrettin İvgin’e “Önemli Yazar Madalyası” yine Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği Başkanı V. Boyarinov tarafından takıldı ve madalya sertifikası verildi. Kosova’nın en köklü Türk kültür ve sanat kuruluşu olan 1951 yılında kurulan Prizren Doğru Yol Derneği Balkan Türk kültürüne eser ve yazılarıyla hizmet verenlere 14 yıldır ödül vermektedir. 19 Aralık 2009 tarihinde Prizren’de düzenlenen bir törenle, “Süleyman Brina Uluslararası Balkan Türk Kültürü Hizmet Ödülü” sahiplerine takdim edildi. Bu yılki ödüllerden birine Hayrettin İvgin layık görülmüştü. Törende Hayrettin İvgin’e ödülü, Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Müferra Şinik tarafından takdim edildi.

Edebiyat ve halk bilimi konularında yayımlanmış 47 kitabı ve 2000’i aşkın yazısı bulunan Hayrettin İvgin, Samsun Vezirköprü’de doğmuştur. Her düzeyde eğitim kurumlarında öğretmenlik ve öğretim üyeliği yapan, Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür Bakanlığında üst düzey görevlerde bulunan Hayrettin İvgin’in bazı eser ve yazıları; Çince, Kırgız Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azeri Türkçesi, Romence, Almanca, İtalyanca, Fransızca, İngilizce ve Rusçaya çevrilerek yayımlanmıştır. Hayrettin İvgin Türkiye’de üç dilde yayımlanan “Kültür Evreni” ile “Karadeniz” adlı uluslararası hakemli bilimsel dergilerin sahibidir. Yazar Hayrettin İvgin’e bazı ülkelerin ilimler akademileri ve üniversiteleri tarafından; akademik üyelik, fahri doktora ve profesörlük payeleri verilmiştir.

Hayrettin İvgin, merkezi Azerbaycan’da bulunan Türk Dünyası Uluslararası İlimler Akademisi’nin İlmi Şûra üyesidir.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..